Άλλο ένα κομμάτι σίγουρα θα αναζητήσετε.
Η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα προσφέρει σε όποιον τη δοκιμάσει μια ξεχωριστεί γεύση, που σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη.
Τα υλικά απλά, με μια συνταγή που θα την χαρακτηρίζαμε εύκολη.
Υλικά
Για το φύλλο (για ταψί 28 εκ.)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
150 ml ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
3 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
2 αυγά
1 κιλό τυροβολιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γνωρίζετε τον Άγιο Νικήτα στη Λευκάδα;
Διαδικασία
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, προσθέτουμε περίπου 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρa. Παράλληλα, σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στη λειτουργία του αέρα.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα δύο κομμάτια ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ.
Beynac-et-Cazenac: Το «παραμυθένιο» χωριουδάκι με τη λίμνη και το μεσαιωνικό κάστρο
Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιά, σχεδόν μέχρι τη μέση της πίτας, σε ρόμβους.
Ψήνουμε για μία ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω (σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί).
ΠΗΓΗ: gastronomos.gr