Αναπόσπαστο μέρος ενός ταξιδιού είναι το φαγητό. Σίγουρα πηγαίνοντας σε μια άλλη χώρα θέλεις να γνωρίσεις την κουλτούρα της, κομμάτι της οποίας σίγουρα είναι η γαστρονομία της. Επίσης, είναι πολύ λογικό να αναζητήσεις παραδοσιακές γεύσεις και φαγητά της εκάστοτε χώρας για να τα δοκιμάσεις.
Αν ωστόσο, αυτά τα φαγητά είναι αρκετά περίεργα ή ακόμα και αηδιαστικά, θα έκανες την υπέρβαση; Εδώ συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο περίεργα φαγητά σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Δείτε επίσης 4 εστιατόρια με Michelin στον κόσμο προσφέρουν τα φαγητό τους σε πακέτο
Κι αν θεωρείτε ότι έχετε περίεργα γούστα στο φαγητό, τα παρακάτω πιάτα μάλλον θα σας δείξουν τι σημαίνει πραγματικά «περίεργο»!
Από την άλλη, οι κάπως πιο τολμηροί σε νέες γεύσεις ίσως αισθανθούν μια μικρή… πρόκληση με τα συγκεκριμένα. Για τους υπόλοιπους… δεν εγγυόμαστε το ίδιο.
Balut, Φιλιππίνες
Η εν λόγω…. λιχουδιά στις Φιλιππίνες είναι κάτι που δεν αντέχουν πολλά στομάχια εκτός χώρας. Το Balut είναι γονιμοποιημένο αβγό, στο οποίο διαφαίνεται ένα μικρό, ροζ έμβρυο πάπιας, με μισοσχηματισμένο ράμφος και φτερά. Όσοι το έχουν δοκιμάσει ισχυρίζονται ότι είναι πιο γευστικό απ’ όσο φαίνεται, θυμίζοντας ομελέτα με πουλερικά και μια ευχάριστη γεύση από συκώτι. Συνήθως βράζεται με το κέλυφος και σερβίρεται με αλάτι, μπαχαρικά και ξίδι.
7 τρόποι για να φας φθηνό και νόστιμο φαγητό στις διακοπές σου
Rocky Mountain Oysters, Μοντάνα, ΗΠΑ
Θαλασσινά στη Μοντάνα; Όχι ακριβώς! Τα εν λόγω «στρείδια» είναι στην πραγματικότητα τηγανητοί όρχεις ταύρου, τους οποίους τρώνε παραδοσιακά στα ράντσα, μετά τον ευνουχισμό που τους κάνουν την άνοιξη. Σερβίρονται σε… δυάδες και είναι τραγανοί εξωτερικά και κρεμώδεις εσωτερικά, ενώ υπάρχει και το ανάλογο φεστιβάλ στην περιοχή, το Testicle Festival στο Clinton.
Ινδικά χοιρίδια, Περού
Στις Άνδεις της Νότιας Αμερικής, τα ινδικά χοιρίδια μπαίνουν στο πιάτο και καταναλώνονται ψητά, στη σχάρα ή τηγανητά, ενώ είναι γνωστά και σαν cuy. Όπως στο κοτόπουλο παραγγέλνουμε μπούτι ή στήθος, όσον αφορά το ινδικό χοιρίδιο οι καταναλωτές παραγγέλνουν το μπροστά ή το πίσω μέρος και η γεύση του θυμίζει πολύ πουλερικό.
Σούπα φιδιού, Χονγκ Κονγκ, Κίνα
Άλλο ένα παραδοσιακό γεύμα στις εργατικές γειτονιές του Χονγκ Κονγκ είναι και η ζεστή και ξινή σούπα φιδιού. Σερβίρεται μόνο το χειμώνα, με λωρίδες κρέατος φιδιού, κομμάτια τόφου και φέτες μανιταριών, ενώ θεωρείται ιδανική για να ζεστάνει όποιον την καταναλώνει. Σήμερα τη σερβίρουν ελάχιστα παραδοσιακά εστιατόρια, τα οποία διατηρούν ζωντανά φίδια σε ξύλινα κουτιά γι’ αυτό το λόγο.
