Παγκόσμιος Πρεσβευτής του Ρουμιού. Ακούγεται πολύ καλή δουλειά για να είναι αληθινή, όμως ακριβώς αυτή την ιδιότητα έχει ο Ίαν Μπάρελ.
Ο γεννημένος στη Τζαμάικα Μπάρελ είναι ο εκπρόσωπος της βιομηχανίας ρουμιού, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και εκπαιδεύει καταναλωτές και επαγγελματίες σχετικά με το ρούμι, από το πώς παρασκευάζεται μέχρι τους πιο εμπνευσμένους τρόπους για να το απολαύσει κανείς.
Στα νησιά της Καραϊβικής μόνο λειτουργούν πάνω από 50 νόμιμα αποστακτήρια ρουμιού και ο Μπάρελ τα έχει επισκεφθεί όλα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά είναι τα καλύτερα, όπως τα αποκάλυψε στο Bloomberg.
Αποστακτήριο River Antoine, Γρενάδα
Η παρασκευή ρουμιού ξεκίνησε εδώ γύρω στο 1785. Αν και δεν είναι το παλαιότερο αποστακτήριο στην Καραϊβική, ξεχωρίζει γιατί το ποτό παρασκευάζεται πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο όλους αυτούς τους αιώνες, με έναν νερόμυλο να αλέθει το ντόπιο, βιολογικό ζαχαροκάλαμο. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά όλες τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, τον βρασμό, τη ζύμωση και την απόσταξη. Το ρούμι του River Antoine είναι τόσο δημοφιλές στη χώρα που δεν μένει αρκετό για εξαγωγή – όχι ότι θα μπορούσε να εξαχθεί. Με διπλάσια ισχύ από τα άλλα ρούμια, θεωρείται εύφλεκτο υγρό και δεν επιτρέπεται στα αεροπλάνα.
Σύμη: η παραλία που είναι διάσημη στον κόσμο
St. Nicholas Abbey, Μπαρμπέιντος
Λέγεται ότι στα Μπαρμπέιντος η παρασκευή ρουμιού ξεκίνησε στη δεκαετία του 1650, καθώς άρχισε να αναπτύσσεται η παραγωγή ζαχαροκάλαμου. Το Αββαείο του Αγίου Νικολάου χτίστηκε το 1658 και είναι ένα από τα μόλις τρία εναπομείναντα μέγαρα Ιακωβιανής αρχιτεκτονικής που έχουν απομείνει στο Δυτικό Ημισφαίριο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Μπαρμπέιντος. Το αποστακτήριό του, από την άλλη, είναι το πιο καινούργιο στη χώρα, καθώς χτίστηκε το 2009. Ανάμεσα στα ρούμια που παρασκευάζει το St. Nicholas Abbey είναι το εξαιρετικό των 12 ετών, με χρώμα μελιού, που παλαιώνεται σε βαρέλια μπέρμπον.
Σκόπελος: ξέγνοιαστες διακοπές στο καταπράσινο νησί των Σποράδων
Appleton Estate, Τζαμάικα
Το παλαιότερο αποστακτήριο στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη βιομηχανία ρουμιού, ανακαινίστηκε πρόσφατα με κόστος 7,2 εκατ. δολάρια. Οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία 200 ετών του αποστακτηρίου και μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία παρασκευής, συνθλίβοντας ζαχαροκάλαμα και βράζοντας το χυμό τους. Και, φυσικά, να δοκιμάσουν τα ρούμια, ανάμεσά τους και εκείνο των 50 ετών, το παλαιότερο «βαρελίσιο» ρούμι στον κόσμο.
Αποστακτήριο Diamond, Γουιάνα
Μπορεί η Γουιάνα να ανήκει στη Νότια Αμερική, αλλά είναι μέλος της Καραϊβικής Κοινότητας (CARICOM) που αποτελείται από 20 χώρες της Καραϊβικής, 15 ως πλήρη μέλη και 5 έως βοηθητικά (η Γουϊάνα είναι ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη μαζί με τα Μπαρμπέιντος, τη Τζαμάικα και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Το αποστακτήριο Diamond, στις όχθες του ποταμού Demerara ιδρύθηκε το 1670 και χρησιμοποιεί μερικούς από τους παλαιότερους αποστακήρες στον κόσμο. Τρεις από αυτούς είναι φτιαγμένοι από ξύλο, αντί για χαλκό ή ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτό δίνει στα ρούμια El Dorado που παρασκευάζει μια μοναδική γεύση, με πιο έντονα αρώματα μαύρης ζάχαρης, καφέ και καπνού από τα περισσότερα ρούμια.
7 οικονομικά ταξίδια σε ελληνικά νησιά για το καλοκαίρι
Αποστακτήριο Rhum J.M, Μαρτινίκα
Η Μαρτινίκα διαθέτει εννέα αποστακτήρια ρουμιού. Το Rhum J.M του 1790 είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο όμορφα. Βρίσκεται στη Μακουμπά, στους πρόποδες του όρους Πελέ, ενός ενεργού ηφαιστείου στη βόρεια άκρη του νησιού. Το ρούμι παρασκευάζεται μόνο στην περίοδο συγκομιδής (από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο) και αυστηρά από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλα μου.