Το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου έχει θρυλικές ιστορίες με τη μαφία, παραδεισένιες παραλίες, αιώνες ιστορίας, γευστικότατα κρασιά και απίστευτη αρχιτεκτονική.
Οι Συρακούσες
Είναι μια πόλη που ακουμπά στη θάλασσα, γεμάτη μπαρόκ πλατείες και πλακόστρωτα σοκάκια πλαισιωμένα από αρχοντικά βαμμένα στο χρώμα του μελιού, που αντανακλά υπέροχα το φως του ηλιοβασιλέματος. Πιάστε θέση σε ένα από τα cafe που υπόσχονται θέα σε αυτό το μοναδικό ηλιοβασίλεμα (και τηρούν την υπόσχεσή τους) για να το απολαύσετε όπως του αρμόζει: με ένα από τα εκπληκτικά –και οικονομικότατα– σικελιάνικα κρασιά.
Οι φανταστικές παραλίες
Ειδικά εκείνες του νότιου τμήματος του νησιού, που βρέχεται από τη Μεσόγειο –οι ανατολικές θεωρούνται ακτές του Ιονίου, και είναι παραδόξως λιγότερο εντυπωσιακές. Κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά που καταλήγουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους σε λεπτή σαν πούδρα άμμο, τόσο ανοιχτόχρωμη που μοιάζει εξωτική, θα βρείτε (με σειρά υποκειμενικής προτίμησης) στο San Lorenzo, κοντά στο Marzamemi, στο San Leone, και στο Torre Salsa, που είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του –και γι’ αυτό του έχουμε χαρίσει μια ολόδική του παράγραφο, πιο κάτω.
Δωρεάν είσοδος στις παραλίες της Αθήνας!
Η Κοιλάδα των Ναών
Η αρχαία πόλη του Ακράγαντα (Agrigento επί τω ιταλικότερω) μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες αποικίες της «Μεγάλης Ελλάδας» είναι σήμερα ένας από τους ωραιότερους/ μεγαλύτερους/ εντυπωσιακότερους και άλλα υπερθετικά αρχαιολογικούς χώρους που είδατε ποτέ. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επτά ναούς του 5ου αιώνα π.Χ., όλοι τους δωρικού ρυθμού, και με εντυπωσιακή θέα στην κοιλάδα που έδωσε στον αρχαιολογικό χώρο το όνομά του. Ο καλύτερα διατηρημένος από αυτούς, ο Ναός της Ομόνοιας, είναι το λογότυπο της UNESCO, σημειώστε οι λάτρεις των άχρηστων πληροφοριών. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος και τις νύχτες, με το φεγγαρόφωτο και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς να κάνουν τους ναούς ακόμα πιο εξωπραγματικούς.
Το Παλέρμο
Επί αιώνες στη διασταύρωση πολιτισμών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους όσο η Ανατολή και η Δύση, οι Φοίνικες και οι Ρωμαίοι, το Βυζάντιο και οι Μαυριτανοί, η αυτοκρατορία των Ισπανών και ο αραβικός πολιτισμός, η πρωτεύουσα της Σικελίας είναι ένα γοητευτικό μωσαϊκό της κληρονομιάς που άφησαν πίσω τους αυτοί και άλλοι τόσοι. Ο Πάνορμος των αρχαίων Ελλήνων είναι σήμερα μια πόλη εξακοσίων χιλιάδων κατοίκων, βουτηγμένη στην Ιστορία αλλά και ολοζώντανα σύγχρονη, γεμάτη ιδιαίτερα εστιατόρια δίπλα σε σημαντικά αξιοθέατα, μπαράκια που ξενυχτάνε πλάι σε αγορές που θυμίζουν ανατολίτικο παζάρι, γοτθικά παλάτια σκιασμένα από αφρικανικούς φοίνικες και μπαρόκ εκκλησίες κρυμμένες ανάμεσα σε αναγεννησιακά palazzi.
Tα basics που πρέπει να έχει το νεσεσέρ διακοπών
Η Κατάνια
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, και «αντίπαλο δέος» του Παλέρμο, λεγόταν Κατάνη από τους Χαλκιδαίους που την αποίκησαν τον 8ο αιώνα π.Χ. Σήμερα, είναι μια πόλη τριακοσίων χιλιάδων κατοίκων, με ένα γλυκύτατο ιστορικό κέντρο όλο ασπρόμαυρα palazzi και μπαρόκ πλατείες, με την καλύτερη ίσως νυχτερινή ζωή σε ολόκληρη τη Σικελία. Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης, η Via Etnea, είναι μια υποβλητική ευθεία ως το διαβόητο ηφαίστειο της Σικελίας, την Έτνα, που ρίχνει την υποβλητική σκιά της στην πόλη –και φαίνεται να καπνίζει τις μέρες που η ατμόσφαιρα είναι καθαρή.
Η Σκάλα των Τούρκων
Λευκά, εκτυφλωτικά λευκά βράχια που μοιάζουν να αναδύονται από την θάλασσα, ανάμεσα σε δύο αμμουδερές παραλίες. Αυτή είναι η Scala dei Turchi που πήρε το όνομά της από τις επιδρομές (plot twist) των Μαυριτανών –επειδή «ξέρω ‘γω βρε παιδί μου, όλοι αυτοί οι ανατολίτες ίδιοι είναι»– οι οποίοι έβρισκαν εδώ καταφύγιο από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Εφοδιαστείτε με τόνους αντηλιακού, γιατί ο ασβεστόλιθος δεν αστειεύεται όταν μιλάμε για εγκαύματα, και απλώστε πετσέτα στα βραχάκια, από τα οποία οι βουτιές στη Μεσόγειο είναι εμπειρία.