Όλοι μας επιλέγουμε τα ελληνικά νησιά κυρίως για τις παραλίες τους. Όμως όταν βρεθούμε, ανακαλύπτουμε και άλλες πραγματικές ομορφιές τους όπως τα χωριά τους, ορεινά και παραθαλάσσια.
Η φυσική τους ομορφιά, σε συνδυασμό με τις καλά φυλαγμένες τοπικές παραδόσεις είναι αυτά που τους δίνουν το χαρακτήρα τους και μας μεταφέρουν στο πνεύμα του νησιού, ώστε να το γνωρίσουμε καλύτερα πέρα από τα κρυστάλλινά του νερά.
Άσσος, Κεφαλονιά
Ένα από τα πιο όμορφα νησιώτικα χωριά με βενετσιάνικο αέρα, η Άσσος, στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και περιβάλλεται από πεύκα και πανέμορφα κρυστάλλινα νερά.
Μπορεί να απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, αλλά αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε για να δείτε από κοντά την παραδοσιακή, επτανησιακή αρχιτεκτονική και να πιείτε ένα δροσερό καφέ πάνω από τη θάλασσα του πανέμορφου χωριού. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το βασικό αξιοθέατο του χωριού, το κάστρο του, το οποίο είναι από τα πιο σημαντικά της Κεφαλονιάς.
Πάνορμος, Τήνος
Η Τήνος φημίζεται για την περίφημη Παναγιά της, αλλά μετά την επίσκεψή σας εκεί, κατευθυνθείτε στα δυτικά του νησιού, για να επισκεφτείτε το όμορφο ψαροχώρι του Πανόρμου, με το γραφικό του λιμανάκι και τις ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Αποτελεί το επίνειο του Πύργου και θεωρείται από τα πιο όμορφα και γραφικά του νησιού, με καθαρές αμμουδιές και φρέσκο ψάρι για μετά το μπάνιο, με φόντο το νησάκι του Πλανήτη.
Κάποτε, μάλιστα, ο οικισμός αυτός αποτελούσε ένα από τα δύο πιο σημαντικά λιμάνια του νησιού, ενώ ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και σήμερα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, παρά τη μείωση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια.
Απείρανθος, Νάξος
Όποιος έχει επισκεφτεί τη Νάξο, δεν μπορεί να μην έχει περάσει μια βόλτα και από την Απέιρανθο ή έστω να έχει ακούσει γι’ αυτό το όμορφο χωριό. Βρίσκεται στα ορεινά, 28 χιλιόμετρα από τη Χώρα και είναι παραδοσιακό, πετρόκτιστο, με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του να κατάγεται από τα Σφακιά και τα Ανώγεια της Κρήτης, ενώ άλλη εκδοχή αναφέρει πως οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού κατάγονται από παράλια της Μικράς Ασίας.
Το χωριό έχει ενετική αρχιτεκτονική, με στενά καλντερίμια με καμάρες και είναι ανεπτυγμένο γύρω από δύο Πύργους του 17ου αιώνα. Σε κάθε γωνιά του θα ζήσετε μια ξεχωριστή δημιουργία της λαϊκής αρχιτεκτονικής και σίγουρα θα φύγετε από εκεί με πολλές εικόνες.
Όλυμπος, Κάρπαθος
Αν το όνειρό σας είναι να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο και την παράδοση στις διακοπές σας, τότε η Όλυμπος της Καρπάθου πρέπει σίγουρα να μπει στο πρόγραμμά σας. Δεν αποκαλείται «μπαλκόνι του Αιγαίου» χωρίς λόγο, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 310 μέτρων, με τη δυτική της πλευρά να είναι απόκρημνη πάνω από κατωφέρεια που καταλήγει στη θάλασσα ενώ η ανατολική της είναι πιο ομαλή με πρόσβαση στο επίνειό της, το Διαφάνι.
Θεωρείται «ζωντανό λαϊκό μουσείο», με τους κατοίκους του να μην αποχωρίζονται εύκολα τις τοπικές ενδυμασίες, ενώ διατηρούν τους γλωσσικούς τους ιδιωματισμούς και χρησιμοποιούν παραδοσιακά εργαλεία στην αγροτική παραγωγή. Λόγω του αρχιτεκτονικούς της κάλλους, μάλιστα, αλλά και της πολιτισμικής της ταυτότητας, η Όλυμπος έχει οριστεί ιστορική έδρα του δήμου Καρπάθου και έχει ονομαστεί «Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου». Αν βρεθείτε εκεί Δεκαπενταύγουστο, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε και ένα από τα πιο ξακουστά πανηγύρια των Δωδεκανήσων.
Κιόνι, Ιθάκη
Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι το Κιόνι είναι το ομορφότερο χωριό της Ιθάκης, στα βορειοανατολικά του νησιού. Ξεκινά από ψηλά, από την Ράχη και χτισμένο αμφιθεατρικά φτάνει ως τη θάλασσα, σε ένα γραφικό λιμανάκι που θα κάνετε τη βόλτα σας απολαμβάνοντας την ομορφιά και την ηρεμία του.
Τα σπιτάκια με τα κεραμίδια και τα χρώματα, σε συνδυασμό με τα κυπαρίσσια και τη θάλασσα συνθέτουν ένα τοπίο σαν ζωγραφιά, όπου μπορείτε να περπατήσετε σε στενά δρομάκια, πλακόστρωτα και αυλές γεμάτες λουλούδια και χρώματα. Μετά τη βόλτα σας, σας περιμένουν ουζερί και ταβερνάκια για παρεΐστικες καταστάσεις.
Δείτε επίσης