Χτισμένη στις δυτικές ακτές της Ιταλίας, μια από τις πιο γραφικές της πόλεις και σημαντικό λιμάνι, η τρίτη μεγαλύτερη (μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο) της χώρας και η μεγαλύτερη της νότιας Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Καμπανίας, η Νάπολη, με την μακραίωνη ιστορία καθώς όχι μόνο κατοικείται από τους νεολιθικούς χρόνους, αλλά είναι μια από τις αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, και η πατρίδα της διάσημης πίτσας μαργαρίτας, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ιταλικό ταπεραμέντο, τις τέχνες και τις ομορφιές της…
Το ιστορικό κέντρο της Νάπολης είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και έχει καταγραφεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Το μεγαλείο της πόλης το ανακαλύπτει κανείς, περπατώντας ανάμεσα σε δρόμους με έντονο το στοιχείο της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, με τις αμέτρητες βρύσες, τις φιλόξενες πλατείες και τις εντυπωσιακές εκκλησίες με τις περίτεχνες προσόψεις.
Πίσω από μια ιδιαίτερα μεγάλη, διακοσμημένη πρόσοψη βρίσκεται το Θέατρο San Carlo, μια επιβλητική δομή που φιλοξενεί συχνά μερικές από τις σπουδαίες παραστάσεις όπερας της Ιταλίας.
Τα επιβλητικά κτήρια της πόλης γοητεύουν τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής, ειδικά αυτά που βρίσκονται γύρω από την περιβόητη πλατεία Matteotti. Γύρω της υπάρχουν πολλά μαγαζιά με σουβενίρ, τοπικά προϊόντα και αρώματα, ενώ εκεί κοντά βρίσκεται και το επιβλητικό εμπορικό κέντρο Galleria Umberto.
Ιταλία: Τα ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία για ρομαντικές αποδράσεις
Η Νάπολη όμως προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για δραστηριότητες στη φύση και άμεση επαφή με την ιστορία. Ο διάσημος Βεζούβιος περιβάλλεται από ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, ενώ οι αρχαίες πόλεις Πομπηία και Herculaneum είναι ταυτισμένες με την πόλη και την ιστορία της, όπως και το Εθνικό Πάρκο Βεζούβιου, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στην Πομπηία και το Herculaneum
Ο Βεζούβιος απλώνει το «βλέμμα» πάνω από τη Νάπολη υπενθυμίζοντας τη δύναμη της Μητέρας Φύσης. Οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στις πλαγιές του αποτελούν must-visit αξιοθέατα για τους επισκέπτες της πόλης και η Πομπηία είναι το πιο διάσημο από αυτά. Μην παραλείψετε όμως μια επίσκεψη και στο καλοδιατηρημένο Herculaneum.
Η αρχαία πόλη της Πομπηίας, χτισμένη στη σκιά του Όρους Βεζούβιου, καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη του ηφαιστείου το 79μΧ. Η λάβα κάλυψε τα πάντα και συντήρησε τα ερείπια της πόλης, τα οποία είναι επισκέψιμα από το κοινό.
Το Herculaneum (Ercolano) είναι μία ακόμη πόλη «θύμα» της μανίας του ηφαιστείου και παρότι είναι λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό από την Πομπηία, αξίζει να την επισκεφθείτε κι αυτή. Μάλιστα, θεωρείται ότι είναι πιο καλά συντηρημένη από την πόλη της Πομπηίας, με ορισμένες από τις ξύλινες κατασκευές της να παραμένουν άθικτες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αξιοθέατα Villa dei Papiri και Casa di Argo χάρη στις πανέμορφες τοιχογραφίες (frescos) που διατηρούνται ως σήμερα.
