Στο κανάλι του Παναμά, στην πλευρά του Ειρηνικού ωκεανού, ο Παναμάς χτίστηκε το 1519, καταστράφηκε τον 17ο αιώνα από φωτιά ύστερα από επίθεση κουρσάρων, για να ξαναχτιστεί αργότερα μερικά μίλια πιο πέρα. Κηρύχτηκε πρωτεύουσα του κράτους του Παναμά το 1903, ενώ η διάνοιξη της διώρυγας το 1914 οδήγησε σε αλματώδη ανάπτυξη. Η αρχαία πλευρά του Παναμά (Panama Viejo) και η ιστορική περιοχή του, εγγράφτηκαν στα κατάστιχα της UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1997.
Ακόμη, όμως, και πριν τη διώρυγα, ο Παναμάς αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο, αφού ήταν η στενότερη δίοδος γης μεταξύ Ειρηνικού ωκεανού και Καραϊβικής.
Πολλές ώρες αξίζει να περάσει κανείς στην παλιά συνοικία της πόλης, Casco Viejo, για να θαυμάσει υπέροχη αρχιτεκτονική και τον καθεδρικό ναό.
Αλλά και η καινούρια πόλη αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, με μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από ουρανοξύστες στον κόσμο. Η ζώνη της διώρυγας, κάποτε απροσπέλαστη σε μη Αμερικάνους, σήμερα εξελίσσεται και σε τουριστικό πόλο έλξης, ενώ η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι από τις πλέον έντονες και ενδιαφέρουσες σε όλη τη κεντρική και νότια Αμερική.
Η πόλη χαρακτηρίζεται από το Μητροπολιτικό Πάρκο (ParqueMetropolitano) αφου βρίσκεται ακριβώς στην πύλη ενός πλούσιου τροπικού δάσους και διαθέτει απίστευτη ποικιλία σε βραδύποδες, τουκάν και πίθηκους!
Αξιοθέατα
- Η θέα από το AnconHill
- MARTA – Μουσείο Ανθρωπολογίας, με συγκλονιστικά εκθέματα προ-ισπανικών φυλών
- Μία βολτα κατα μήκος της 77 χιλιομέτρων διώρυγας, στη διαδρομή της οποίας υπάρχουν πολλά σημεία αναφοράς, όπως η γέφυρα της Αμερικής.
Φαγητό
Μοναδική εμπειρία η κουζίνα: Πάντρεμα βόρειας και νότιας Αμερικής, αλλά και απόσταγμα λαών που πέρασαν από εδώ: Ευρωπαίοι, Αφρικανοί, ακόμα και Κινέζοι, για να μην ξεχνιούνται οι τοπικές γεύσεις των εγγενών Ινδιάνων. Αν σε όλα αυτά λάβει κανείς υπόψη και την πλούσια φύση του Παναμά, η κουζίνα σίγουρα αποτελεί λόγο να πας από μόνη της. Μια ασυνήθηστη ποικιλία τροπικών φρούτων, καλαμποκιού, ριζών και θαλασσινών είναι τα κύρια συστατικά της Παναμαίας κουζίνας.