Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024
15.8 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΠάσχα στη Μύκονο! Αυτές είναι οι 6 ιστορικές ταβέρνες που πρέπει οπωσδήποτε...

Πάσχα στη Μύκονο! Αυτές είναι οι 6 ιστορικές ταβέρνες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

Aυθεντικά ταβερνάκια που «μοσχοβολούν» παράδοση μας αποδέχονται στη Μύκονο και φέτος το Πάσχα για να μας τρατάρουν με τις νοστιμιές τους! Εμείς σας προτείνουμε 5 από αυτά που μετράνε χρόνια ιστορίας για να φάτε καλά και ποιοτικά!

Από τους Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) instagram

Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected])

- Advertisement -

Γιώργο Παπαχατζή ([email protected]

Nikos Taverna 

Ήταν το 1976 όταν ο 22χρονος τότε Νίκος Σκεπαθιανός επέστρεψε µετά τη στρατιωτική του θητεία στη γενέτειρά του τη Μύκονο και «έστησε» ένα οικογενειακό ταβερνάκι σε ένα γραφικό σοκάκι στην πλατεία της Αγίας Μονής, πάνω από τον Γιαλό!

Από τότε µέχρι σήµερα, 40 χρόνια µετά, το ταβερνάκι επεκτάθηκε, το σοκάκι µετατράπηκε σε πολύβουο πέρασµα και η πλατεία έγινε σηµείο συνάντησης για επισκέπτες και ντόπιους που σπεύδουν να γευτούν την ελληνική κουζίνα στην πιο αυθεντική της µορφή από τα χέρια της συζύγου του Μαρίας, που ακόµα και σήµερα µαγειρεύει µε περίσσιο µεράκι! Όσο για τον ίδιο, συνεχίζει να περιποιείται τους καλεσµένους του, αφού δεν περνάει ούτε σαν ιδέα από το µυαλό του να απαρνηθεί το… αγαπηµένο του «παιδί»!

Στην ταβέρνα του Νίκου, λοιπόν, αυτό που λέµε «καλό φαγητό» είναι εγγυηµένο και βασισµένο στην παράδοση, την ποιότητα και την φροντίδα! Λαχανικά και κρεατικά από τη φάρµα της οικογένειας, ψαρολιχουδιές απευθείας από τα καΐκια και ένα σωρό ακόµα τοπικά προϊόντα µετατρέπονται σε πιάτα µοναδικής νοστιµιάς, σε ένα µενού που «µοσχοβολά» Ελλάδα. Από τις δροσερές σαλάτες, τα ορεκτικά και τα πεντανόστιµα µαγειρευτά µέχρι τα ψάρια και τα θαλασσινά που µόλις βγήκαν από τη θάλασσα (must οι ολοζώντανες γυαλιστερές) αλλά και τα ζουµερά κρεατικά ψηµένα στα κάρβουνα, εδώ οι γεύσεις συνιστούν µια αυθεντική µυκονιάτικη εµπειρία! Καθηµερινά 12:00-01:30.

Info: Πλατεία Αγίας Μονής, Γιαλός, Mύκονος, Τ. 22890 24320, www.tavernanikos.gr

Aυτά τα στέκια στη Μύκονο έχουν ιστορία πάνω από 20 χρόνια…

Το Στέκι του Προέδρου 

Κλασική αξία εδώ και 17 χρόνια, το Στέκι του Προέδρου στην Άνω Μερά έχει κερδίσει το δικό του πιστό κοινό που αναζητά µια οικογενειακή ταβέρνα µε τίµιο παραδοσιακό φαγητό και ανεπιτήδευτη ατµόσφαιρα. Η νησιώτικη αύρα είναι διάχυτη στο χώρο, ενώ η ολάνθιστη αυλή του µε χάζι στην κεντρική πλατεία του «χωριού» προσφέρει ένα χαλαρό και δροσερό «καταφύγιο» για να γευτείτε σπιτικά µαγειρευτά και λαδερά από ντόπιες πρώτες ύλες, φρέσκες σαλάτες µε µυκονιάτικα προϊόντα και καλοψηµένα κρέατα από τη φάρµα της οικογένειας (φηµίζεται για τα παϊδάκια του αλλά και για το «µπιφτέκι του Προέδρου»)!

Για το τέλος, αφήστε χώρο για ένα κερασµατάκι σιµιγδαλένιου χαλβά! Κι αν αναρωτιέστε γιατί είναι το στέκι… του Προέδρου, η απάντηση κρύβεται στον πατέρα του ιδιοκτήτη Θοδωρή Ζουγανέλη, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της κοινότητας της Άνω Μεράς! Από €18. Καθηµερινά 09:00-01:00 (12:00-01:00 η κουζίνα).

Info: Πλατεία Άνω Μεράς, Μύκονος, Τ. 22890 71925

Μπήκαμε στα πιο hot μαγαζιά στον Γιαλό της Μυκόνου!