Η σύγχρονη τέχνη στο Μουσείο MADRE
Το Μουσείο MADRE (Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina) βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ξεχωρίζει χάρη στα έντονα χρώματα που στολίζουν τη νεοκλασική πρόσοψη του κτιρίου. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 2005. Στους τρεις ορόφους του Palazzo Donnaregina του 19ου αιώνα φιλοξενούνται εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και installations που φέρουν την υπογραφή ονομάτων όπως οι: Daniel Buren, Jeff Koons, Richard Serra και Anish Kapoor.
Στα ναπολιτάνικα στενά
Αφήστε στην άκρη τους χάρτες και τα GPS, αποκλίνετε από τις κεντρικές οδούς και περιπλανηθείτε στα στενά της πόλης. Αναμιχθείτε με τους ντόπιους, καθίστε μαζί τους στα συνοικιακά καφέ κι εστιατόρια κι ανακαλύψτε τους ρυθμούς της καθημερινότητας των Ναπολιτάνων!
Μπείτε στις εκκλησίες που θα συναντήστε στο δρόμο σας, φωτογραφηθείτε με φόντο τα συντριβάνια που «κοσμούν» κάθε γειτονιά, ψωνίστε φρέσκα προϊόντα στην αγορά La Pignasecca και επιδοθείτε σε γευσιγνωστικές street food ανακαλύψεις: από τηγανητό γαύρο και καλαμάρι στο χέρι, μέχρι τηγανητές μακαρονομπουκιές (pasta fritta) και φυσικά parigina (κάτι σαν σκεπαστή πίτσα με σάλτσα, τυρί και ζαμπόν).Για μια «συμπυκνωμένη» περιήγηση σε θρησκευτικά αξιοθέατα περπατήστε το «ιερό μίλι» της Νάπολης (A Miglio Sacro) στη συνοικία Sanità
Για μια αυθεντική «γεύση» από Νάπολη φροντίστε να γνωρίσετε τη γειτονιά Santa Lucia. Βρίσκεται δυτικά της πλατείας Piazza del Plebiscito και θα σας συναρπάσει με τα δεκάδες, μικρά, λιθόστρωτα στενά της που καταλήγουν στη θάλασσα και σε μια σειρά από μικρά καταστήματα με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα, εστιατόρια και καφετέριες.
Η οδός Spaccanapoli «κόβει» την πόλη στα δύο. Έχει πολύ όμορφα καταστήματα για ιδιαίτερα αναμνηστικά και δώρα και φυσικά μακαρόνια όλων των ειδών, σχημάτων και χρωμάτων!
Οι Ναπολιτάνοι…
Οι Ναπολιτάνοι φημίζονται για την εξωστρέφεια, το ταμπεραμέντο και τη ζωντάνια τους. Φροντίζουν όμως εξίσου και για τις πιο… «μαύρες» πτυχές της ζωής… ή μάλλον του θανάτου! Στη Νάπολη δε θεωρείται περίεργο να φροντίζει κανείς τα κρανία και τα οστά πεθαμένων (ακόμη και αγνώστων), να τους προσφέρει «δώρα» και να ζητά ως αντάλλαγμα κάποια χάρη.
Το οστεοφυλάκιο-κοιμητήριο Cimitero delle Fontanelle είναι ένα αξιοθέατο για εκείνους… που το «λέει» η καρδούλα τους και δεν πτοούνται από στοιβαγμένα κρανία και οστά μέσα σε σπηλιές με λιγοστό φως.
Όπως και άλλα οστεοφυλάκια στην Ευρώπη, το Cimitero Fontanelle λειτούργησε ως μια εναλλακτική επιλογή, όταν οι κρύπτες και οι αυλές των εκκλησιών δεν είχαν πια χώρο για τους νεκρούς. Σε αντίθεση όμως με άλλα οστεοφυλάκια, στη Νάπολη τα οστά των ανώνυμων νεκρών δεν αφέθηκαν στην… τύχη τους, αλλά τα αντιμετώπιζαν με αγάπη και φροντίδα.