Casu marzu, Σαρδηνία, Ιταλία
Για τους περισσότερους, τα σκουλήκια και οι κάμπιες στο φαγητό σημαίνει… σκουπίδια. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι στη Σαρδηνία, όπου όσον αφορά το τοπικό τυρί casu marzu, όσο περισσότερες… προνύμφες παρουσιάζει, τόσο το καλύτερο. Παρασκευάζεται με οξύ από τις προνύμφες, το οποίο διασπά το λίπος του γάλακτος, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, το casu marzu γεμίζει χιλιάδες προνύμφες. Κάποιοι τις βγάζουν για να το καταναλώσουν, άλλοι πάλι το προτιμούν στη φυσική του μορφή.
Lutefisk, Μινεσότα, ΗΠΑ
Οι Νορβηγοί μετανάστες είναι αυτοί που έφεραν αυτό το ιδιαίτερο πιάτο ψαριού στις κεντροδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και διαδόθηκε ακόμη περισσότερο από την πατρίδα του. Το lutefisk είναι λευκό ψάρι βουτηγμένο σε αλυσίβα (αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα), μέχρι να γίνει σχεδόν ημιδιαφανές. Η μυρωδιά του είναι έντονη, η γεύση του, όμως, είναι πολύ πιο ήπια, ενώ αυτό που αποτελεί πρόκληση είναι η υφή του που θυμίζει ζελατίνη.
Αυτές είναι οι πόλεις του κόσμου με το καλύτερο φαγητό δρόμου
Witchetty grubs, Αυστραλία
Σκωληκοειδείς προνύμφες κολεόπτερων, που εκκρίνουν μια κίτρινη κόλλα και είναι στο μέγεθος του χεριού, είναι ένα από τα περίεργα πιάτα των Αυστραλών, οι οποίοι μάλιστα ξεκίνησαν να τρώνε αυτά τα ζουμερά έντομα προ αμνημονεύτων χρόνων. Η γεύση τους είναι σαν ομελέτα και ένας από τους λόγους που τα προτιμούν είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, αν και δεν θα τα βρει κανείς εύκολα στα μενού εστιατορίων του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης.
Και τώρα πάμε στον… αντίποδα! Δείτε τις 10 top εμπειρίες φαγητού στον κόσμο! Τα πιάτα που θα θυμάστε για πάντα!
Το καλύτερο φαγητό στον κόσμο είναι συχνά αυτό που μένει αξέχαστο στην μνήμη. Και ποιος καλύτερος τρόπος να το βιώσετε από ό,τι στα ταξίδια σας; Σας παρουσιάζουμε τις 10 top εμπειρίες φαγητού στον κόσμο που θα θυμάστε για πάντα!
Ο άρρηκτος σύνδεσμος μεταξύ φαγητού και ταξιδιού είναι τόσο συναρπαστικός οπότε τι καλύτερο από το να σας δείξουμε τις top εμπειρίες παραδοσιακού φαγητού στον κόσμο, αυτές που δεν θα ξεχάσετε ποτέ, όπως για παράδειγμα το ότι η πίτσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Νάπολη. Από βασικά πιάτα μέχρι σνακ στον δρόμο, όλα είναι ένα κι ένα!
Δείτε τα καλύτερα σνακ για επιβάτες αεροπλάνων!
Τα 10 κορυφαία φαγητά στον κόσμο
Pinxtos στο Σαν Σεμπαστιάν
Κλασικό ορεκτικό στη χώρα των Βάσκων, καταναλώνεται μετά μανίας από ντόπιους και ξένους. Πρόκειται για μικρές μπουκιές που συνοδεύουν το ποτό και υπάρχουν άπειρες παραλλαγές. Από μικρά ανοιχτά σάντουιτς, ψητά ψωμάκια με αλλαντικά και λαχανικά μέχρι μοριακές γαστρονομικές παρουσιάσεις που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο με τη γεύση τους.about:blank
Curry laksa στην Κουάλα Λουμπούρ
Μαλαισιανή σούπα με γαρίδες, χυλοπίτες και βότανα, σε μια κρεμώδη παραλλαγή, που θα την βρείτε σε πωλητές στους δρόμους αλλά και σε πολυτελή εστιατόρια. Ένας πλούσιος συνδυασμός μπαχαρικών και γεύσεων μπαίνει στο μείγμα κάρυ, το οποίο, όταν συνδυάζεται με γάλα καρύδας, δημιουργεί το υπέροχο πορτοκαλί χρώμα της σούπας. Προστίθενται κατά βούληση ρύζι ή νουντλς και η απόλαυση είναι μοναδική.
