Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
11.1 C
Athens
HomeΕλλάδαΜουλάτσι Αρκαδίας: Το παραμυθένιο χωριουδάκι που λίγοι το γνωρίζουν - Προστατευόμενος οικισμός

Μουλάτσι Αρκαδίας: Το παραμυθένιο χωριουδάκι που λίγοι το γνωρίζουν – Προστατευόμενος οικισμός

Το Μουλάτσι Αρκαδίας μπορεί λίγοι να το γνωρίζουν και να μην έχει τη φήμη των διάσημων γειτόνων του, της Καρύταινας και της Στεμνίτσας, όμως αποτελεί ένα παραμυθένιο χωριουδάκι της ορεινής Αρκαδίας, που μάλιστα είναι προστατευόμενος οικισμός.

Μουλάτσι Αρκαδίας παραμυθένιος οικισμός εκκλησία

Στην Ορεινή Αρκαδία βρίσκεται ένα χωριουδάκι που είναι πανέμορφο και λίγος κόσμος το ξέρει ή το έχει επισκεφτεί. Το Μουλάτσι είναι παραμυθένιος γραφικός οικισμός που βρίσκεται κοντά στη Στεμνίτσα και την Καρύταινα, που λάτρεψε ο Καζαντζάκης, και είναι εξίσου πανέμορφο! Δείτε έναν υπέροχο πέτρινο ξενώνα στη Στεμνίτσα με απίστευτη θέα και βαθμολογία 9,6 που προτείνει ο Τάσος Δούσης!

- Advertisement -
Μουλάτσι Αρκαδίας παραμυθένιος οικισμός πλατεία κεντρική τη νύχτα

Προστατευόμενος οικισμός αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος

Το Μουλάτσι είναι χτισμένο στα 700 μέτρα υψόμετρο και είναι γνωστό επίσης και ως Ελληνικό Αρκαδίας αλλά και ως Τρίλοφο, ακριβώς επειδή βρίσκεται τοποθετημένο πάνω σε 3 λόφους. Αποτελεί προστατευόμενο οικισμό αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος του Δήμου Γορτυνίας και έχει 204 μόνιμους κατοίκους.

Μουλάτσι Αρκαδίας παραμυθένιος οικισμός πέτρινα οικήματα

Ταξιδεύουμε στο πιο “άσημο” χωριό της Κυνουρίας που ζει… πίσω από τα φώτα – Είναι στολίδι στην περιοχή!

Από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας, κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη με τα παραδοσιακά του σπίτια και τα πέτρινα κελντερίμια. Πολύ καλά διατηρημένο, θα το λατρέψετε κάνοντας βόλτα ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, τα παραδοσιακά καφενεία, οι πέτρινες βρύσες, τα πολλά πηγάδια, ενώ η όμορφη φύση και οι φιλόξενοι κάτοικοι συμπληρώνουν την αίσθηση που θα αποκτήσετε κατά την επίσκεψή σας εκεί.

Μουλάτσι Αρκαδίας παραμυθένιος οικισμός φύση γεφύρια και ποτάμια

Εκτός από τη γραφικότητά του το όμορφο χωριό διαθέτει και εξαιρετικό φαγητό. Αξίζει να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές χυλοπίτες, τα ντόπια τυριά, το γιαούρτι αλλά και παραδοσιακά γλυκά. Σε κοντινή απόσταση έχετε πολλά να δείτε, όμορφα και γνωστά αξιοθέατα.

Μουλάτσι Αρκαδίας παραμυθένιος οικισμός ξενώνας Ελαιών

4 χωριά – όνειρο σε απόσταση αναπνοής από την πόλη για φθινοπωρινές εκδρομές!

Μια επίσκεψη στην Αρχαία Γόρτυνα, στην πανέμορφη γέφυρα του Λούσιου ποταμού αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο “Ελληνικό” επιβάλλεται.

Επίσκεψη στην κοντινή Στεμνίτσα

Ιστορική κωμόπολη της Γορτυνίας με πετρόχτιστα σπίτια, η Στεμνίτσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του ελατοσκέπαστου Mαινάλου, σε υψόμετρο 1.100.