Η χρήση του χώρου αυτού για την ταφή οστών ξεκίνησε το 1500, κατά τη διάρκεια της ισπανικής κατοχής της πόλης, όμως η πλειοψηφία των 40.000 και πλέον «ενοίκων» του προέκυψε από την καταστροφική επιδημία πανώλης του 1656 και χολέρας τη δεκαετία του 1830. Σύμφωνα με την καθολική παράδοση οι ψυχές αυτών των ανθρώπων παρέμειναν παγιδευμένες και για πολλά χρόνια το Fontanelle θεωρούνταν ένα στοιχειωμένο μέρος.
Η αντίληψη των ανθρώπων άρχισε να αλλάζει όμως από το 1872 και μετά όταν ο ιερέας Gaetano Barbati ξεκίνησε μια προσπάθεια καταλογογράφησης και οργάνωσης των ανώνυμων νεκρών. Τα οστά παρέμειναν άθαφτα, αλλά ταξινομήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε ράφια, κουτιά και κρύπτες. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στο έργο αυτό προσεύχονταν για τις ψυχές των πεθαμένων καθώς δούλευαν και κάπως έτσι ξεκίνησε μια «νέα σχέση» με τους νεκρούς.
Σε πολλά από τα κρανία δόθηκαν τα ονόματα από τις γυναίκες που τα φρόντιζαν, οι οποίες επέστρεφαν συχνά για να «συνομιλήσουν» μαζί τους, να ζητήσουν χάρες ή να αφήσουν ευχές σε τυλιγμένα χαρτάκια. Αυτή η ιδιαίτερη «λατρεία των νεκρών» διατηρήθηκε ως μια πολύ ιδιαίτερη ναπολιτάνικη υποκουλτούρα ως τους βομβαρδισμούς του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.
Το 1969 ο καρδινάλιος της Νάπολης διέταξε το κλείσιμο του οστεοφυλακίου. Από τότε παρέμεινε κλειστό μέχρι το 2000-2004, όταν πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης κι αποκατάστασης.
Βόρεια Ιταλία: Σεργιάνι στα πανέμορφα χωριά της!
Tips
* Για να μην κοιτάτε απλά τα στοιβαγμένα οστά χωρίς να γνωρίζετε την ιστορία τους, μπορείτε (υπό κανονικές συνθήκες) να κλείσετε ένα tour διάρκειας 2 περίπου ωρών από την Porta San Gennaro (Piazza Cavour) στις πιο ιστορικές γειτονιές της Νάπολης (Sanità και Vergini) και να καταλήξετε σε μια ξενάγηση στο Cimitero Fontanelle.
*Για μια ακόμη «dark tourism» εμπειρία μπορείτε να επισκεφθείτε τις κατακόμβες του San Gennaro. Η είσοδος βρίσκεται κοντά στη βασιλική Basilica dell’Incoronata στο βόρειο τμήμα της πόλης. Θα κατεβείτε σε ένα υπόγειο σύστημα από σήραγγες και περάσματα με τάφους και κρύπτες που χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια και εκτείνονται σε δύο επίπεδα. Η ξενάγηση στις κατακόμβες θα σας προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και μια διαφορετική ματιά στην ιστορία της Νάπολης.
Μάθετε για τον “σκοτεινό τουρισμό”: Είναι μόδα ή νέα τάση στο ταξίδι;
Ιταλία σημαίνει καλός καφές και η Νάπολη δεν πάει πίσω!
Όπως και σε κάθε άλλη πόλη της Ιταλίας, έτσι και στη Νάπολη η κουλτούρα του καφέ… κρατεί πολύ καλά! Δε θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε καφετέριες και coffee bars (κάτι σαν τις πιτσαρίες!). Οι ναπολιτάνοι συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους zuccherato (με ζάχαρη, αλλά αν εσείς τον προτιμάτε σκέτο, φροντίστε να τον ζητήσετε amaro. Το Caffè Mexico θεωρείται από τα καλύτερα coffee bars της πόλης, ενώ το ιστορικό Caffè Gambrinus λέγεται ότι είχε ως πελάτη του τον Όσκαρ Ουάιλντ.