Masterclass Sushi στο Τόκιο
Αν πρόκειται να φάτε σούσι στο Τόκιο, πηγαίνετε στο Sukiyabashi Jiro ή στο Sushi Saito. Οι περισσότεροι κορυφαίοι σεφ στο Τόκιο θα το προετοιμάσουν και θα το σερβίρουν όπως εκείνοι κρίνουν κατάλληλο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες εθιμοτυπίας που πρέπει να τηρείτε. Πρώτον, όταν το σούσι είναι τοποθετημένο μπροστά σας, πάρτε το με τα χέρια σας, όχι με τσοπ στικς και μην το βυθίσετε σε σάλτσα σόγιας. Ο σεφ το έχει καρυκεύσει όσο χρειάζεται οπότε είναι προσβλητική η προσπάθεια αλλαγής της γεύσης.
Καπνιστό μοσχάρι σε φέτες στο Τέξας
Στο Τέξας ξέρουν καλά από κρεατικά! και στην περιοχή το top πιάτο είναι το καπνιστό μοσχάρι που παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους στα εστιατόρια. Το κρέας τρίβεται με ένα μείγμα αλατιού και μαύρου πιπεριού και μαγειρεύεται αργά, σε χαμηλή θερμοκρασία σε καπνό από ξύλο βελανιδιάς, έως ότου μαλακώσει και δημιουργήσει στην επιφάνειά του μια λεπτή κρούστα. Μαλακό στο εσωτερικό, τόσο που λιώνει στο στόμα, και τραγανό απέξω, είναι η επιτυχία του πιάτου.Η μεγαλύτερη γυάλινη γέφυρα στον κόσμο ολοκληρώθηκε στην Κίνα! Μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες
Som tum στην Μπανγκόκ
Σπάνια μια σαλάτα γίνεται τόσο δημοφιλής και εκτός συνόρων, αλλά αυτή η δροσερή σαλάτα παπάγιας έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να το πετύχει. Στην ουσία είναι ένας συνδυασμός αλμυρού και ξινού, με γλυκό και καυτερό ταυτόχρονα. Φιστίκια, παπάγια, καρότο, γαρίδες και ντομάτα είναι τα βασικά της συστατικά. Θα την βρείτε ως βασικό street food σε κάθε γωνιά των δρόμων ή θα την απολαύσετε στο εστιατόριο Somtam Nua, στο Siam Center στην πλατεία Siam.
Δείτε εδώ 18 προτάσεις street food στην Αθήνα για όλα τα γούστα!
Smørrebrød στην Κοπεγχάγη
Το διάσημο σάντουιτς της Κοπεγχάγης δεν είναι τίποτα άλλο από ψωμί παραγεμισμένο με τα υλικά της αρεσκείας σας. Βέβαια, στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για το smørrebrød που βοηθούν για να γίνει τόσο λαχταριστό. Κατ ‘αρχάς, οι λεπτές γαρνιτούρες τοποθετούνται πρώτα και στη συνέχεια μπαίνουν τα μεγάλα κομμάτια. Δεύτερον, όταν τρώτε περισσότερα από ένα είδη smørrebrød ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσετε με αυτό που περιέχει ρέγγα, προχωράτε στο ψάρι, μετά στο κρέας και τελειώνετε με τυρί. Αυτή η ακολουθία είναι σημαντική έτσι ώστε οι γεύσεις να μένουν αναλλοίωτες στον ουρανίσκο. Όσο για τα υλικά που χρησιμοποιούνται; Ρέγγα, κρεμμύδι και άνηθος ή μαγιονέζα, βραστό αυγό, γαρίδες, άνηθος και λεμόνι ή ψητό βοδινό κρέας, τουρσί, κρεμμύδια, μπλε τυρί, μήλα και μπέικον.
