Το 2018 είναι η χρονιά των απόλυτων γαστρονομικών απολαύσεων σε όλο τον κόσμο, αφού θα γίνουν αρκετά openings και reopenings πολύ σημαντικών εστιατορίων σε όλο τον κόσμο, με μερικούς από τους καλύτερους και διασημότερους σεφ να ηγούνται στις κουζίνες τους!
Του Χρήστου Αϊβαλιώτη ([email protected])
NOMA 2.0, COPENHAGEN
Τα εγκαίνια του NOMA 2.0 μέσα στο μήνα, θεωρείται εδώ και αρκετό καιρό ένα από τα μεγαλύτερα foos enevts του 2018. Μετά το κλείσιμο του πρωτότυπο Noma, ο chef René Redzepi μαζί με την ομάδα του ετοιμάζουν κάτι νέο στην Κοπεγχάγη που σίγουρα θα αγαπήσει το κοινό.
Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι αυτό το χρόνο θα υπάρχουν 3 εποχιακά μενού ανοίγοντας με θαλασσινά, αργότερα με λαχανικά και το φθινόπωρο και χειμώνα θα θα δοθεί έμφαση στο κρέας με “παιχνιδιάρικες” συνταγές. Πολύ σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι το εστιατόριο θα λειτουργεί μόνο 4 μέρες την εβδομάδα (από Τετάρτη ως Σάββατο) ακολουθώντας τις τάσεις τις εποχής που θέλουν να υπάρχει ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής στους εργαζομένους στον χώρο της εστίασης.
MIL, PERU
O Virgilio Martinez και η Pia Leon, το ανδρόγυνο πίσω από την μεγάλη επιτυχία του τρίτου καλύτερου εστιατορίου στην Λατινική Αμερική, στο κέντρο της Λίμα, στο Περού έχουν στο μυαλό τους πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα γι’ αυτή τη χρονιά!
Ετοιμάζουν ένα νέο εστιατόριο στην αρχαία περιοχή του Moray, κοντά στην πόλη Cusco. Το Mil θα επικεντρωθεί στην τοπική κουζίνα των Άνδεων γι΄αυτό και θα το ανοίξει σε αυτή την περιοχή! Όπως λέει ο ιδιοκτήτης, μερικές φορές οι πελάτες του στα άλλα μαγαζιά τον ρωτούν για την καταγωγή των πιάτων που δημιουργεί και εκείνος όταν αρχίζει να εξηγεί, δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Τώρα πιστεύει ότι οι πελάτες του θα καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα αφού θα βρίσκονται στην μαγική αυτή τοποθεσία!
NOMAD, LOS ANGELES
Ο Will Guidara και ο σεφ Daniel Humm, επέλεξαν το Los Angeles για να κάνουν το πρώτο τους βήμα… εκτός Νέας Υόρκης! Θα είναι “φωλιασμένο” στο νεοκλασικό κτήριο που είναι στεγασμένο το NoMad hotel που προσφέρει 5 διαφορετικούς χώρους φαγητού και ποτού, από ένα μεσογειακό εστιατόριο με θέα στο λόμπι, έως ένα bar δίπλα στην πισίνα.
SABOR, LONDON
Έχοντας οδηγήσει στην κορυφή τα τελευταία χρόνια το εστιατόριο Baffarina, ο ο chef Nieves Barragan και ο γενικός διευθυντής José Etura, πρόκειται να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο στο Mayfair μέσα στο Ιανουάριο, που θα προσφέρουν νόστιμα πιάτα ισπανικής προέλευσης. Ο χώρος του θα είναι μεγάλος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εντύπωση θα προκαλεί η open type κουζίνα του, με τον σεφ να μαγειρεύει μπροστά σε όλους τους επισκέπτες.
MASSIMO BOTTURA, FLORENCE
Οι πληροφορίες για το νέο εστιατόριο της Massimo Bottura στη Φλωρεντία της Ιταλίας, έρχονται με… το σταγονόμετρο, αλλά αυτό που μπορούμε να ξέρουμε είναι ότι θα στεγαστεί στον κήπο Gucci (πρώην Μουσείο Gucci) στο Palazzo della Mercanzia. Προς το παρόν ο χώρος αυτός, πλήρως ανακαινισμένος, θα ανοίξει μέσα στον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί, οπότε οι φήμες αναφέρουν ότι τότε θα γίνουν και τα εγκαίνια του εστιατορίου.
MAJORDOMO, LOS ANGELES
Ο David Chang επεκτείνει την αυτοκρατορία του Momofuku με το νέο του εστιατόριο, Majordomo, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του 2018 στο Ανατολικό LA. Το μενού του, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, δεν θα περιέχει κανένα από τα κλασικά Momofuku πιάτα, αλλά θα υπάρχουν πολλά καπνιστά κρέατα και έμφαση στην τοπική παραγωγή.
UNA PIZZA NAPOLETANA, NEW YORK
Η Νέα Υόρκη θα αποκτήσει ακόμα μια εξαιρετική πιτσαρία στην περιοχή την άνοιξη του 2018, αφού η Una Pizza Napoletana του Anthony Mangieri μεταφέρεται εκεί μετά από 8 χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο. Η επιτυχία που είχε στο Σαν Φρανσίσκο ήταν μεγάλη, αφού η πίτσα του θεωρείται μία από τις καλύτερες πίτσες που μπορείς να φας στηνΑμερική!
Φυσικά, ενημερωμένη θα παραμείνει και η λίστα των κρασιών του αλλά και η ζωντανή ατμόσφαιρα που μόνο εκείνοι ξέρουν να δημιουργούν!
COSME, LOS ANGELES
Ένα από τα πιο “καυτά” εστιατόρια της Νέας Υόρκης, μετακομίζει μέσα στο 2018 στο Los Angeles για να χορτάσει και εκεί τους πεινασμένους καλοφαγάδες με ένα μενού σύγχρονης μεξικανικής κουζίνας. Το εστιατόριο είναι ήδη στο TOP-50 των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου και πιστεύουμε ότι θα διατηρήσει τη φήμη του και στη νέα του έδρα!