Αράχωβα και καλό φαγητό σε παραδοσιακά ταβερνάκια είναι συνώνυμο, γι΄αυτό κι εμείς σας προτείνουμε 4 από αυτά που αποτελούν σταθερή αξία στον γευστικό χάρτη του χωριού!
Αγνάντιο
Με παρουσία από το 1989 αυτή η οικογενειακή ταβέρνα (που εκτείνεται σε 3 πατώµατα), στον κεντρικό δρόµο, δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Με ατού τη θέα, τη θαλπωρή αλλά και την αδιαπραγµάτευτη ποιότητα των πρώτων υλών, έχει καθιερωθεί ανάµεσα στις κλασικές αξίες!
Τόσο στα τραπεζάκια γύρω από το τζάκι, όσο και στην αγαπηµένη µας πολυπόθητη privé γωνιά στο µπαλκονάκι απολαµβάνουµε ψητές λιχουδιές αλλά και τις καλοµαγειρεµένες φρέσκες συνταγές του Σωκράτη, που κινούνται σε γνώριµα ελληνικά, παραδοσιακά µονοπάτια µε αγνά υλικά! Από €12. Καθηµερινά 12:00-00:00.
Must try:
• Το σαγανάκι χορταρικών µε αυγό και λουκάνικο, νέα προσθήκη στον
κατάλογο!
• Το µανιτάρι ψηµένο µε φορµαέλα, το αρνάκι στη λαδόκολλα, αλλά και η κοκορόσουπα, που δεν θα βρούµε αλλού.
Classics: Ο κόκορας µε χυλοπίτες, το µοσχαράκι στάµνας και το αγριογούρουνο
στιφάδο ποζάρουν διαρκώς στο µενού!
Tip: Τα ζυµαρικά και ο τραχανάς είναι δική τους παραγωγής («Γέννηµα Γης»).
Τ. 22670 32114, www.toagnantio.gr
Εξόρμηση στην Αράχωβα; 5 ονειρεμένοι ξενώνες που θα σε κάνουν να κολλήσεις!
Το Αρχοντικό
Σταθερή αξία για τους καλοφαγάδες εδώ και 11 χρόνια, το Αρχοντικό, λίγα µέτρα πριν από τη Γέφυρα, µας υποδέχεται φέτος στον ανακαινισµένο χώρο του µε την ίδια όµως ζεστή και φιλόξενη ατµόσφαιρα. Η εντυπωσιακή θέα στο Ρολόι και το χωριό από τις µεγάλες τζαµαρίες, η προσωπική φροντίδα του Δηµήτρη Κοτρολού και φυσικά οι παραδοσιακές συνταγές της µαµάς Λούση είναι µερικοί µόνο από τους λόγους που έχουν αναδείξει αυτή την οικογενειακή ταβέρνα σε must στάση για κάθε επισκέπτη της Αράχωβας!
Την ίδια στιγµή το πληθωρικό µενού µε καλοµαγειρεµένα πιάτα από αγνά τοπικά υλικά (must οι πίτες µε χειροποίητο φύλλο, τα σπιτικά µαγειρευτά αλλά και πιο δηµιουργικές προτάσεις όπως το ψαρονέφρι µε σος παρµεζάνα) µας βάζει κάθε φορά σε γευστικά διλήµµατα, ενώ το ροζέ κρασί παραγωγής της οικογένειας, αλλά και µια µεγάλη ποικιλία από ελληνικές ετικέτες συνοδεύουν ιδανικά τις επιλογές µας. Από €12. Καθηµερινά 12:00-00:00.
Must try: Το κυνήγι και τα κρεατικά στη σούβλα τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές.
Don’t miss: Τα lives µε έντεχνη και λαϊκή ελληνική µουσική κάθε Σάββατο από τις 21:00.
Τ. 22670 31631, www.toarhontiko.gr
Αράχωβα: Έξι εστιατόρια για… απαιτητικούς ουρανίσκους που επιβάλλεται να δοκιμάσεις!