Κούνελας Ψαροταβέρνα
 Οι παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις βρίσκουν τη «στέγη» τους εδώ και περίπου µισό αιώνα στην οικογενειακή ψαροταβέρνα Κούνελας (οφείλει το όνοµά της στο παρατσούκλι του πρώτου ιδιοκτήτη, πατέρα του σηµερινού), ένα σοκάκι πάνω από τον Γιαλό! Τα φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά που καταφθάνουν εδώ καθηµερινά από τα καΐκια ψήνονται µε µαεστρία στα κάρβουνα, ενώ οι µυρωδιές µάς ανοίγουν την όρεξη και µας οδηγούν σε µία από τις οµορφότερες αυλές του νησιού κι αν είµαστε τυχεροί στο… πολυπόθητο µπαλκονάκι! Εξαιρετικές επιλογές σε σπαγγέτι και ριζότο –µε πρώτες ύλες µάλιστα από τη Νάπολη– συµπληρώνουν το µενού, ενώ δεν λείπουν και επιλεγµένα πιάτα κρεατικών!
Κρασί από τον εγχώριο αµπελώνα (εµφιαλωµένο και χύµα) συνοδεύει ιδανικά τις γευστικές µας επιλογές, ενώ τα λαχταριστά σπιτικά επιδόρπια γράφουν τον πιο γλυκό επίλογο! Στα δυνατά του χαρτιά το άρτιο service και η gay friendly φιλοσοφία του. Secret: Η κρυµµένη αυλή µε τα λιγοστά τραπέζια λίγο πιο πάνω στο σοκάκι! Καθηµερινά 18:00-02:30
 Ιnfo: Σβορώνου 1, Γιαλός, Μύκονος, Τ. 22890 28220, www.kounelas-myconos.com 
Λημνιός 
 Το ηµερολόγιο έδειχνε 1995 όταν ο Μανώλης Κωνσταντάρας, µε καταγωγή από τη Λήµνο (εξ ου και η ονοµασία Ληµνιός), µαζί µε τη Μυκονιάτισσα σύζυγό του και δεινή µαγείρισσα Μαργαρίτα «έστησαν» ένα ταβερνάκι που έµελλε να γίνει σηµείο αναφοράς στον Άγιο Στέφανο, µόλις 3 χλµ. από τη Χώρα! Σήµερα µπορεί το τιµόνι της οικογενειακής επιχείρησης να έχει αναλάβει ο γιος τους Γιάννης αλλά στην κουζίνα όλα συνεχίζουν να ετοιµάζονται υπό την καθοδήγηση της µητέρας του. Σπιτικά παραδοσιακά µαγειρέµατα βασισµένα σε κυκλαδίτικες πρώτες ύλες, όπως ντόπια κρέατα, φρέσκα ψάρια και εποχικά λαχανικά βρίσκουν τον εκφραστή τους σε νοστιµιές όπως το ξακουστό κότσι αρνιού, τον µουσακά και τα ακαταµάχητα παϊδάκια που απολαµβάνουµε µε χύµα αλλά και εµφιαλωµένο κρασί από τον ελληνικό αµπελώνα.
Και όλα αυτά σε ένα φιλόξενο «σκηνικό», µε απέραντη θέα στο Αιγαίο και τη Δήλο, αλλά και µε έντεχνα ακούσµατα και νοσταλγικά τραγούδια από τον ελληνικό κινηµατογράφο. Secret: Οι βραδιές µε ζωντανή µουσική το χειµώνα! Καθηµερινά, όλο τον χρόνο, 16:00-01:00 ( η κουζίνα), Κυρ. από τις 12:00.
 Info: Αγ. Στέφανος, Μύκονος, T. 22890 27814-24557, M.6932394043, www.limniostavern.com
Τάσος Ταβέρνα 
 Εδώ και 55 χρόνια είναι από τους πιο διαχρονικούς προορισµούς για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα! «Φωλιασµένη» στην παραλία της Παράγκας, η ταβέρνα του Τάσου –από τις πιο παλιές του νησιού–, σε ένα χαλαρό περιβάλλον πάνω στη θάλασσα, είναι must επιλογή ντόπιων και επισκεπτών για φρέσκο ψάρι αλλά και σπιτικά µαγειρευτά. Aπό €15. Καθηµερινά 12:00–23:00.
Info: Παράγκα, Μύκονος, Τ. 22890 23002
Agrari beach
Γαλήνη, αυθεντικότητα, οικογενειακή ατμόσφαιρα συμμαχούν να φουλάρουν τις μπαταρίες, μακριά από τα ντεσιμπέλ και τα overcrowded στέκια του νησιού! Μια απόσταση 7 χλμ. από τη Χώρα αξίζει και με το παραπάνω να τη διανύσετε, για να ανακαλύψετε κάτι από τη μαγεία της παλιάς Μυκόνου, τη zen ατμόσφαιρα και τη σπιτική ζεστασιά.
Αυτά ακριβώς, που απολαμβάνουν οι πιστοί θαμώνες του, όχι μόνο στο vintage style Agrari beach bar, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 (Τ. 22890 71295, www.agraribeach.gr, καθημερινά 08:30-22:00), αλλά και στη γραφική οικογενειακή ταβερνούλα (08:30-00:00), κρυμμένη σαν όαση μέσα σε έναν ολάνθιστο κήπο.
Άλλωστε, τα μεσημέρια στον ανανεωμένο χώρο της, με φόντο τις παρεΐστικες γωνιές, έχουν γεύση και αρώματα από κουζίνα μαμάς και παραδοσιακά πιάτα βασισμένα σε βιολογικά κυκλαδίτικα προϊόντα και λαχανικά από το δικό τους μποστάνι! Χαλαρώστε κάτω από τη σκιά της µπουκαµβίλιας και απολαύστε πιάτα, όπως το κατσικάκι μουσακά και το κουνελάκι με σύκα και δαμάσκηνα, που συνταιριάζουν την απλότητα µε το μεγαλείο της μυκονιάτικης παράδοσης!
Secret: Αν επιθυμείτε, όχι απλώς μερικές ώρες, αλλά μερικές μέρες relaxing, τότε αναζητήστε το ιδανικό καταφύγιο στο πλήρως ανακαινισμένο Α’ Κατηγορίας Agrari Beach hotel (από Μάιο-Οκτ., Τ. 22890 71295) με 13 κυκλαδίτικης αισθητικής δωμάτια, μόλις 50 μ. από το κύμα!
Info: Aγράρι, τηλ. 22890 71295, www.agraribeach.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,131LikesΚάντε Like
89,044 FollowersΑκολουθήστε
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