Το ταξίδι είναι συνυφασμένο με εμπειρίες, γνωριμία με άλλες κουλτούρες και φυσικά με το τοπίο. Όμως υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση και αυτή έχει να κάνει με τουριστικούς προορισμούς που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Η dailymail μας ξεναγεί από τις κατακόμβες του Παρισιού, μέχρι τις στοές που κρύβονταν οι Βιετκόνγκ και ακόμη πιο μακρυά στην Αυστραλία όπου υπάρχει μια ολόκληρη πολιτεία με ορθόδοξη και καθολική εκκλησία, εμπορικά κέντρα και πολλά άλλα.
Το ταξίδι αρχίζει:
Παρίσι – Κατακόμβες
Τα οστά περισσότερων από έξι εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκονται στις κατακόμβες του Παρισιού. Όλα τους μεταφέρθηκαν μεταξύ 1785 και 1860 όταν πλέον τα κοιμητήρια της πόλης γέμισαν και υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τα τούνελ είναι δαιδαλώδη, αλλά αυτός ο σκοτεινός και υπόγειος κόσμος είναι μια από τις σπουδαιότερες τουριστικές ατραξιόν.
Βόρεια Ουαλία – Ένα τεράστιο τραμπολίνο στο ορυχείο σχιστόλιθου στο Llechwedd
Πρόκειται για τα τρία μεγαλύτερα τραμπολίνα στον κόσμο που βρίσκονται μέσα σε σπηλιές μεγαλύτερες από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.
Στο θεματικό υπόγειο πάρκο Bounce Below όποιος πάει θα αντικρίσει μια απίστευτη κατασκευή που επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατούν στα μεταλλικά δίκτυα ενώ κάτω από τα πόδια τους και ενώ υπάρχει η αίσθηση της αιώρησης απλώνεται το χάος. Μόνο για τολμηρούς και σίγουρα όχι για υψοφοβικούς.
Αυτές είναι οι νέες τοποθεσίες παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
Ρουμανία – Salina Turda
Μεσαιωνικό ορυχείο άλατος, ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Τεράστιο. Σε αυτό οι επισκέπτες μεταξύ άλλων μπορούν να κάνουν βαρκάδα στη λίμνη, να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο, να παίξουν γκολφ ή να ανέβουν στην ρόδα που θα τους επιτρέψει να δουν τα πάντα από ψηλά, ενώ βρίσκονται 120 μέτρα κάτω από τη Γη.
Βιετνάμ – Σήραγγες Κου Τσι (Cu Chi)
Οι σήραγγες Κου Τσι (Cu Chi) αποτελούν σύστημα σηράγγων και βρίσκονται 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σαϊγκόν στο Βιετνάμ. Το αρχικό μήκος των σηράγγων ήταν μεγαλύτερο από 200 χλμ, σήμερα όμως διατηρούνται μόνο τα 120 χιλιόμετρα. Ανοίχθηκαν από τους Βιετκόνγκ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Μέσα στις σήραγγες υπήρχαν νοσοκομεία, κουζίνες, κρεβατοκάμαρες, αίθουσες συνεδριάσεων και οπλοστάσια. Σήμερα οι τουρίστες μπορούν να πάρουν μια ιδέα πως ήταν η ζωή των ανταρτών.
Λονδίνο – Καταφύγια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ διηύθυνε τον πόλεμο και την κυβέρνηση του από τα υπόγεια καταφύγια όταν το Λονδίνο βομβαρδιζόταν από τις ναζιστικές δυνάμεις. Εκεί έτρωγε και συσκεπτόταν όταν οι συνθήκες δεν του επέτρεπαν να μεταβεί στο νούμερο 10 της Downing Street.
Τα δωμάτια, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει την αίσθηση της εποχής και μεταξύ άλλων να δει την καρέκλα του Τσόρτσιλ, αλλά και χάρτες της εποχής, καταλαμβάνουν μόνο το ένα τρίτο των 3.000 τετραγωνικών μέτρων του δαιδαλώδους υπόγειου συγκροτήματος που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και το υπουργικό του συμβούλιο χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια του 190 – 1945.
Νότια Αυστραλία – Coober Pedy
Πρόκειται για τη μοναδική υπόγεια πόλη του κόσμου και βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη έρημο 846 χιλιόμετρα από την Αδελάιδα της Αυστραλίας.
Εκεί οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου και η Coober Pedy είναι γνωστή και ως η πρωτεύουσα του Οπαλίου αφού ο λίθος αυτός εξάγεται εκεί.
Οι περίπου 3.500 κάτοικοι ζουν σε κανονικά σπίτια που όμως βρίσκονται κάτω από τη Γη καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στην επιφάνεια είναι δύσκολες. Μέσα στις στοές υπάρχουν σπίτια, ορθόδοξη και καθολική εκκλησία, εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε στην πισίνα με αντηλιακό;
Κολομβία – Ζιπακουίρα
Ο Καθεδρικός Ναός της Zipaquirá είναι ένας Ρωμαιοκαθολικός υπόγειος ναός που χρίστηκε υπογείως στα τούνελ ενός ορυχείου αλατιού σε βάθος 200 μέτρων. Μέσα σε αυτόν τον 500 ετών ναό οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι. Κάθε Κυριακή τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι επισκέπτονται το ναό.
Πολωνία – Wieliczka ορυχείο άλατος
Το ορυχείο άλατος της Wieliczka, βρίσκεται στην ομόνυμη πόλη της νότιας Πολωνίας, λίγα χιλιόμετρα από την Κρακοβία. Το ορυχείο λειτουργούσε από των 13ο αιώνα μέχρι και το τέλος του 2007 και ήταν το δεύτερο παλιότερο ορυχείο αλατιού στον κόσμο.
Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί σαν μουσείο αλλά και σαν σανατόριο για ανθρώπους με άσθμα καθώς ο αέρας είναι καθαρός από μολυσματικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα. Εκεί υπάρχουν εκκλησία, αίθουσα χορού, εστιατόρια, καταστήματα.
Πηγή: huffingtonpost.gr