Μια εγκαταλελειμμένη πόλη χρυσοθήρων, ένα στοιχειωμένο χωριό ψαράδων μαργαριταριών και ένα μυστηριώδες εγκαταλελειμμένο νησί, οι πόλεις φαντάσματα που σας παρουσιάζουμε μοιάζει να έχουν παγώσει στο χρόνο.
Πάρτε μια γεύση από το παρελθόν και ταξιδέψτε στο χρόνο μέσα από ιστορίες και εικόνες που θα σας συναρπάσουν.
Οραντούρ-σιρ-Γκλαν, Γαλλία
Το χωριό Oradour-sur-Glane, στη Γαλλία αποτελεί μια κακιά ανάμνηση των θηριωδιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Ιούνιο του 1944, οι γερμανικές δυνάμεις μπήκαν στο χωριό και μάζεψαν τα γυναικόπαιδα στην εκκλησία και τους άνδρες στους στάβλους. Στη συνέχεια τους έκαψαν ζωντανούς, θανατώνοντας 642 άτομα.
Σήμερα το Oradour-sur-Glane αποτελεί μνημείο για εκείνους που χάθηκαν. Σκουριασμένα αυτοκίνητα παραμένουν ακόμη εγκαταλελειμμένα στο δρόμο, ενώ ραπτομηχανές, κατσαρόλες και άλλα είδη βρίσκονται σκόρπια παντού, όπως έμειναν την θλιβερή αυτή μέρα.
Το πιο εντυπωσιακό νησί της Πορτογαλίας
Μπορείτε να επισκεφθείτε το κοντινό μουσείο για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία του τόπου και στη συνέχεια να περπατήσετε σιωπηλά μέσα στους εγκαταλελειμμένους δρόμους του χωριού. Στην εκκλησία στέκει ακόμη μια αναπηρική πολυθρόνα κοντά στο ιερό, ανέπαφη από την μέρα της θηριωδίας.
Ρονταλκιλάρ, Ισπανία
Εάν δεν έχετε πάει ποτέ στο Rodalquilar, στην Ισπανία, το πιο πιθανό είναι ότι το έχετε δει στην ταινία Indiana Jones η τελευταία Σταυροφορία. Από το 1864 μέχρι το 1990 ήταν ένα χωριό γεμάτο ζωή με 1.400 κατοίκους και ένα από τα μεγαλύτερα χρυσορυχεία της δυτικής Ευρώπης.
Τη δεκαετία του 90, το ορυχείο σταμάτησε να λειτουργεί. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και τις παλιές σήραγγες του ορυχείου καθώς και ένα μουσείο που εξηγεί την διαδικασία της εξόρυξης του χρυσού.
Χωριό Ίμπερ, Σολσμπέρι, Αγγλία
Ενώ μαινόταν ακόμη ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1943, το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να εκκενώσει το χωριό Ίμπερ και να το χρησιμοποιήσει ως κέντρο εκπαίδευσης για τον αμερικανικό στρατό. Οι απελπισμένοι κάτοικοι του χωριού είχαν μόνο 47 μέρες στη διάθεσή τους για να μαζέψουν τα πράγματά τους και να αναζητήσουν νέο μέρος να εγκατασταθούν. Λέγεται ότι ο ντόπιος σιδεράς πέθανε από τη λύπη του.
Σήμερα το Ίμπερ χρησιμοποιείται ακόμη ως κέντρο εκπαίδευσης αλλά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τις οποίες επιλέγει ο στρατός.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ναό του Σεν Ζιλ ο οποίος χτίστηκε τον 130 αιώνα. Εκεί επέστρεψαν για να θαφτούν πολλοί από τους κατοίκους του Ιμπέρ. Ακόμη και κατά τις ημέρες όπου το νησί είναι επισκέψιμο, οι περιηγήσεις είναι περιορισμένες λόγω του κινδύνου των βομβών που δεν έχουν εκραγεί αλλά μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την πάμπ του χωριού και τα σπίτια των κατοίκων.
Ποτζιορεάλε, Σικελία, Ιταλία
Ένας καταστροφικός σεισμός ταρακούνησε το Ποτζιορεάλε τον Ιανουάριο του 1968 αναγκάζοντας τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν μέσα σε μια νύχτα. Όσοι επέζησαν ξαναέχτισαν τα σπίτια τους από την απέναντι πλευρά της κοιλάδας.
Εδώ δεν θα βρείτε μουσεία ή άλλες εγκαταστάσεις αλλά μπορείτε να εξερευνήσετε ελεύθερα την περιοχή μέσα από τους ερειπωμένους δρόμους. Παρόλο που τα σπίτια μπορεί να μην είναι ασφαλή για να τα επισκεφθεί κανείς, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά από έξω και να δείτε τα σημάδια μιας ζωής που σταμάτησε και πάγωσε στο χρόνο, όπως περιοδικά και μπουκάλια της δεκαετίας του ’60.
Το θέατρο, η εκκλησία, το καμπαναριό και το ταχυδρομείο είναι εκεί και μπορείτε να τα εξερευνήσετε άφοβα.
10 μεγάλες διαδρομές της Ευρώπης με ποδήλατο
Μπόντι, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Στις ημέρες της δόξας της, η πόλη του χρυσού είχε 10.000 κατοίκους και 65 σαλούν, καζίνα και οίκους ανοχής. Οι συχνοί καβγάδες και οι φασαρίες της έδωσαν το όνομα της πιο παράνομης πόλης του φαρ γουέστ.
Με τον καιρό το κόστος λειτουργίας των ορυχείων έγινε δυσβάσταχτο και το 1932 μια πελώρια φωτιά κατέστρεψε το 90% της πόλης. Τα 200 κτίρια που παραμένουν έχουν μείνει ως έχει, με τα βιβλία ακόμη στα θρανία και τα πιάτα στο τραπέζι.
Οι επισκέψεις δεν επιτρέπονται στα σπίτια και στην εκκλησία αλλά υπάρχουν καθημερινές ξεναγήσεις όπου θα πληροφορηθείτε για τις μεθόδους εξόρυξης του χρυσού καθώς και τη ζωή στην πόλη. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ εντυπωσιακό μέρος που προκαλεί δέος.
Πριπιάτ, Ουκρανία
Αυτή πρέπει να είναι η δημοφιλέστερη πόλη φάντασμα του κόσμου στην οποία διέμεναν κάποτε 50.000 άνθρωποι. Σήμερα είναι έρημη και η είσοδος απαγορεύεται μετά το ατύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986.
Ολόκληρα σχολεία, πολυκατοικίες και νοσοκομεία έμειναν να ρημάξουν μετά την έκρηξη. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να την επισκεφθούν μόνο με οργανωμένες ξεναγήσεις.
πηγή: msn.com