Στεμνίτσα

Στην αρχαιότητα πρέπει να υπήρχε στην περιοχή η πολίχνη Υψούς, για την οποία δεν είναι γνωστά παρά ελάχιστα στοιχεία.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Στεμνίτσα (τοπωνύμιο σλαβικής προέλευσης) ιδρύθηκε το 12ο αιώνα, αλλά οργανωμένος οικισμός άρχισε να γίνεται από το 16ο αιώνα.

Στεμνίτσα πλατεία

Το κεφαλοχώρι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή επί Τουρκοκρατίας (κυρίως από το 17ο αιώνα), όταν ανέπτυξε αξιόλογη βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα. Στεμνιτσιώτες τεχνίτες και έμποροι εργάζονταν στα Επτάνησα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μόσχα κ.α. Μάλιστα, η Στεμνίτσα υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο παραδοσιακής μεταλλοτεχνίας σε όλη την Πελοπόννησο (ονομαστές ήταν οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες).

Το 1790 ιδρύθηκε εδώ το «Ελληνικό Σχολείο», όπου δίδαξαν και διδάχθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι.

Πρωταγωνιστικός υπήρξε ο ρόλος της Στεμνίτσας κατά την Επανάσταση του 1821. Πολυάριθμοι Φιλικοί και αγωνιστές από τη Στεμνίτσα, κέντρο εφοδιασμού των επαναστατών και καταφύγιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα.

Στεμνίτσα πέτρινα σπίτια

Στα τέλη Μαΐου του 1821 η Στεμνίτσα υπήρξε προσωρινή έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Στεμνίτσας προκαλούν δικαιολογημένα το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου και η ιστορική μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής. Σώζονται το καθολικό της μονής, χτισμένο κατά τους Ύστερους Βυζαντινούς Χρόνους και τοιχογραφημένο το 17ο αιώνα, και κελί, που αποτέλεσε στα τέλη Μαΐου του 1821 έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Βλόγγος Αρκαδίας: Γνωρίστε το “μπαλκόνι” της κεντρικής Πελοποννήσου!

Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία αποτελούν, επίσης, οι ναοί των Τριών Ιεραρχών, με τοιχογραφίες του 1715, της Παναγίας της Μπαφέρως ή του Μπαφέρου, με τοιχογραφίες 17ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου, με τοιχογραφίες 16ου αιώνα, του Προφήτη Ηλία, με τοιχογραφίες 17ου αιώνα, και του Αγίου Παντελεήμονα, με τοιχογραφίες 17ου αιώνα.

Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας φανερώνουν την πολιτισμική ταυτότητα και υποστηρίζουν την πολιτιστική συνέχεια του φημισμένου οικισμού της Γορτυνίας.

Tο Λαογραφικό Μουσείο, που ίδρυσαν το 1985 ο Γιάννης και η Eιρήνη Σαββοπούλου, στεγάζεται σε τριώροφο αρχοντικό του 18ου αιώνα (πρώην οικία Γεωργίου Xατζή). Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων (χρυσικού κ.ά.), αναπαράσταση του εσωτερικού στεμνιτσιώτικου σπιτιού, μεταβυζαντινές εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, όπλα του Aγώνα, έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής, κεντήματα, υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές κ.ά. 48 ώρες στα χωριά της Αρκαδίας

Στεμνίτσα σοκάκια

Στην ευρύτερη περιοχή της Στεμνίτσας βρίσκεται ο ποταμός Λούσιος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ έλουσαν (εξ ου και το όνομα του ποταμού) το μικρό Δία οι Νύμφες, όταν τους τον παρέδωσε η Ρέα, για να τον προστατεύσει από τον Κρόνο.

Οι μονές και τα ασκητήρια, τα πέτρινα καλντερίμια και τα γεφύρια, το φαράγγι του ποταμού με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν ένα σύνολο εξαιρετικής ομορφιάς.

Στο φαράγγι του Λούσιου, πάνω σε απόκρημνους βράχους, είναι χτισμένη η μονή του Τιμίου Προδρόμου. Ιδρύθηκε κατά πάσαν πιθανότητα στα τέλη του 16ου αιώνα. Το καθολικό φέρει αξιόλογες εικόνες. Η μονή διαθέτει σημαντική βιβλιοθήκη και εργαστήριο αγιογραφίας.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,088LikesLike
88,786 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