Η θέα από το Castel dell’Ovo
Το Castel dell’Ovo δεσπόζει στο λιμάνι της Νάπολης. Κάποτε ήταν νησάκι και βρισκόταν μέσα στη θάλασσα, όμως σήμερα ενώνεται με την ενδοχώρα και η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει από μονοπάτι και δρόμο. Είναι το παλαιότερο, εναπομείναν τμήμα της οχύρωσης της Νάπολης. Το Castel dell’Ovo κατασκευάστηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και λειτουργούσε ως μια μορφή αμυντικής δομής. Περιπλανηθείτε στους χώρους του κάστρου και απολαύστε τη γαλήνια θέα προς τη θάλασσα.
Piazza del Pebliscito: Η «καρδιά»της πόλης
Σημείο ορόσημο για την πόλη της Νάπολης, η μεγαλοπρεπής πλατεία Piazza del Pebliscito περιβάλλεται από πολλά ιστορικά κτήρια. Το Palazzo Reale, που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ως το «Πάνθεον» της Νάπολης, η βασιλική Basilica di San Franscesco di Paola, το Palazzo Salerno στη νότια πλευρά της και το Palazzo della Prefettura στο βόρειο τμήμα της.
Στην τεράστια ανοιχτή πλατεία της πόλης φιλοξενούνται συχνά εικαστικές εγκαταστάσεις, εδώ συγκεντρώνονται οι Ναπολιτάνοι για να γιορτάσουν τον ερχομό του Νέου Έτους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και διοργανώνονται συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών.
Η ιστορία ενός κολασμένου νησιού στην Ιταλία
Η περίφημη πίτσα Νατολιτάνα!
Αφού “είμαστε στη Νάπολη” ας “δοκιμάσουμε” και το γευστικό – σήμα κατατεθέν της πόλης! Την περίφημη πίτσα ναπολιτάνα, η γνωστή σε όλους πίτσα μαργαρίτα που «γεννήθηκε» εδώ το 1889! Και όχι μόνο αυτό αλλά, η πίτσα ναπολιτάνα είναι πριν λίγα χρόνια κατατάχθηκε στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας της UNESCO!
Η Άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας περιέχει την «τέχνη» της ναπολιτάνικης πίτσας, η οποία έχει καταταχθεί ανάμεσα στους πολιτιστικούς θησαυρούς.
Η Unesco το ανακοίνωσε αυτό τον Δεκέμβριο του 2017 συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Νότιας Κορέας Jeju-do. Η Unesco τότε είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 34 αιτήματα από μια «Λίστα αντιπροσωπευτική της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας».
Στην ίδια συνάντηση αναγνωρίστηκαν επίσης το Al-Qatt Al-Asiri, αυθόρμητη, παραδοσιακή τέχνη που γίνεται στην περιοχή Asir της Σαουδικής Αραβίας, από γυναίκες, οι οποίες διακοσμούν τους τοίχους, καθώς και το shital pati, παραδοσιακή υφαντική τέχνη του Μπαγκλαντές.
Καπονάτα: φέρτε τη Σικελία στο τραπέζι σας, εύκολα και γρήγορα με αυτή την υπέροχη συνταγή!
Αλλά σε τι συνιστά τέχνη η κατασκευή μιας πίτσας με τον τρόπο της Νάπολης; Οπως είναι γνωστό, η τεχνική της συνίσταται στο να πετούν στον αέρα την ζύμη και να την κάνουν να χορεύει.
Ωστόσο, πέρα από την δεξιότητα στις κινήσεις, πρόκειται επίσης για μια «γευστική τεχνογνωσία», η οποία συνδιάζει «τραγούδια, χαμόγελα, τεχνική και θέαμα» που ανέρχονται στον 16ο αιώνα, αναφέρει ο φάκελος της ιταλικής υποψηφιότητας.
Διακοσμητής εξηγεί πώς να βάλεις σωστά τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr