Σε μια πρόσφατη συζήτηση, αναφέρθηκε η Νέα Ζηλανδία. Ξαφνικά μου δημιουργήθηκε μια απορία; Γιατί Νέα Ζηλανδία; Γιατί έχει το «Νέα» μπροστά; Ποια είναι δηλαδή η «παλιά»;
Γιατί κανείς νομίζω δεν έχει ξανακούσει κάτι για την Ζηλανδία. Δεν είναι σαν την Νέα Υόρκη, που ξέρουμε ότι πήρε το όνομά της από την πόλη Υόρκη, που βρίσκεται στα σύνορα Αγγλίας και Σκωτίας. Από που πήρε λοιπόν το όνομά της η Νέα Ζηλανδία;
Πετύχαμε Λαβράκι! Αεροπορικά εισιτήρια για το Μιλάνο μόνο 22,43€!
Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα την απάντηση. Η οποία είναι, όπως στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, πολύ απλή. Η Νέα Ζηλανδία κατοικήθηκε σχετικά πρόσφατα στην ιστορία, μόλις το 1250, από φυλές της Πολυνησίας. Στους αιώνες που ακολούθησαν δημιουργήθηκε μια διαφορετική φυλή και κουλτούρα, που σήμερα την ξέρουμε ως Μαορί.
Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια; 6+1 χειμερινοί προορισμοί για να αποδράσεις!
Το 1642, ο περίφημος Ολλανδός εξερευνητής Άμπελ Τάσμαν (θα σας πω μετά γιατί είναι περίφημος) έφτασε στο νησί, το οποίο θεώρησε πως ενώνεται με την Νότια Αμερική και το ονόμασε «Staten Landt», όπως και το ομώνυμο νησί της Αργεντινής. Η επίσκεψή του στο νησί ήταν επεισοδιακή, αφού σε σύγκρουση με τους Μαορί, τουλάχιστον τέσσερα μέλη του πληρώματος του έχασαν την ζωή τους.
O Άμπελ Τάσμαν
Τρία χρόνια αργότερα, οι Ολλανδοί χαρτογράφοι κατάλαβαν πως το νησί δεν έχει καμία σχέση με την Νότια Αμερική και το ονόμασαν «Nova Zeelandia», δηλαδή Νέα Ζηλανδία. Πήρε το όνομά της από την αραιοκατοικημένη επαρχία της Ολλανδίας που βρίσκεται στα σύνορά με το Βέλγιο, την Ζηλανδία.
Ο βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ, κατάφερε να χαρτογραφήσει όλη της την ακτογραμμή το 1769 και το 1840 έγινε έδαφος της Βρετανικής αυτοκρατορίας. Μέχρι το 1947, όταν και κατάφερε να κερδίσει την πλήρη αυτονομία της, πολλοί ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν εκεί, με αποτέλεσμα σήμερα η πλειοψηφία των περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων να έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή.
Η αρχική της ονομασία από τους Ολλανδούς παρέμεινε μέχρι και σήμερα. Οι ιθαγενείς Μαορί αποτελούν μόλις το 15% του πληθυσμού με την επίσημη γλώσσα να είναι τα Αγγλικά σε συντριπτικό ποσοστό.
Και κάτι τελευταίο. Γιατί ήταν περίφημος ο Άμπελ Τάσμαν; Την χρονιά που ανακάλυψε την Νέα Ζηλανδία, ανακάλυψε ένα ακόμα μεγάλο νησί στα δυτικά της και λίγο νοτιότερα από την Αυστραλία. Το συγκεκριμένο νησί το ονόμασε αρχικά «Anthony van Diemen’s Land» για να τιμήσει τον κυβερνήτη των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών και χορηγό του ταξιδιού του. Το 1856, προς τιμήν του ανθρώπου που το ανακάλυψε, το νησί ονομάστηκε Τασμανία, όνομα που κρατάει μέχρι και σήμερα.
Τασμανία
Πηγή:E-Radio.gr