Με την εστίαση κλειστή, σίγουρα ένα εστιατόριο ή καφέ δεν αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Δεν σκεφτόμαστε ούτε να ταξιδέψουμε ούτε πού θα φάμε ή θα πιούμε. Ορθώς. Η σκέψη όλων είναι στραμμένη στην πανδημία ανά τον κόσμο και πότε θα λήξει όλο αυτό το κακό όνειρο που ζούμε. Όμως, επειδή η ζωή πάει παραπέρα, η αισιοδοξία να επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητά μας είναι μεγάλη, θέλουμε να ξέρουμε και να μαθαίνουμε όλα αυτά που θα μας χρησιμεύσουν στο μέλλον, στα πρώτα ταξίδια που θα κάνουμε στη μετά κορονοϊού εποχή. Στο πλαίσιο αυτό εμείς στο travelstyle.gr ταξιδεύουμε στο πολυαγαπημένο Παρίσι και κάνουμε check in σε 10 θρυλικά καφέ-μπιστρό που θα βρεθούμε αμέσως μετά το lockdown. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, ίσως το να βρεθούμε στη γαλλική πρωτεύουσα να είναι το όνειρο που θα πραγματοποιήσουμε…
Η Πόλη του Φωτός μάς καλεί να κάνουμε μια στάση σε πανέμορφους χώρους με κομψή διακόσμηση, έξω σε μια ηλιόλουστη αυλή, όπου ο καφές και το χάζι στην περαντζάδα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στο Παρίσι. Παρόλο που στην πόλη υπάρχουν αμέτρητα γοητευτικά και μοναδικά σημεία για καφέ, εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο θρυλικά καφέ – μπιστρό – μπρασερί στο Παρίσι, τα οποία έχουν αποτελέσει στέκια για παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς και πολιτικούς, διατηρώντας μέχρι σήμερα την παλιά αίγλη της πόλης. Δείτε παρακάτω ποια είναι τα 10 θρυλικότερα καφέ στο Παρίσι, κι αν μετά ψάχνετε και κάτι φαγητό, ανακαλύψτε και τα καλύτερα βραβευμένα εστιατόρια στην Πόλη του Φωτός!
1. Café de la Paix
(5, Place de l’Opéra – 75009 Παρίσι)
Το 1975 η γαλλική κυβέρνηση ανακήρυξε το Café de la Paix ιστορικό μέρος. Αυτό το θρυλικό καφέ έχει αποτελέσει το σκηνικό για πολλούς πίνακες ζωγραφικής, ταινίες και ένα ποίημα. Το περίτεχνο εσωτερικό του με τους ζωγραφισμένους τοίχους και η κοντινή του απόσταση με την Όπερα Γκαρνιέ κάνουν αυτό το διαχρονικό μέρος να μοιάζει περισσότερο με μουσείο παρά με απλή καφετέρια. Έχει αγαπηθεί από Γάλλους συγγραφείς όπως ο Γκυ ντε Μωπασσάν και ο Εμίλ Ζολά και είναι σίγουρα ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κανείς στο Παρίσι.
2. Le Select
(99 Boulevard du Montparnasse, 75006 Παρίσι)
Το Le Select είναι ένα από τα καλύτερα καφέ-μπρασερί στο πολυσύχναστο Μονπαρνάς, με μια μακρά ιστορία και λίστα από σπουδαίους θαμώνες, όπως ο Χένρυ Μίλερ, ο Έρνεστ Χέμινγουει, ο Πικάσο και ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, οι οποίοι σύχναζαν εδώ απολαμβάνοντας τον καφέ τους στη γραφική αυλή του. Το μωσαϊκό στο πάτωμα και οι ψάθινες καρέκλες είναι χαρακτηριστικά που θα βρει κάποιος στα περισσότερα παραδοσιακά καφέ του Παρισιού. Αυτό που κάνει όμως το Le Select να ξεχωρίζει από τον παλιό εαυτό του είναι το γεγονός ότι δε θα δείτε αυτές τις “ουρές” από καπνό, αφού το κάπνισμα πια απαγορεύεται.
3. Café de Flore
(172 Boulevard Saint-Germain, Παρίσι)
Το Café de Flore είναι ένα από τα πιο θρυλικά και παλιότερα καφέ στο Παρίσι που ξεχωρίζει από μακριά με τους κόκκινους πάγκους, τους μεγάλους καθρέφτες και την εκλεκτή πελατεία του. Παρόλο που σήμερα είναι πολύ δημοφιλές στους τουρίστες και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης στο Instagram και δεν προσελκύει πλέον καλλιτέχνες και φοιτητές, εξακολουθεί να αναδύει κάτι από την παλιά του αίγλη. Κάποτε φιλοξενούσε τις παθιασμένες συζητήσεις ανάμεσα στο Σαρτρτ και τη Σιμόν ντε Μπουβουάρ. Από το εξωτερικό του, μέχρι το φαγητό που προσφέρει και τους σερβιτόρους του, το Café de Flore μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από παλιά γαλλική ταινία.
4. Les Deux Magots
(6 Place Saint-Germain des Prés, 75006 Παρίσι)
Πολύ κοντά στο Café de Flore θα βρείτε και το Les Deux Magots. Όταν ο Ζαν-Πολ Σαρτρ και η Σιμόν ντε Μπουβουάρ δε μάλωναν στο Café de Flore, χαλάρωναν εδώ. Σήμερα αυτό το πολυτελές μέρος είναι στέκι τουριστών και της παριζιάνικης ελίτ. Πάρτε μια εφημερίδα και απολαύστε ένα café crème στην ηλιόλουστη αυλή του και φανταστείτε τις μέρες που εδώ σύχναζαν ο Χέμινγουει, ο Πικάσο και ο Αλμπέρ Καμύ.
5. La Closerie des Lilas
(171 Boulevard du Montparnasse, 75006, Παρίσι)
Ακόμα κι αν δε σας τραβήξουν η γυάλινη οροφή του και οι μπρούτζινες κουπαστές, κάντε μια στάση στο κλασικό στέκι, La Closerie des Lilas, για τα τραπέζια του, τα οποία πήραν το όνομά τους από τους σπουδαίους θαμώνες που σύχναζαν εδώ, μεταξύ των οποίων οι Όσκαρ Ουάιλντ, Πωλ Σεζάν, Εμίλ Ζολά και Πωλ Βερλέν. Απολαύστε τον απογευματινό σας καφέ ή πιείτε ένα ποτό στο piano bar πριν από το δείπνο σας υπό το φως των κεριών στους άνετους καναπέδες του.
6. Fouquet’s
(99 Av. des Champs-Élysées, 75008 Παρίσι)
Ιδρύθηκε το 1899 και είναι ένα θρυλικό καφέ κι εστιατόριο που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διάφορες μεγάλες στιγμές της πόλης. Το 2007 ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί γιόρτασε εδώ την εκλογική του νίκη. Επίσης, το Fouquet είναι ένας κορυφαίος χώρος για τα πάρτυ που ακολουθούν μετά τα Βραβεία Κινηματογράφου Cesar. Αφού έχετε βγάλει μια φωτογραφία στα επιχρυσωμένα αστέρια στην είσοδο, καθίστε σε μια από τις δερμάτινες καρέκλες του πίνοντας έναν καφέ ή ένα ποτό με θέα τα Ιλίσια Πεδία.
7. The Hemingway Bar
(15 Place Vendôme, 75001 Παρίσι)
Βρίσκεται στο προσφάτως ανακαινισμένο ξενοδοχείο Ritz και αποτελούσε το αγαπημένο στέκι των Σαρτρ και Τζέιμς Τζόις, ενώ είναι αφιερωμένο στο διάσημο Αμερικανό συγγραφέα με μια έκθεση με 25 φωτογραφίες από το βιβλίο του “Μια κινητή εορτή” του να κοσμούν τους τοίχους. Στο Hemingway μπορείτε να απολαύσετε με ησυχία τον καφέ σας ή μια μπύρα από τη συλλογή με μπύρες από όλο τον κόσμο, ή το αγαπημένο ουίσκι του Χέμινγουει. Η ξύλινη επένδυση και οι δερμάτινες καρέκλες θα σας κάνουν να νιώσετε λες και παίζετε σε ταινία.