Καραβίδες στη Νέα Ζηλανδία
Στη Νέα Ζηλανδία, και πιο συγκεκριμένα στην γραφική πόλη Kaikoura, τα θαλασσινά είναι η αγαπημένη τροφή των ντόπιων. Ειδικά οι καραβίδες εδώ έχουν την τιμητική τους. Ψημένες με βούτυρο, σκόρδο και πασπαλισμένο μαϊντανό, μπόλικο λεμόνι, είναι ό,τι καλύτερο για να γευτεί κάποιος.
Bibimbap στη Νότια Κορέα
Ένα είδος σούπας, απόλυτα χορταστικό και γευστικό. Γίνεται με λαχανικά και βοδινό κρέας, μανιτάρια shiitake, σπανάκι και κολοκυθάκια, στον ζωμό των οποίων προστίθεται ρύζι, πικάντικη πάστα τσίλι και πάστα σόγιας και είτε ωμό είτε τηγανητό αυγό. Όποιο κι αν επιλέξετε, αφιερώστε πρώτα λίγο χρόνο για να θαυμάσετε το όμορφο γαστρονομικό θέαμα στο πιάτο!Καρπουζόπιτα Μήλου: μια υπέροχη γλυκιά συνταγή με μοναδικό άρωμα Κυκλάδων
Dim sum στο Χονγκ Κονγκ
Το Dim sum σερβίρεται σε όλο τον κόσμο, αλλά πουθενά δεν είναι σαν αυτό που θα φάτε στο Χονγκ Κονγκ. Στην πραγματικότητα, το αμυδρό ποσό του Χονγκ Κονγκ είναι από μόνος του ένας προορισμός. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό μεζέ που δημιουργείται από μια ελαφριά ζύμη που παραγεμίζεται με κρεατικά, λαχανικά ή θαλασσινά εν είδει πουγκιού και βράζεται σε καυτό νερό. Συνοδεύεται ιδανικά με τσάι.
Πίτσα στη Νάπολη
Όλοι μας θα είμαστε πάντα υποχρεωμένοι στην Ιταλία για την εφεύρεση της πίτσας. Ενώ υπάρχουν άπειροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προετοιμαστεί, υπάρχει μια έκδοση που διαφέρει γευστικά και μένει αξέχαστη! Η αυθεντική πίτσα Μαργαρίτα από τη Νάπολη έχει ολόκληρη ιστορία σχετικά με το όνομά της. Αξίζει να πάτε στην πιτσαρία Di Matteo για μια δοκιμή που δεν μοιάζει με καμία πίτσα που έχετε φάει ως τώρα.
Απίστευτο! Δεν φαντάζεστε πόσο κοστίζει η πιο ακριβή πίτσα του κόσμου!
Τη σερβίρει το εστιατόριο Industry Kitchen που βρίσκεται στο South Street Seaport στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και άνετα διεκδικεί τον τίτλο της πιο ακριβής πίτσας στον κόσμο, αφού κοστίζει 2000 δολάρια η μεσαίου μεγέθους πίτσα, δηλαδή περίπου 250 δολάρια το κομμάτι και σχεδόν 50 δολάρια η μπουκιά!
Όπως εξηγεί το περιοδικό Town & Country σε νέο του δημοσίευμα, τη δημιούργησε ο Executive Chef του εστιατορίου Braulio Bunay, για να προσελκύσει πελάτες από τη γειτονική “Financial District” όπου καθημερινά κυκλοφορούν μεγαλοεπιχειρηματίες, χρηματιστές και τραπεζίτες που όχι απλά πληρώνουν αδρά για τα γεύματά τους, αλλά αναζητούν παντού την πολυτέλεια και την υπερβολή στη χλιδή.
Και ήδη αναφέρει πως πολλοί ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την πανάκριβη πίτσα που έχει βρώσιμες νιφάδες από φύλλα χρυσού 24Κ από το Εκουαδόρ, χαβιάρι από την Κασπία και τρούφες από τη Γαλλία. Μόνο που για να απολαύσει κανείς αυτή την πανάκριβη πίτσα θα πρέπει να την παραγγείλει 48 ώρες νωρίτερα!
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr