Ζουν απόλυτα απομονωμένοι, μακριά από κάθε άλλο πολιτισμό και κάθε προσπάθεια προσέγγισής τους αποτρέπεται βίαια. Ένα σπάνιο βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με μέλη της φυλής Sentinelese στο βόρειο νησί Sentinel στον Ινδικό Ωκεανό.
Η φυλή θεωρείται από τις πιο εχθρικές στον κόσμο καθώς τα μέλη της χρησιμοποιούν κάθε τρόπο για να μην επιτευχθεί η οποιαδήποτε επικοινωνία με τους «έξω».
Πόλεις της Ευρώπης: Τα σουβενίρ που δεν πρέπει να ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου στο γυρισμό
Οι ιθαγενείς, με τόξα και πέτρες, είχαν σφαγιάσει δυο ψαράδες το 2006, όταν οι δυο άτυχοι άντρες είχαν πλησιάσει τη φυλή τους και συνηθίζουν να δείχνουν τις προθέσεις τους ρίχνοντας βέλη και πέτρες σε αεροπλάνα και ελικόπτερα που πετούν πολύ κοντά τους. Στο βίντεο από το μίνι ντοκιμαντέρ που έχει πάνω από δυο εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube, μέλη της φυλής φαίνονται να κινούνται εχθρικά και να χειρονομούν με μη φιλικές διαθέσεις προς τους κινηματογραφιστές.
Όπως εξηγεί ο αφηγητής, πιστεύεται ότι οι Sentinelese είναι απευθείας απόγονοι από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν από την Αφρική και ζουν στο νησί για πάνω από 60.000 χρόνια. Όπως εξηγείται, είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογιστεί πόσοι από αυτούς παραμένουν στην ενδοχώρα, που έχει σχεδόν το μέγεθος του Μανχάταν και αποτελεί μέρος των Ινδικών νησιών Andaman -αλλά οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής είναι πως υπάρχουν 40 με 500 ιθαγενείς. «Δεν έχει σημασία αν είσαι φίλος ή εχθρός, αν έχεις φτάσει στο νησί με κάποιο σκοπό ή τυχαία, οι ντόπιοι θα σε υποδεχτούν με τον ίδιος τρόπο: με τόξα και λόγχες», λέει ο αφηγητής και συμπληρώνει «δώρα όπως τρόφιμα και ρούχα τους είναι τελείως αδιάφορα».
Ανακαλύψαμε το ξενοδοχείο στο Μιλάνο που διαθέτει σεντόνια από χρυσό 24 καρατίων! (pics)
Πράγματι, μετά από το τσουνάμι που έπληξε το 2004 αρκετές περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, ελικόπτερα από την ινδική ακτοφυλακή έστειλαν βοήθεια στη φυλή με τη ρίψη δεμάτων με τρόφιμα. Ένας από τα μέλη των Sentinelese απάντησε με γνώριμο τρόπο, ρίχνοντας βέλη στην ομάδα διάσωσης. Το 1967, η κυβέρνηση της Ινδίας, ξεκίνησε προσπάθειες επικοινωνίας με τη φυλή με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο T. N. Pandit, ο οποίος θα άφηνε στους ιθαγενείς δώρα ως τρόπο προσέγγισης. Τον Μάρτιο του 1970, η ομάδα του Pandit κινδύνεψε όταν η βάρκα τους πλησίασε πολύ κοντά στην ακτή. «Άρχισαν να φωνάζουν χρησιμοποιώντας κάποιες ακαταλαβίστικες εκφράσεις. Αρχίσαμε να τους μιλάμε και να τους δείχνουμε με χειρονομίες ότι ερχόμαστε με φιλικές διαθέσεις» περιγράφει ένα μέλος της αποστολής.
Όπως εξηγεί στο βίντεο ο αφηγητής, υπήρξε μόνο μια φορά μια περίπτωση που οι «εισβολείς» δεν αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα. Στις 4 Ιανουαρίου του 1991, 28 άντρες, γυναίκες και παιδιά, πλησίασαν την ομάδα του Pandit χωρίς εχθρική διάθεση πριν επιστρέψουν στο δάσος, σε μια κίνηση που χαρακτήρισε «απίστευτη».