8. Le Baron Rouge
(1 Rue Théophile Roussel, 75012 Παρίσι)
Το Le Baron Rouge είναι ένα υπέροχο μέρος αν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ σας ή, ακόμα καλύτερα, ένα κρασί μετά τη βόλτα σας. Τα τραπέζια είναι αυτοσχέδια, φτιαγμένα από κιβώτια με κρασιά και πλάκες από σεκόγια, ενώ το οινόπνευμα ρέει άφθονο. Εδώ θα αλληλεπιδράσετε με πραγματικούς Παριζιάνους, κυρίως νέους και άτομα της μεσαίας κλάσης που κάνουν μια στάση για καφέ ή ποτό μετά τη δουλειά.
9. Le Procope
(13 Rue de l’Ancienne Comédie, 75006 Παρίσι)
Το Le Procope είναι το παλαιότερο καφέ στο Παρίσι, αφού άνοιξε το 1686, και κάποτε αποτελούσε το στέκι για εμβληματικές προσωπικότητες του 18ου αιώνα όπως ο Βολταίρος και ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν. Το εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από ψηλά ταβάνια, πολυελαίους και ζωγραφιές στους τοίχους. Μια στάση σε αυτό το καφέ μοιάζει με ταξίδι πίσω στο χρόνο. Ελάτε για να απολαύσετε τον καφέ σας κι αν πεινάσετε παραγγείλτε το ξακουστό coq au vin.
10. Le Café Tournon
(18 Rue de Tournon, 75006 Παρίσι)
Λίγα βήματα από τους Κήπους του Λουξεμβούργου βρίσκεται το Le Café Tournon, το υπέροχο στέκι που όπου συχνάζουν οι διασημότεροι δημοσιογράφοι, πολιτικοί και σταρ της πόλης. Η σκηνή τζαζ της γειτονιάς Saint-Germaine γεννήθηκε εδώ, όπου ο Ντιουκ Έλινγκτον έπαιζε με την μπάντα του. Άλλοι διάσημοι θαμώνες του ήταν ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Μπάλντουιν και ο ζωγράφος Μπέοφορντ Ντελάνυ. Είναι ξακουστό για τη λίστα με τοπικά κρασιά και την κουζίνα με τα φρέσκα υλικά του, ενώ είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε έναν απογευματινό καπουτσίνο ή ένα νόστιμο γαλλικό πιάτο.
Γαλλική κουζίνα: Τα 10 καλύτερα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στο Παρίσι
Η γαλλική κουζίνα είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τη φινέτσα και την πλούσια γεύση της. Είναι ένας συνδυασμός από έντονες, φυσικές γεύσεις που ενώνονται για να δημιουργήσουν αξέχαστα πιάτα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που το 2010 η UNESCO ανακήρυξε τη γαλλική κουζίνα ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά!
Για πολλούς, η μύηση στο γαλλικό φαγητό έχει τη μορφή του κρασιού και του τυριού. Από το μπρι και το κρασί Βουργουνδίας μέχρι το καμεμπέρ και το Σαρντονέ, υπάρχουν πολλοί γευστικοί συνδυασμοί για να επιλέξει κανείς.
Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τα 10 καλύτερα φαγητά της γαλλικής κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε αν επισκεφτείτε το Παρίσι… και όχι μόνο αφού πολλά από αυτά, αν όχι όλα, θα τα βρείτε να σερβίρονται σε πολλά εστιατόρια και στην Ελλάδα. Αλλά επειδή όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούμε να επισκεφτούμε το Παρίσι (και γενικότερα να ταξιδέψουμε), εδώ είναι επίσης δύσκολο λόγω των συνθηκών που επικρατούν και κλειστή την εστίαση να τα απολαύσουμε… το πάμε ένα βήμα παραπέρα: μπορείτε να τα φτιάξετε στο σπίτι σας για τους αγαπημένους σας, αρκεί να προμηθευτείτε τα υλικά, να αγαπάτε τη μαγειρική και να έχετε λίγο… ταλέντο!
