Το burger εδραιώθηκε στην Ελλάδα μέσα από τις μεγάλες αλυσίδες fast food, σε μια μορφή του που σήμερα μοιάζει εντελώς πλαστική και τυποποιημένη, αλλά φέρνει αναμνήσεις από ανέμελα Σαββατοκύριακα με βόλτες, σινεμά και εξόδους των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων.
Τα χρόνια πέρασαν, τα burgers μπήκαν σε μενού μεγάλων εστιατορίων ξεφεύγοντας από την πλαστικοποίηση και πλέον σερβίρονται σε δεκάδες νέα εξειδικευμένα μαγαζιά στις πιο γκουρμέ εκδοχές τους με ποιοτικά κρέατα, περίτεχνες σως και άλλα εξαιρετικά υλικά.
Οι θερμιδικές αυτές βόμβες, ταυτισμένες με την αμερικανική διατροφική αλλά και ποπ κουλτούρα, αγαπήθηκαν γιατί χορταίνουν, έχουν σχετικά χαμηλές τιμές και φυσικά είναι πεντανόστιμες.
Που μπορεί όμως να βρει κανείς στην Αθήνα αληθινά καλό burger; Ψάξαμε και βρήκαμε μερικά από τα στέκια που ψήνουν για εσάς τα πιο νόστιμα και ζουμερά μπιφτέκια στην πρωτεύουσα.
Colibri
Στο μικρό του χώρο στον όμορφο πεζόδρομο δεν βρίσκει κανείς εύκολα τραπέζι καθώς η φήμη του το έχει κάνει ανάρπαστο σε όλη την πόλη. Το μεγάλο και ζουμερό μπιφτέκι ετοιμάζεται μετά την παραγγελία και συνοδεύεται από εξαιρετικά υλικά στο ψωμάκι του. Must το bacon mushroom.
Εμπεδοκλέους 9-13, Παγκράτι
Juicy Grill
To ξακουστό μπεργκεράδικο στο Χολαργό σερβίρει τα εξαιρετικά του burgers σε αφράτα ψωμάκια, brioche ή bagel. Το μπιφτέκι είναι πολύ ζουμερό, ενώ η συνοδευτική πατάτα ψήνεται ολόκληρη σε αλουμινόχαρτο και οι σως σπιτικές. Το Sopranos με παστράμι και μουστάρδα dijon είναι ίσως το best seller του, και μάλλον όχι άδικα.
Kεραμεικού 2, Χολαργός
Τhe Burger Joint
Στα νότια τρώνε καλά. Στο κέντρο της Γλυφάδας μυρίζει Νέα Υόρκη. Στο Burger Joint που επεκτάθηκε στο Ψυχικό και το Αθηνών Αρένα, ο κιμάς που δεν έχει μπαχαρικά είναι από κρέας Black Angus. Με ολόφρεσκα υλικά και εμπνευσμένες σως και πατατούλες λεπτοκομμένες στο χέρι, ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Το Umami με κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα τρούφας θα σας μείνει αξέχαστο.
Φοίβης 17, Γλυφάδα / Σολωμού Διονυσίου 4, Ψυχικό
New York Sandwiches
Στο ξακουστό μαγαζί των Αμπελόκηπων θα βρεις μερικά από τα κορυφαία burgers της Αθήνας, Με το όνομα του να σε μεταφέρει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το «5th AVE Pastrami», το πεντανόστιμο μπιφτέκι σε αφράτο ψωμάκι συνοδεύεται από λιωμένο έμενταλ και παστράμι. Οι τραγανές πατάτες που κόβονται μπροστά σου ολοκληρώνουν το American Dream.
Σινώπης 3, Αμπελόκηποι
Kozi’s
Ξεκίνησε σαν μπριζολάδικο αλλά το ομώνυμο burger επισκίασε οτιδήποτε άλλο. Ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου το όνομα του είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο στην προφορά οπότε τον φώναζαν Kozi. Το Kozi’s έχει ένα θεϊκό μπιφτέκι γεμιστό με μοτσαρέλα, ντομάτα, μαγιονέζα, κρεμμύδι, κέτσαπ και νοτιαφρικάνικα μπαχαρικά. Ο καθόλου λιπαρός κιμάς ζυμώνεται καθημερινά από τη μητέρα του.
Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια
Μπαρ Μπεε Κιου
Στον Πειραιά το μέγεθος μετράει. Ακόμα ένα μαγαζί που ξεκίνησε ως μπριζολάδικο, στην αρχή αλλά εκτοξεύτηκε με το burger του που ονομάζει μπιφτεκόψωμο. Ψημένα στα κάρβουνα τα μπιφτέκια, “γιατί εκεί παίρνουν γεύση, φεύγουν τα λίπη και παραμένει το σωστό κρέας που δεν κάθεται βαρύ στο στομάχι”. Οι μερίδες τεράστιες και οι φρεσκοκομμένες πατάτες πασπαλισμένες με πάπρικα και χοντρό αλάτι. Το μπιφτεκόψωμο του Γενναίου με δύο μπιφτέκια, διπλό τυρί ένταμ, διπλό καπνιστό μπέικον, τηγανητό αυγό, τομάτα, γαλλική, σαλάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια, σπιτική κόκκινη σάλτσα, μουστάρδα και μαγιονέζα θέλει όντως γενναιότητα,και άδειο στομάχι για να φαγωθεί ολόκληρο.
Φρεαττύδος 13, Πειραιάς