To Καλντερίµι
Kάτι ξέρουµε όσοι απαρνιόµαστε για λίγο τον κεντρικό δρόµο της Αράχωβας για να ανακαλύψουµε αυτή την οικογενειακή ταβέρνα, «κρυµµένη» σε ένα από τα κατηφορικά καλντερίµια του χωριού! Kάτι το cozy «καταφύγιο» που βρίσκουµε στη θαλπωρή της µικρής αλλά άκρως ατµοσφαιρικής της σάλας, µε θέα στο γραφικό σοκάκι, κάτι οι σπιτικές συνταγές που απολαµβάνουµε από τα χεράκια της κ. Καίτης, που παντρεύουν τις παραδοσιακές γεύσεις µε µοντέρνες εκδοχές πάντα µε ποιοτικές πρώτες ύλες, την έχουν πλέον τοποθετήσει στις αγαπηµένες επιλογές των απανταχού καλοφαγάδων! Από €15. Καθηµερινά 12:00-00:00 (χειµερινούς µήνες). Tip: Πρόσβαση από τα σκαλάκια, δίπλα στο κτήριο του ΟΤΕ.
Must try:
• Το αρνάκι φρικασέ (σκέτο γλύκισµα), η µελιτζάνα φούρνου, τα τυροπιτάκια µε ανθότυρο και µέλι, αλλά και το χοιρινό µε σάλτσα µουστάρδας!
• Οι σπιτικές πίτες.
• Οι πορτοκαλόπιτα ή το µήλο στον φούρνο, ως τέλειος γευστικός επίλογος!
Τ. 22670 31418, Μ. 6945 991841, www.tokalderimi.gr
Δασαργύρης
Με γευστική… προϋπηρεσία που υπερβαίνει τον αιώνα, η παραδοσιακή ταβέρνα Δασαργύρης, στην αρχή της κεντρικής περαντζάδας δεν είναι µόνο µία από τις ιστορικότερες της Αράχωβας, αλλά και µία από τις ποιοτικότερες που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του…
10 αλήθειες γιατί την επιλέγουµε:
1. Η σταθερή ποιότητα όλα αυτά τα χρόνια. Οι φρέσκες πρώτες ύλες και οι µαµαδίστικες συνταγές αποτελούν εγγύηση!
2. Τα άριστα υλικά µε πολλά από τα ζαρζαβατικά να προέρχονται από το περιβόλι της οικογένειας. Στα plus το λάδι και το κρασί δικής τους παραγωγής.
3. Η πεντακάθαρη open cuisine απ’ όπου µπορούµε να κρυφοκοιτάξουµε την προετοιµασία του φαγητού µας!
4. Η κεντρική της τοποθεσία µε χάζι την περαντζάδα του χωριού.
5. Οι πληθωρικές µερίδες και η τίµια αντιστοιχία ποιότητας-τιµής!
6. Η cozy αίθουσα µε τη rustic ατµόσφαιρα, που αποπνέει ζεστασιά και θαλπωρή τόσο στα τραπεζάκια δίπλα στο τζάκι όσο και στο πιο privé πατάρι!
7. Το φηµισµένο κοντοσούβλι και κοκορέτσι –µυστική συνταγή του παππού «Κλάπα»– που την έχουν κάνει γνωστή τοις πάσοι! Το µυστικό, εκτός από τα µπαχαρικά και το εκλεκτό κρέας, κρύβεται στο ψήσιµο που γίνεται εκείνη την ώρα, οπότε αξίζει την αναµονή!
8. Η µεγάλη ποικιλία σε φρέσκα µαγειρευτά µε σπεσιαλιτέ το στιφάδο, τον κόκοκρα µε χυλοπίτες, τα σπέσιαλ µαυροµάτικα ή το ριγανάτο αρνάκι στην κατσαρόλα από τα χεράκια του κ. Παναγιώτη. Μην ξεχνάµε τις αχνιστές σούπες!
9. Η οικογενειακή της ατµόσφαιρα µε την τρίτη γενιά, Γιάννη και Μαρία Δασαργύρη, στο τιµόνι. Μας αρέσει να βλέπουµε όλη την οικογένεια να τρώει δίπλα µας…
10. Οι χειροποίητες πίτες της κ. Ρούλας με ανοιγμένο φύλλο.
Από €11. Καθηµερινά 12:00-00:00.
Δελφών 56, Τ. 22670 31291, Μ. 6932 713751
Μέχρι να κυκλοφορήσει η νέα έκδοση μάθε όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την Αράχωβα με ένα μόνο κλικ στο Arachova magazine.