Κρεμμυδόσουπα ή Soupe à l’oignon
Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ένα από τα διασημότερα πιάτα της γαλλικής κουζίνας και συνήθως σερβίρεται με κρουτόν και λιωμένο τυρί. Στη Ρωμαϊκή εποχή ήταν ένα τυπικό φαγητό που έτρωγαν οι υπηρέτες, παρόλο που η σύγχρονη συνταγή έχει τις ρίζες της στο 180 αιώνα. Η γεύση της σούπας οφείλεται στο καραμέλωμα των κρεμμυδιών, κατά τη διάρκεια του οποίου προστίθεται συχνά μπράντι ή σέρι και έπειτα σιγομαγειρεύονται.
Κοτόπουλο κρασάτο ή Coq au vin
Η πεμπτουσία της γαλλικής κουζίνας, το διάσημο coq au vin περιέχει κοτόπουλο μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί, μανιτάρια, παστό χοιρινό ή μπέικον, κρεμμύδια, σκόρδο και μερικές φορές λίγες σταγόνες μπράντι. Παρόλο που το όνομα μεταφράζεται ως «κόκορας με κρασί», συνήθως χρησιμοποιείται κοτόπουλο. Το κρασί είναι παραδοσιακά από τη Βουργουνδία, παρόλο που υπάρχουν και παραλλαγές.
Φασολάδα ή Cassoulet
To Cassoulet είναι αυτό που σήμερα θα λέγαμε comfort food, μια σούπα από λευκά φασόλια σιγομαγειρεμένα με κρέας. Το πιάτο συνήθως περιλαμβάνει χοιρινό ή πάπια, παρόλα αυτά γίνεται και με λουκάνικα, μοσχάρι ή οτιδήποτε άλλο έχει στη διάθεση του ο μάγειρας. Είναι ένα πιάτο αγαπητό στη νότια Γαλλία και το όνομά του προέρχεται από το σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται (cassole).
Μοσχαράκι Μπουργκινιόν ή Boef Bourguignon
Δεν υπάρχουν πολλά πιάτα πιο χαρακτηριστικά γαλλικά από το μοσχαράκι Μπουργκινιόν. Το πιάτο έχει την ίδια προέλευση με το coq au vin, δηλαδή τη Βουργουνδία στην ανατολική Γαλλία, γι΄ αυτό και τα δυο πιάτα έχουν πολλές ομοιότητες. Πρόκειται για ένα είδος στιφάδου με μοσχάρι που μαγειρεύεται μέσα σε κόκκινο κρασί, μαζί με μοσχαρίσιο ζωμό και λαχανικά όπως μικρά στρογγυλά κρεμμύδια και μανιτάρια. Είναι κι αυτό ένα πιάτο ταπεινής καταγωγής που συνήθιζαν να τρώνε οι υπηρέτες και σήμερα θεωρείται μια εκλεκτή γαλλική σπεσιαλιτέ.
Σουφλέ σοκολάτας
Η λέξη «soufflé» προέρχεται από το γαλλική λέξη για το ρήμα «φυσώ», και όπως φανερώνει το όνομά του, πρόκειται για ένα ελαφρύ, αέρινο και υπέροχο γλυκό. Οι ρίζες του βρίσκονται στο 18ο αιώνα και σήμερα έχει σταθερή παρουσία ως επιδόρπιο στα μενού όλου του κόσμου. Η τραγανή σοκολατένια ζύμη είναι τέλεια για να αφήνει την υγρή και κρεμώδη σοκολάτα να χυθεί προκαλώντας μια γευστική έκπληξη. Ωστόσο, το σουφλέ δεν βγαίνει πάντα σε γλυκιά εκδοχή, αφού μπορείτε να βρείτε και σουφλέ τυριών. Ποια είναι τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε έστω και μια φορά στη ζωή σας;
Διαβάστε ακόμα:Τα πιο ακριβά φαγητά του κόσμου που κάποτε τα απολαμβάναμε… δωρεάν!
