Πρόσφατα μάθαμε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει την πιθανότητα να μπει στη λίστα «κινδύνου» της Unesco αποτελώντας την πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που βρίσκεται σε τέτοια θέση, αφού οι υγροτόποι Doñana στην Ανδαλουσία απειλούνται με αποξήρανση και μαζί τους απειλείται και ο Ιβηρικός Λύγκας.
Αυτό, όμως, είναι μόνο ένα από τα υπέροχα αξιοθέατα του κόσμου που απειλείται με εξαφάνιση. Δείτε ποια άλλα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco βρίσκονται στη λίστα κινδύνου και… προλάβετε όσο είναι νωρίς.
Εθνικός Δρυμός Everglades, Φλόριντα
Μπορεί η Φλόριντα να φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή, τα πάρτι και τις παραλίες, αλλά ανάμεσα σε όλα αυτά το Everglades προσθέτει το δικό του λιθαράκι, με τους βάλτους, τη φύση και τα σπάνια, απειλούμενα είδη ζώων –όπως ο πάνθηρας της Φλόριντα και ο θαλάσσιος ελέφαντας- σε μια έκταση 2.357 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με την Unesco, η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι μειωμένες ροές νερού συμβάλλουν στην απώλεια θαλάσσιας ζωής, ενώ γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί η ζημιά.
Σάλτσμπουργκ: 48 ώρες στη γενέτειρα του Μότσαρτ
Ο Θόλος του Βράχου στην Ιερουσαλήμ
Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και τα τείχη της
Η Ιερουσαλήμ είναι η ιερή πόλη του ιουδαϊσμού, της χριστιανοσύνης και του Ισλάμ, με την Παλιά Πόλη να φιλοξενεί 220 ιστορικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αξιοθεάτων των προσκυνητών, όπως το Θόλο του Βράχου (όπου έγινε η θυσία του Αβραάμ) και το Τείχος των Δακρύων. Η ανησυχία της Unesco έγκειται στις παράνομες ανασκαφές των Ισραηλινών στην Παλιά Πόλη, οι οποίες καταστρέφουν ιστορικά μνημεία. Συν τοις άλλοις, η Unesco κατηγορεί το Ισραήλ ότι εμποδίζει τα έργα αποκατάστασης.
Πλούσιος σε θαλάσσια ζωή ο κοραλλιογενής ύφαλος του Μπελίζ
Κοραλλιογενής ύφαλος του Μπελίζ
Η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα», η «απάντηση» του Βορρά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, φαίνεται πως οδεύει για τη λίστα κινδύνου, φιλοξενώντας πλήθος ειδών υπό εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας χελώνας, του αμερικάνικου θαλάσσιου κροκόδειλου, του θαλάσσιου ελέφαντα κ.ά. Οι απειλές εντοπίζονται στην υπερεκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων και την εκμετάλλευση πετρελαίου, αν σκεφτούμε όμως ότι περίπου το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του Μπελίζ προέρχεται από τον Ύφαλο, τότε σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του, έτσι ώστε να διασωθεί και η άγρια ζωή και η οικονομία.
Αυτές είναι οι 10 πόλεις με τους πιο πολλούς δισεκατομμυριούχους
Η χριστιανική ιερή πόλη βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των αγροτικών εργασιών στην περιοχή
Abu Mena, Αίγυπτος
Αυτή η χριστιανική ιερή πόλη, σημαντικό μέρος προσκυνητών κατά τον Μεσαίωνα, περιλαμβάνει εκκλησίες, βασιλικές, μοναστήρια, σπίτια, εργαστήρια, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα που χτίστηκαν επάνω στον τάφο του μάρτυρα Μηνά της Αλεξάνδρειας, ενός από τους πιο γνωστούς αγίους της Αιγύπτου. Οι αγροτικές εργασίες στην περιοχή, όμως, οδήγησαν σε αύξηση του υπόγειου νερού, προκαλώντας αστάθεια και κατάρρευση κτιρίων, με πολλές υπόγειες κοιλότητες να δημιουργούνται συνεχώς. Οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να γεμίσουν τις κοιλότητες με άμμο για να σώσουν τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένης και της κρύπτης του Abu Mena, η οποία περιλαμβάνει τον τάφο του αγίου.
Χριστούγεννα στη Μπορντό: Στον τόπο όπου ο οίνος λατρεύτηκε περισσότερο από οπουδήποτε στον κόσμο
Το τροπικό δάσος της Σουμάτρα εκτείνεται σε 3 εθνικά πάρκα
Τροπικό δάσος, Σουμάτρα, Ινδονησία
Το τροπικό αυτό δάσος, που αποτελεί κληρονομιά του άγριου ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας, εκτείνεται σε 3 εθνικά πάρκα και αποτελεί προστατευμένη περιοχή που φιλοξενεί πλήθος ζώων και φυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης, συμπεριλαμβανομένου του ενδημικού ουρακοτάγκου της Σουμάτρας. Εκτός αυτού, όμως, το νησί παρέχει βιογεωγραφικές ενδείξεις της εξέλιξης του νησιού, που είναι σημαντικές. Ο κίνδυνος σήμερα εντοπίζεται στα σχέδια ανάπτυξης δρόμων, στο παράνομο κόψιμο ξύλων και το λαθραίο κυνήγι ζώων.
Μια πλίνθινη αποικία χωρισμένη σε 9 φρούρια που βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών
Αρχαιολογική ζώνη Chan Chan, Περού
Η πρωτεύουσα Chan Chan του αρχαίου Βασιλείου Chimu, πριν περάσει στους Ίνκας, αποτελεί μια τεράστια πλίνθινη αποικία, χωρισμένη σε 9 φρούρια, με ναούς, πλατείες και νεκροταφεία που παραμένουν ακόμη διακριτά. Δυστυχώς, όμως, αυτό το εξαιρετικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω των ακραίων περιβαλλοντικών γεγονότων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προκλήθηκαν από το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Το τροπικό δάσος της Atsinanana χαρακτηρίζεται από μοναδική βιοποικιλότητα
Τροπικά δάση της Atsinanana, Μαδαγασκάρη
Το νησί με τα παράξενα και πανέμορφα όντα, η Μαδαγασκάρη, έχει χωριστεί από όλες τις υπόλοιπες εδαφικές μάζες περισσότερα από 60 εκατομμύρια χρόνια πριν κι έτσι τα φυτά και τα ζώα του έχουν εξελιχθεί στην απόλυτη απομόνωση. Η μοναδική βιοποικιλότητα του μέρους, όμως, εξαρτάται από τα τροπικά δάση της Atsinanana, που συνθέτουν 6 εθνικά πάρκα. Η παράνομη ξυλεία και το κυνήγι, όμως, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή.