Λίγο το jet lag, λίγο η πίεση στο κεφάλι και μια πτήση μπορεί να μετατραπεί σε “εφιάλτη στον αέρα”. Το υψόμετρο και ο ξηρός αέρας μέσα στο αεροπλάνο προκαλεί συμπτώματα στο σώμα -άλλοτε ευδιάκριτα, άλλοτε όχι- που καλείστε να αντιμετωπίσετε για να γυρίσετε υγιείς…
Γι’ αυτό εάν έχετε μπροστά σας μια πολύωρη πτήση, ρίξτε μια ματιά στα συμπτώματα που κυριαρχούν κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε να είστε προετοιμασμένοι…
Η ομάδα του travelstyle.gr σας παρουσιάζει τα top 5 ενοχλητικά σημάδια που αποδεικνύουν ότι το αεροπλάνο επηρεάζουν τη γεύση, την κυκλοφορία του αίματος και τον εγκέφαλο.
Στο αεροπλάνο η αίσθηση της γεύσης μειώνεται…
Δεν μπορείτε να κατηγορείτε πια τις αεροπορικές για τα άγευστα πιάτα τους, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Lufthansa το 2010 η αίσθηση της γεύσης “μουδιάζει” κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ο λόγος; Ο στεγνός αέρας επηρεάζει τη ρινική βλέννα και η πίεση προκαλεί το πρήξιμο των μεμβρανών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αίσθηση της όσφρησης που είναι καθοριστική και… για τη γεύση! Πιο συγκεκριμένα η αντίληψη του γλυκού και του αλμυρού μειώνεται στο 30% κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μειώνονται, οδηγώντας προς την υπνηλία.
Μήπως μπαίνετε στο αεροπλάνο και νιώθετε υπερβολική υπνηλία; Σίγουρα δεν ευθύνονται τα άνετα καθίσματα, αλλά τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα που σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι. “Όταν ταξιδεύετε για πολλές ώρες, η κυκλοφορία του αίματος γίνεται πιο αργή, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί λιγότερο οξυγόνο στο σώμα”, εξηγεί ο Jeffrey Sventek, διευθυντής της Aerospace Medical Association.
Το αίμα “συγκεντρώνεται” στα πόδια σας.
Όταν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αίμα κατευθύνεται προς τα πόδια. Αυτός είναι και ο λόγος που πρήζονται τα πόδια κατά τη διάρκεια μιας πτήσης που διαρκεί 5-10 ώρες. Ο στόχος, σύμφωνα με τον Sventek είναι να οδηγηθεί το αίμα από τα πόδια στην καρδιά. “Λυγίστε τα πόδια σας και τεντώστε τα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Έτσι, το αίμα θα κυκλοφορήσει με μεγαλύτερη ευκολία και θα μειωθεί το συναίσθημα της κόπωσης”, συνεχίζει ο ίδιος.
Ο εγκέφαλός σας δεν καταλαβαίνει από “αλλαγές ώρας”
Κάθε φορά που ταξιδεύετε από την Αμερική στην Ασία, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα το jet lag. Βέβαια, η κατάσταση είναι καλύτερη, όταν πετάτε από τα ανατολικά προς τα δυτικά, καθώς το σώμα προτιμά η “ημέρα” να αποκτήσει 25 ώρες παρά λιγότερες.
Το δέρμα σας χάνει υγρασία
Η πίεση στο αεροπλάνο και ο ξηρός αέρας που “ανακυκλώνεται” στο θάλαμο μειώνει την υγρασία του δέρματος. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές λοσιόν που θα επαναφέρουν την επιδερμίδα σας. Πάντως, το νο1 tip των αεροσυνοδών είναι η κατανάλωση νερού! Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόβλημα της υγρασίας αποδεικνύεται, επίσης, από έρευνα που καταλήγει στο ότι οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί αντιμετωπίζουν δυο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.