Πραγματικά, δεν αποτελούν παράδειγμα! Για μια ακόμη χρονιά, η Γαλλία βρίσκεται στην 32η παγκόσμια θέση για το επίπεδο αγγλικών της, σύμφωνα με ετήσια έρευνα που δημοσιεύει η εταιρεία EF (Education First).
Βρίσκεται, έτσι, στο ίδιο επίπεδο με την Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Κόστα Ρίκα …Το πιο ανησυχητικό για τη Γαλλία είναι πως βρίσκεται στην προτελευταία θέση, πριν την Ιταλία (33η σε παγκόσμιο επίπεδο) στην Ευρώπη και πολύ πίσω από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κυρίως από την Ολλανδία, η οποία είναι πρώτη σε χρήση αγγλικών στον κόσμο.
Η έρευνα της EF, ένας από τους παγκόσμιους leaders στην εκμάθηση γλωσσών, γίνεται φέτος για 7η συνεχή χρονιά και επιτρέπει να παρακολουθήσει κάποιος την εξέλιξη χρήσης αγγλικών σε διαφορετικές χώρες και να τις συγκρίνει με τον μέσο όρο. Η έρευνα πραγματοποιείται με βάση ένα γραπτό κείμενο, στο ίντερνετ, και είναι εντελώς δωρεάν.
Με πάνω από 1 εκατομμύριο απαντήσεις σε 80 χώρες, η έρευνα της EF EPI (English Proficiency Index) αποτελεί την μεγαλύτερη παγκόσμια μέτρηση για το επίπεδο αγγλικών των ενηλίκων.
[Με γαλάζιο χρώμα οι χώρες που μιλούν άπταιστα αγγλικά, με σκούρο πράσινο μιλούν καλά αγγλικά, με ανοιχτό πράσινο μέτρια αγγλικά, με κίτρινο λίγα αγγλικά και με κόκκινο χάλια αγγλικά. Η Ελλάδα βρίσκεται με ανοιχτό πράσινο, με μέτρια αγγλικά].
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μιλούν καλύτερα αγγλικά από τους άνδρες. Και, πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη, οι νέοι έχουν καλύτερο επίπεδο αγγλικών από τα πιο ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται με τα χρόνια, όλες οι χώρες καλυτερεύουν τα αγγλικά τους, εκτός από την Μέση Ανατολή, η οποία έχει τις χειρότερες επιδόσεις.
Μετά την ανακοίνωση της έρευνας, τα γαλλικά ΜΜΕ έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα. Η Le Monde αποδίδει αυτή την υστέρηση των Γάλλων στην δημόσια εκπαίδευση, η οποία δεν θεωρεί την εκμάθηση γλωσσών προτεραιότητα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες.
Ξέχνα τα συνηθισμένα! 7 χώρες σου μαθαίνουν πως να τρως σωστά το τοστ! (photos)
«Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, πήρε μέτρα και τα αποτελέσματα φάνηκαν: η χώρα βρίσκεται πλέον στην 18η παγκόσμια κατάταξη», δηλώνει ο Christopher Mc Cormick, αντιπρόεδρος της EF και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.
«Στη Γαλλία, το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης των ενηλίκων είναι γενναιόδωρο αλλά αναποτελεσματικό. Πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών επί χρόνια, αλλά δεν μιλούν τη γλώσσα. Η εκμάθηση παραμένει παθητική, και δεν δίνεται σημασία στην συζήτηση στα αγγλικά», σημειώνει από την πλευρά της η Fanny Tricoire, υπεύθυνη του e-learning στην EF.
«Είναι σοβαρό; Πρέπει να ανησυχήσουμε; Ναι, γιατί τα αγγλικά, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι σήμερα η διεθνής γλώσσα της αγοράς, της τεχνολογίας και της έρευνας. Η χρήση των αγγλικών είναι επίσης ένδειξη ανοίγματος στον κόσμο. Η έρευνα της EF επιβεβαιώνει καθαρά ότι η Γαλλία δυσκολεύεται να ενσωματωθεί στην παγκοσμιοποίηση», γράφει χαρακτηριστικά η Le Monde.
Και προσθέτει: «Και αυτό είναι πολύ σοβαρό, γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν συνεργάτες που μιλούν αγγλικά, είτε στην Ευρώπη είτε στον κόσμο. Το να μη μιλάει κάποιος αγγλικά, τον δυσκολεύει σημαντικά στην ανέλιξή του. Ειδικά, όσους είναι άνω των 40 ετών».
Όλη η αλήθεια για τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες πριν και μετά το Photoshop! (photos)
Το παράδοξο, σημειώνει ακόμη η εφημερίδα, είναι ότι οι Γάλλοι παρότι δεν μιλούν αγγλικά, έχουν αγγλο-μανία. Αρκεί να δει κανείς με πόση ταχύτητα τα σάιτ αγορών της Γαλλίας παίρνουν αγγλικά ονόματα, πώς οι πολίτες χρησιμοποιούν αγγλικές λέξεις στη θέση γαλλικών εκφράσεων και πώς οι αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές γίνονται πρότυπα στην γαλλική κουλτούρα.