Λίγα μέτρα από τη Notre Dame, στην οδό Rue de la Bûcherie, πριν από έξι δεκαετίες ο George Whitman δημιούργησε το βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company.
Ο Whitman συχνά αποκαλούσε το Shakespeare and Company χώρο «σοσιαλιστικής ουτοπίας μεταμφιεσμένη σε βιβλιοπωλείο».
Ο βιβλιοπώλης έφυγε από τη ζωή το 2011 αλλά η κόρη του Sylvia συνεχίζει την παράδοση.
Τα 10 διάσημα γλυκά της Γαλλίας απογειώνουν την ζαχαροπλαστική! (photos)
(H Sylvia μαζί με με τον σύντροφό της David και τον γιo τους, Gabriel έξω από το κατάστημα. Πηγή: shakespeareandcompany.com)
Από εκεί πέρασαν σε νεαρή ηλικία συγγραφείς όπως οι Alan Sillitoe, Sebastian, Barry, Robert Stone, Kate Grenville, Ian Rankin.
Μια μικρή βιβλιοθήκη… ταξιδεύει στη Γαλλία! (photos)
Η Molly Dektar η οποία «έζησε» στο βιβλιοπωλείο για επτά χρόνια, μιλά για την εμπειρία της στο blog (σ.σ στο blog θα βρείτε υπέροχες φωτογραφίες) που διατηρεί. Οι φιλοξενούμενοι είχαν πρόσβαση σε μια κουζινούλα στον πάνω όροφο και τους παραχωρούσαν ένα ντουλάπι όπου μπορούσαν να αποθηκεύουν πράγματά τους.
(Η Zadie Smith υπογράφει τα βιβλία της, 2014. Φώτο: shakespeareandcompany.com)
Η Sylvia Beach
Το βιβλιοπωλείο υπήρξε το κέντρο της αγγλο-αμερικανικής κουλτούρας του Παρισιού στον Μεσοπόλεμο. Η «περιπέτειά» του ξεκίνησε το 1919, όταν η αμερικανίδα Sylvia Beach, το άνοιξε στο νούμερο 12 της rue de l’Odéon.
Εκείνη δημοσίευσε πρώτη, το 1922, τον «Οδυσσέα» του James Joyce, ο οποίος απαγορεύτηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.
(Η Sylvia Beach. Φώτο: shakespeareandcompany.com)
Γαλλία: Ένας παραμυθένιος κήπος! Εκεί που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! (photos)
Το πρώτο Shakespeare and Company έκλεισε τον Δεκέμβριο του 1941, όταν κατέκτησαν τη Γαλλία οι δυνάμεις του Αξονα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διότι η Beach αρνήθηκε να πουλήσει το τελευταίο αντίτυπο του «Η αγρύπνια των Φίννεγκαν» του Joyce σε έναν γερμανό αξιωματικό.
πηγή:shakespeareandcompany.com