Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens
HomeΚόσμοςΤελικά το βουνό ήταν… η μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου!

Τελικά το βουνό ήταν… η μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου!

Τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Πυραμίδα της Γκίζας.Κεντρική Αμερική, γύρω στο 1519. Ο Χερμάν Κορτέζ και οι άνδρες του έχουν αποβιβαστεί στις ακτές της νεοανακαλυφθείσας ηπείρου και πλησιάζουν την αζτέκικη πόλη Cholula, όπου βρίσκεται η τεράστια πυραμίδα Cholulu, με εμβαδό βάσης τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την Πυραμίδα της Γκίζας και διπλάσιο όγκο.

Η φήμη των κονκισταδόρες ως ανηλεών πολεμιστών και «εκπολιτιστών» έχει προηγηθεί της φυσικής τους παρουσίας και ο μύθος θέλει τους ντόπιους να σπεύδουν να καλύψουν εν μέρει την πυραμίδα με δέντρα, χώμα και κλαδιά προκειμένου να την προστατέψουν. Ακόμα και αν δεν ισχύει η εκδοχή αυτή, ίσως το παραπάνω έργο το είχε αναλάβει με την πάροδο του χρόνου η ίδια η φύση.

Beinhaus: Το σπίτι με τα ζωγραφισμένα κρανία!

- Advertisement -

Όπως και να’ χει, οι κονκισταδόρες δεν αντιλήφθηκαν την ύπαρξη της πυραμίδας και τη θεώρησαν ένα απλό λόφο.  Μάλιστα, αφού σκότωσαν τους 10 από τους 100.000 κατοίκους της πόλης, έχτισαν μια εκκλησία στην κορυφή της πυραμίδας-λόφου. Δε γνώριζαν πως κάτω απ’ τα πόδια τους υπήρχε μια μεγαλειωδών διαστάσεων πυραμίδα φτιαγμένη από τούβλα λάσπης (πλίνθους), που οι ιθαγενείς αποκαλούσαν Tlachihualtepetl (το βουνό φτιαγμένο από άνθρωπο).

Σύμφωνα με αρχαιολόγους του Boston University, η κατασκευή του ογκώδους οικοδομήματος ξεκίνησε πιθανότατα το 300 π.χ., ενώ στην πορεία των ετών προστέθηκαν έξι επεκτάσεις. Απ’ ότι φαίνεται από τις έρευνες, οι αρχιτέκτονες της εποχής προσπαθούσαν να βασιστούν στις προηγούμενες εκδοχές του μνημείου, συνδιαλεγόμενοι με το μνημειακό τους παρελθόν-κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής.

5 ευρωπαϊκές πόλεις που οι περισσότεροι τουρίστες ξεχνάνε να επισκεφτούν

Η πυραμίδα ανακαλύφθηκε ξανά το 1910 από εργάτες, κατά τις εργασίες κατασκευής ενός ασύλου για άτομα που έπασχαν από διανοητικές ασθένειες. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σκελετούς 63 αποκεφαλισμένων παιδιών, ένδειξη για τις ανθρωποθυσίες που κατά κόρον λάμβαναν χώρα στην περιοχή εκείνη την εποχή. Σήμερα, η πυραμίδα είναι ανοιχτή στο κοινό με πάνω από 7 χιλιόμετρα διαδρόμων που έχουν διανοιχθεί εντός της πυραμίδας, ούτως ώστε οι τουρίστες να μπορούν να την περιδιαβαίνουν σε όλη της τη μεγαλοπρεπή έκταση.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,083LikesLike
88,761 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