Flamiche
«Flamiche» σημαίνει «τούρτα» στα φλαμανδικά, και το πιάτο αυτό έχει τις ρίζες του στη βόρεια Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Πρόκειται για μια αφράτη ζύμη γεμισμένη με τυρί και λαχανικά που θυμίζει κις λορέν. Η παραδοσιακή γέμιση αποτελείται από πράσο και κρέμα, με διάφορες παραλλαγές. Είναι ένα πεντανόστιμο και γεμάτο γεύση πιάτο που θα βρείτε στη γαλλική κουζίνα.
Confit de canard
To confit de canard είναι ένα υπέροχο γαλλικό πιάτο που φτιάχνεται από πάπια (κάποιοι σεφ χρησιμοποιούν χήνα ή χοιρινό κρέας) και πρόκειται για ένα από τα πιο εκλεκτά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Το κρέας φτιάχνεται σύμφωνα με τον αρχαίο τόπο παρασκευής και σιγομαγειρεύεται με τη μέθοδο confit. Έτσι, το κρέας μαρινάρεται σε αλάτι, σκόρδο και θυμάρι για περίπου 36 ώρες και μετά σιγομαγειρεύεται μέσα στο λίπος του σε χαμηλή θερμοκρασία. Συνήθως σερβίρεται με πατάτες και σκόρδο και την καλύτερη συνταγή φημολογείται ότι την φτιάχνει η Γασκώνη.
Δείτε επίσης βραβευμένα εστιατόρια στο Παρίσι που δεν θα πιστεύετε ότι το φαγητό είναι τόσο καλό!
Σαλάτα νισουάζ
Η διάσημη γαλλική σαλάτα νισουάζ προέρχεται από την Προβηγκία. Συχνά τρώγεται ως συνοδευτικό, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα κυρίως γεύμα. Αποτελείται από ένα μείγμα μαρουλιού, φρέσκιας ντομάτας, βραστών αυγών, τόνου, πράσινων φασολιών, ελιές Nicoise Cailletier (εξ’ ου και το όνομά της) και αντζούγιες. Φυσικά, συναντάται σε αμέτρητες παραλλαγές και είναι ιδανική για το καλοκαίρι.
Ρατατούι
Το διάσημο ρατατούι αποτελεί πιάτο θρύλο για τη γαλλική κουζίνα. Έχει τις ρίζες του στην Προβηγκία και αποτελείται από σωταρισμένα λαχανικά που τοποθετούνται στο ταψί και ψήνονται στο φούρνο. Μπορεί να αποτελέσει κυρίως πιάτο, συνοδευτικό ή ορεκτικό και συνδυάζεται υπέροχα με κόκκινο κρασί και φρεσκοψημένο ψωμί.
Ταρτ τατέν (Tarte Tatin)
Σύμφωνα με ένα γαστρονομικό μύθο, η ταρτ τατέν ξεκίνησε από ένα λάθος. Το 1898 η ξενοδόχος Stephanie Tatin έφτιαξε μια παραδοσιακή μηλόπιτα όταν κατά λάθος κατάλαβε ότι είχε αφήσει τα μήλα να ψηθούν με τη ζάχαρη και το βούτυρο για πολλή ώρα. Για να σώσει τη συνταγή, τοποθέτησε τη ζύμη πάνω στο καμένο μήλο και το έβαλε στο φούρνο. Έτσι, σέρβιρε την τάρτα ανάποδα στους καλεσμένους της και το γλυκό έγινε το signature επιδόρπιο του Hôtel Tatin. Όπως αποδείχτηκε ήταν ένα… εξαίσιο λάθος.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:
- Κολμάρ: Γνωρίστε τη «Μικρή Βενετία» της Γαλλίας- Η πόλη που μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι!
- Οι «θησαυροί» της βόρειας Γαλλίας! 4 λόγοι για να απορρίψετε το Παρίσι και να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό!
- Παρίσι: Κάνουμε ένα ρομαντικό ταξίδι στη χιονισμένη Πόλη του Φωτός και απολαμβάνουμε την ομορφιά της!