Σε ένα κελάρι κάτω από το κάστρο της Χαϊδελβέργης, στην ομώνυμη γερμανική πόλη βρίσκεται ένα γιγάντιο ξύλινο βαρέλι.
Είναι το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού με την εκπληκτική χωρητικότητα των 219.000 λίτρων – αν και παλαιότερα τον, 18ο αιώνα, όταν χτίστηκε το Heidelberg Tun, ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο.
Το υλικό της κατασκευής του ήταν η βελανιδιά και επειδή για πολλούς αιώνες έμεινε αχρησιμοποίητο, η βελανιδιά αποξηράνθηκε και συρρικνώθηκε με αποτέλεσμα να μειωθεί η χωρητικότητα του βαρελιού κατά περίπου 2.700 λίτρα.
Στην πραγματικότητα, το βαρέλι κρασιού της Χαϊδελβέργης έχει παραμείνει άδειο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Σύρος: Oι 5 παραλίες που θα λατρέψετε!
Το βαρέλι κατασκευάστηκε το 1751 από τον πρίγκιπα Karl Theodor. Εκείνη την εποχή, η κατασκευή υπερμεγέθων βαρελιών κρασιού ήταν μόδα και πηγή έντονης αντιπαλότητας μεταξύ πολλών γερμανικών πόλεων και χωριών.
Το πρώτο μεγάλο βαρέλι κρασιού στη Χαϊδελβέργη χτίστηκε το 1591, προκαλώντας τον τότε αντίπαλο Duke Ludwig του Wurttemberg να κατασκευάσει ένα ακόμα μεγαλύτερο βαρέλι στο παλάτι Ludwigsburg. Αυτό που κατασκεύασε ο Duke Ludwig ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο μέχρι που ο Karl Theodor το ξεπέρασε με την κατασκευή του Heidelberg Tun.
Το βαρέλι κρασιού της Χαϊδελβέργης χρησιμοποιήθηκε για να αποθηκεύσει κρασί που οι αμπελοκαλλιεργητές της περιφέρειας κατέβαλαν ως φόρο στον βαυαρικό κυβερνήτη.
Μετά από περίπου δέκα χρόνια, το βαρέλι άρχισε να αντιμετωπίζει διαρροές και παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες επισκευής του, αποφασίστηκε να αποσυρθεί και να διατηρηθεί σαν δείγμα.
Pantelleria: Το νησί στην Ιταλία που πρέπει να γνωρίσετε
Το 1777, ο Karl Theodor έγινε ο κυβερνήτης της Βαυαρίας και αμέσως μετακόμισε σε άλλη περιοχή, όπου έχτισε ένα νέο παλάτι, το παλάτι του Mannheim.
Μέχρι τότε, το κάστρο της Χαϊδελβέργης είχε ήδη αρκετές ζημιές, που είχε υποστεί λόγω του πολέμου με τους Γάλλους. Μόλις έφυγε ο Karl Theodor, το κάστρο κατέρρευσε αλλά παραδόξως, το Heidelberg Tun επέζησε.
Από το 1800, το κάστρο της Χαϊδελβέργης και το τεράστιο αυτό βαρέλι κρασιού ήταν ήδη τουριστικά αξιοθέατα. Στην πραγματικότητα, ο Charles de Graimberg, που ήταν Γάλλος επιμελητής, συλλέκτης και καλλιτέχνης αγωνίστηκε για τη συντήρηση των ερειπίων του κάστρου και για τη διάσωση του βαρελιού.
ΠΗΓΗ: perierga.gr