Έναν από τους μεγαλύτερους στόλους αεροσκαφών παγκοσμίως διαθέτει -τουλάχιστον στα χαρτιά- ένα νησί στην Ιρλανδική Θάλασσα με έκταση σχεδόν ίση με εκείνη της Κέρκυρας.
Ο λόγος για τη Νήσο του Μαν, έναν βρετανικό φορολογικό παράδεισο, όπου «παρκάρουν» τα ιδιωτικά τους τζετ μέλη του διεθνούς τζετ σετ, όπως ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον και Ρώσοι ολιγάρχες, μολονότι η Μόσχα διαθέτει τρία διεθνή αεροδρόμια.
Όπως αποκαλύπτουν τα Paradise Papers μεταξύ εκείνων που επωφελούνται από τα φορολογικά προνόμια του νησιού των 85.000 κατοίκων περιλαμβάνονται και δύο παλιοί γνώριμοι του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το κονσόρτσιουμ ερευνητικών κέντρων, ΜΜΕ και δημοσιογράφων OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) το νησί χρησιμοποιούν οι δισεκατομμυριούχοι αδελφοί Μπόρις και Αρκάντι Ρότενμπεργκ για να δηλώνουν τα ιδιωτικά τους τζετ και να αποφεύγουν τη φορολόγηση.
Κουκλίστικες πόλεις που πρέπει οπωσδήποτε να δεις στην Ευρώπη
O Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ είναι παιδικοί φίλοι
Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ έγινε πριν από πολλά χρόνια γνωστός στη Ρωσία επειδή μαζί με τον Πούτιν εξασκούνταν στο τζούντο τη δεκαετία του ’60. Μαζί με τον αδελφό του έχτισαν σιγά σιγά μια αυτοκρατορία στηριγμένοι στη Stoygazmontaz, μια εταιρεία που παράγει σωλήνες για τους αγωγούς της Gazprom. Ο Αρκάντι, ο οποίος αποκαλείται και «βασιλιάς του αρκτικού κύκλου» εξαιτίας των δραστηριοτήτων του στη συγκεκριμένη περιοχή, κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα του με περιουσία, που σύμφωνα με το Forbes αγγίζει τα 2,3 δισ δολάρια.
Σύμφωνα με τα Paradise Papers o Αρκάντι καταχώρησε το αεροσκάφος του, ένα Bombardier XRS, στη Νήσο του Μαν τον Φεβρουάριο του 2012, γλιτώνοντας όχι μόνον τα γραφειοκρατικά βάσανα στην πατρίδα του, αλλά εξοικονομώντας και 8 εκατομμύρια δολάρια από τον ΦΠΑ, που θα έπρεπε να καταβάλει, σύμφωνα με το OCCRP.
H Νήσος του Μαν, ένας φορολογικός παράδεισος στην Ιρλανδική Θάλασσα (Φωτογραφία: Wikimedia)
Κι αυτό χάρις στο ειδικό status της Νήσου του Μαν, η οποία ναι μεν αποτελεί Κτήση του Βρετανικού Στέμματος από το 1765, αλλά δεν ανήκει επισήμως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε στην ΕΕ, και απολαμβάνει φορολογικής αυτονομίας, έστω κι αν οι κάτοικοι του νησιού έχουν βρετανικά διαβατήρια.
Μαγεία: Το «Λούβρο του Aμπου Ντάμπι»! Ενα μουσείο ύμνος στην αρχιτεκτονική
Το ειδικό αυτό καθεστώς της Νήσου του Μαν την έχει μετατρέψει σε πόλο έλξης για πολλούς ιδιοκτήτες αεροσκαφών. Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών 952 αεροπλάνα έχουν καταχωρηθεί στο νησί των 572 τ. Χλμ., που περηφανεύεται έτσι ότι διαθέτει τον έκτο μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών στον κόσμο-στα χαρτιά πάντα-. Στα εσωτερικά αρχεία της υπεράκτιας (offshore) νομικής εταιρείας Appleby βρίσκει κανείς κι άλλα ονόματα ζάπλουτων ιδιοκτητών αεροσκαφών, που σχετίζονται με το μικρό νησί. Ο αδελφός του Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο Μπόρις -με εκτιμώμενη περιουσία περί το ένα δισ- έχει και αυτός καταχωρήσει το ιδιωτικό του τζετ στη Νήσο του Μαν, όπως και ο μεγιστάνας του αλουμινίου, Όλεγκ Ντερίπασκα, με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο και περιουσία 6,4 δισ δολαρίων. Στα χαρτιά, βέβαια, δεν εμφανίζεται ο ίδιος ως ιδιοκτήτης του αεροσκάφους Gulfstream 550, αλλά η μητέρα του, Βαλεντίνα.
Στα αρχεία της Appleby βρίσκει κανείς ίχνη 50 καταχωρημένων στη Νήσο του Μαν αεροσκαφών με μέση τιμή 33,9 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ιδιοκτήτες τους γλίτωσαν περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.
Πηγή: iefimerida.gr