Σε απόσταση 5 χλμ, βόρεια της Αγ. Βαρβάρας, και σε υψόμετρο 960 μέτρων, κυριολεκτικά πνιγμένος στο πράσινο, βρίσκεται ο Αμάραντος Κόνιτσας.
Το χωριό, που είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του, απέχει 27 χμ. από την Κόνιτσα και είναι κτισμένο στις ανατολικές κλιτύες των τελευταίων προς τα νότια κορυφών του Γράμμου.
Περιβάλλεται από πλούσια δάση δρυός, οξιάς και μαύρης πεύκης και στις υπώρειες του πηγάζει ο παραπόταμος του Σαρανταπόρου Ζιάσικας. Από την κορυφή Κάμενικ έχεις απέραντη θέα στις υπόλοιπες κορυφές του Γράμμου, στο διπλανό Σμόλικα, στην μακρυνή Τύμφη και στα βουνά της Αλβανίας.
Και όμως! Αυτά είναι τα μέρη της Ελλάδας προτιμούν οι τουρίστες
Η περιοχή θεωρείται ότι αποτελούσε κατά την αρχαιότητα και τη ρωμαιοκρατία σημαντικό κόμβο και διέθετε στρατιωτικό σταθμό, ο οποίος λειτουργούσε έως τον ερχομό των Οθωμανών το 15ο αιώνα. Στο χωριό υπήρχαν επίσης ακμάζουσες μεταποιητικές βιοτεχνίες (τυροκομεία, υφαντουργεία, νερόμυλοι, αποστακτήρια, πριόνια). Στην γύρω περιοχή και ειδικά στην κορυφή Κάμενκ δόθηκαν σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, απομεινάρια των οποίων διακρίνει κανείς ακόμα και σήμερα.
Σήμερα το μικρό χωριουδάκι των 44 μόλις μόνιμων κατοίκων μπορεί να υπερηφανεύεται για την μοναδικότητα των ιαματικών λουτρών του. Στην πραγματικότητα είναι ιαματικά.. ατμόλουτρα, τα μοναδικά στην Ευρώπη και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν υπάρχει κάποια πηγή να βγάζει ιαματικό νερό, ούτε λάσπη για θεραπεία.
Υπάρχει ένα βράχος με 15 ρωγμές( καρστικά ρήγματα) όπου εξέρχονται θερμοί ατμοί. Ο ατμός αυτός βγαίνοντας από το εσωτερικό της γης διοχετεύεται στις εγκαταστάσεις του λουτροθεραπευτηρίου σε ατομικές και ομαδικές καμπίνες (λουτήρες) για ατμοθεραπεία (σάουνα) και εισπνοθεραπεία.
Η θερμοκρασία του ατμού είναι 33-38°C και η υγρασία του 97-100%. Θεωρούνται εξαιρετικά ευεργετικά λουτρά που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην θεραπεία πολλών παθήσεων, αλλά και να προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης, ευεξίας και ηρεμίας.
Ξεχωριστά αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου, 1889, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο Τουρνοβιτών ταλιαδόρων και αγιογραφίες Χιονιαδιτών αγιογράφων, καθώς και τα εξωκλήσια της Αγ. Τριάδας, του Αγ. Νικολάου, του Αγ. Παντελεήμονα και του Αγ.Ιωάννη.
To πιο κρύο μέρος του κόσμου: Εκεί που τα πάντα είναι…πάγος
Εκτός από τα παραπάνω, αξίζει να δεις το πέτρινο σχολείο (1903), το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του μύλου (1862), τις πέτρινες βρύσες και τον παλιό νερόμυλο κάτω από το χωριό καθώς και το παλιό κτίριο του γυμνασίου (Σχολαρχείου), που κτίσθηκε το 1870 και λειτουργεί σήμερα σαν κοινοτικός ξενώνας.
πηγή:dinfo.gr