Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών διοργανώνει έκθεση με τίτλο «ΑΔΡΙΑΝΩΙ ΣΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΗΙ», αφιερωμένη στο ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, στο προσφάτως αποκατεστημένο Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά.
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Ιανουαρίου και μέσα από ένα πλούσιο εποπτικό υλικό, επιχειρεί μια ευσύνοπτη παρουσίαση για το οικοδομικό έργο του Αδριανού στην Αθήνα, για την λατρεία του αυτοκράτορα, καθώς και την ανταπόδοση της ίδιας της πόλης στις ευεργεσίες του.
Ποιος πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το «κονάκι του αγά» σε… boutique hotel;
Ο Αδριανός, λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, συνδέθηκε ιδιαίτερα με την Αθήνα, την οποία θεωρούσε και πρόβαλλε ως κοιτίδα του πνεύματος.
O ίδιος επισκέφθηκε την Αθήνα τρεις φορές και διέμεινε σ’ αυτήν για μεγαλύτερο διάστημα από οποιαδήποτε άλλη πόλη πλην της Ρώμης, ενώ, πραγματοποιώντας το όραμα του Περικλή, την κατέστησε έδρα του Κοινού των ελληνικών πόλεων.
Ποια είναι τα πιο δημοφιλή μέρη και τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του πλανήτη;
Οι Αθηναίοι τίμησαν τον Αδριανό ως νέο Θησέα, σωτῆρα και κτίστην, τόσο για τις πολιτειακές του μεταρρυθμίσεις, την αναβίωση θεσμών ή τη δημιουργία νέων, όσο και για το μεγαλεπήβολο οικοδομικό του πρόγραμμα, με το οποίο ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονται τα σημαντικότερα από τα έργα-μνημεία με τα οποία ο ίδιος ευεργέτησε την πόλη της Παλλάδος, παρουσιάζει στο κοινό μια έκθεση, με λίγα επιλεγμένα εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό, αφιερωμένη όχι μόνο στον αυτοκράτορα, αλλά και στην ίδια την Αθήνα, παρουσιάζοντας το εύρος της επίδρασης του Αδριανού στην πνευματική και όχι μόνο ζωή της πόλης, που του χάρισε εσαεί τον χαρακτηρισμό ως φιλέλληνα (Graeculus).
Αθήνα: Τα καλύτερα σημεία της πόλης για βόλτα
Το Φετιχιέ τζαμί είναι ένα κτήριο που οικοδομήθηκε το β’ μισό του 17ου αιώνα στο κέντρο της Αθήνας.
Κατασκευάστηκε το 1668–1670 και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, κοντά στον Πύργο των Ανέμων, κτισμένο στα ερείπια μιας τρίκλιτης βασιλικής της μέσοβυζαντινής περιόδου.
Οπως αναφέρει η wikipedia κατά την τουρκοκρατία, ήταν γνωστό ως «το τζαμί του Σταροπάζαρου».
Από το 1834, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αρχαιολογική αποθήκη για τα διάφορα ευρήματα των ανασκαφών της Αγοράς και της Ακρόπολης.
Λόγω της πληθώρας διαθέσιμου οικοδομικού υλικού κατά το χρόνο ανεγέρσεώς του, ενσωματώνει αρχιτεκτονικά μέλη των κλασσικών και βυζαντινών χρόνων, μεταξύ των οποίων και ιωνικά κιονόκρανα της αρχαίας εποχής.
Με εξαίρεση την αφαίρεση των πλέον πρόσφατων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων και την επιστροφή του στην αρχική του κατάσταση το 1935, το τζαμί δεν είχε ποτέ υποβληθεί σε πλήρη ανακαίνιση, ενώ το 2010 είχε εμφανίσει σοβαρά προβλήματα στατικότητας.
Το φθινόπωρο του 2010, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την εκκένωση του κτιρίου από τις διάφορες αρχαιότητες που βρίσκονταν αποθηκευμένες εκεί, καθώς και την έναρξη διαδικασίας ανακαίνισης, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017.
«ΑΔΡΙΑΝΩΙ ΣΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΗΙ» στο ΦΕΤΙΧΙΕ ΤΖΑΜΙ
17 Ιανουαρίου – 31 Ιουλίου
Πηγή: iefimerida.gr