Ανάμεσα στον γέρικο πλάτανο, στο φοίνικα και τη λεύκα, που δίνουν απλόχερα τη σκιά τους στην πλατεία της Άσσου, υπάρχει μια γέρικη ελιά, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, στηρίχτηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός και δίδαξε. Λέγεται ότι τα τζιτζίκια έκαναν τόσο θόρυβο, που κάλυπταν τη φωνή του. Τα διέταξε να σωπάσουν κι έτσι έγινε!
Στην Κεφαλονιά από ψηλά ξεχωρίζουν δύο εικόνες. Τον Μύρτο και την Άσσο. Όπως βλέπεις από ψηλά αυτό το γραφικό χωριό, θαρρείς πως ο χρόνος έχει σταματήσει. Το ενετικό κάστρο στην άκρη της χερσονήσου μοιάζει, ακόμη και σήμερα, να φυλάει το λιμάνι από τις πειρατικές επιδρομές. Η Άσσος είναι ο τόπος της απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης. Η τουριστική λαίλαπα φαίνεται πως την έχει αφήσει ανέγγιχτη.
Μια μικρή βόλτα πάνω από την πλατεία θα σας κάνει να νιώσετε πως είσαστε σε παλιές καλές γειτονιές, με τους ολάνθιστους κήπους, τις ασβεστωμένες αυλές και τα καθαρά πεζούλια. Για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει να ταξιδέψετε από το Αργοστόλι για 36 χλμ. βόρεια. Θα περάσετε τον Μύρτο και αριστερά σας, κάτω από τους γκρεμούς, θα απλώνεται το Ιόνιο μέχρι εκεί που χάνεται το μάτι. Κάποια στιγμή θα αχνοφανεί η Άσσος, κρυμμένη σε μια κατάφυτη περιοχή, στο λαιμό μιας χερσονήσου. Στην κορυφή του οικισμού, αν έχετε διάθεση για περπάτημα, θα επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι βαμμένη με ροζ αποχρώσεις.
Το στολίδι της Άσσου είναι το ενετικό φρούριο του 16ου αιώνα. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι κατοικούνταν μέχρι και το 1968 από μια κεφαλλονίτικη οικογένεια με το όνομα Δεστούνη. Σίγουρα η θέα από εκεί θα σας ενθουσιάσει. Τώρα, στην Άσσο μην περιμένετε να βρείτε ούτε club, ούτε bar για ξενύχτι και φυσικά σε καμία περίπτωση ξενοδοχεία all inclusive 5*. Θα βρείτε όμως ωραία ταβερνάκια, καλοβαλμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τώρα τελευταία μοντέρνες επιχειρήσεις που βοηθούν στην τουριστική ανάπτυξη. Το χωριό Μπραούνι είναι ένα πολύ ωραίο συγκρότημα με βίλες και studios λίγο έξω από τον οικισμό, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα.