Οι ομορφιές του Πηλίου είναι αμέτρητες… Εδώ θα αποκαλύψουμε κάποιες από αυτές ώστε να προετοιμάσετε την επόμενη εκδρομή σας σε κάποιο ή κάποια από τα χωριά του!
Γραφικά χωριουδάκια, υπέροχη φύση και μαγευτικά δάση… Χιονισμένα τοπία και μυθικά μονοπάτια. Πλακόστρωτες πλατείες και ταβερνάκια με θέα βουνό ή θάλασσα.
Το Πήλιο είναι το πιο… πλήρες βουνό, αυτό που μας προσφέρει όλο το πακέτο όμορφων χωριών-φύσης-δραστηριοτήτων-φαγητού και εξαιρετικής διαμονής. Είναι το βουνό στο οποίο συναντάμε πανέμορφες εικόνες που κρύβουν ακόμα πιο όμορφα μυστικά. Όπως…
Η Μακρινίτσα από ψηλά
…με την καλύτερη θέα προς την πόλη του Βόλου, που απλώνεται κάτω από τα πόδια μας και τις υπέροχες διαδρομές στα τουριστικά μεν γραφικότατα δε πέτρινα σοκάκια της.
Η Ζαγορά στα λευκά
…ένα ιστορικό χωριό, με μια ακόμη πιο ιστορική βιβλιοθήκη με σπάνιους τόμους του 17ου αιώνα. Κοντά στο χωριό, θα βρείτε και το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου όπου μαθήτευσε και ο Ρήγας Φεραίος.
Οι Αγριόλευκες
…το χιονοδρομικό κέντρο του βουνού, κοντά στα Χάνια, με τα ζεστά ταβερνάκια σε κοντινή απόσταση
Ο Μουτζούρης
…στις Μηλιές καταλήγει ένας σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η περιοχή του σταθμού θεωρείται ως ένα από τα αξιοθέατα του Πηλίου και εκεί υπάρχει παραδοσιακός ξενώνας, τα ερείπια του μεγάλου παλιού μύλο ,αλλά και το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς το 1943.
Την ευθύνη κατασκευής της γραμμής και της περίφημης γέφυρας που ενώνει τις δυο πλαγιές του βουνού, έχει ο φημισμένος Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που μάλιστα αποτύπωσε την φιγούρα του μικρού τρένου σε μερικούς από τους διάσημους πλέον πίνακές του.
Ο θρυλικός πλέον «Μουτζούρης» συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων. Μετά την κατάργηση του το 1971, έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σαν (μουσειακού) τουριστικού σιδηροδρόμου σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Ακολούθησαν σημαντικά έργα ανακατασκευής του και μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996, ενώ από το 1985 κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Σήμερα το τρένο είναι σε λειτουργία μόνο για τουριστικούς σκοπούς και προσφέρει μια από τις πιο δημοφιλείς εκδρομές, συνδέοντας τις Μηλιές με το Βόλο. Λειτουργεί από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο, ξεκινώντας από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών και φτάνοντας μέχρι τα Λεχώνια.
Οι Μηλιές
…το χωριό μπορεί να κάηκε ολοσχερώς το 1943, αλλά διατηρεί την ορεινή ομορφιά του, χάρη στις περίτεχνες κρήνες, τα εκκλησάκια όπως αυτό των Ταξιαρχών και τη δημόσια βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται τίτλοι ακόμη και του 15ου αιώνα.
Το χωριό αυτό είναι μια ιδανική επιλογή που τα συνδυάζει όλα: Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φυσικές ομορφιές, αξιοθέατα και δυνατότητα για δραστηριότητες και εκδρομές.
Στο κεντρικό τμήμα του Πηλίου και σε απόσταση 28 περίπου χλμ. ΝΑ του Βόλου, βρίσκονται οι Μηλιές, ένα ιστορικό χωριό με πολλές ομορφιές, χτισμένο σε μια κατάφυτη πλευρά του Πηλίου και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250 μ. στο χαμηλότερο σημείο του (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού) μέχρι 450 μ. περίπου στο υψηλότερο.
Πρόκειται για το κεφαλοχώρι της περιοχής, γεμάτο μηλιές, καστανιές και λιόδεντρα, με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το νότιο Πήλιο.
Η περιοχή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μαγνησίας και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα, καθώς η ονομαστή «Σχολή των Μηλεών» που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης, αποτέλεσε σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Το ηλιοβασίλεμα στον Άγιο Λαυρέντιο
…εδώ τα πηλιορείτικα αρχοντικά ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο κρυμμένα πίσω από αγριοκερασιές και καστανιές. Στον Άγιο Λαυρέντιο θα απολαύσετε ρομαντζάδα με θέα από τα σοκάκια, αλλά και πολλές εκδηλώσεις (υπό κανονικές συνθήκες), όπως οι γιορτές του κερασιού κάθε Ιούνιο ή οι εκδηλώσεις του «Μουσικού Χωριού» στο τέλος του καλοκαιριού.
Οι πλακόστρωτες πλατείες
…όπως αυτή της Μακρινίτσας – ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη και ατμοσφαιρική όλης της Θεσσαλίας – όπου θα απολαύσετε ντόπιο τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες.
…Εδώ βρίσκεται και το περίφημο καφενείο «Θεόφιλος», που στολίζεται από έργο του γνωστού ζωγράφου, γι’ αυτό (μεταξύ άλλων) το κτίριο χρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Οι Πινακάτες
…ένα χωριό-όαση ησυχίας, που παρέμεινε προστατευμένο για δεκαετίες, καθώς η πρόσβαση σε αυτό από τον Βόλο ήταν πολύ δύσκολη – ηλεκτροδοτήθηκε μάλιστα μόλις το 1973. Είναι προστατευμένο ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός με προεδρικό διάταγμα.
Η Τσαγκαράδα
…ίσως το πιο ρομαντικό χωριό του Πηλίου, με ένα υπέροχο δάσος στα πόδια του. Εδώ θα βρείτε και τον χιλιόχρονο πλάτανο στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ενώ μέσω του μονοπατιού που οδηγεί στο φαράγγι του Μυλοπόταμου, θα συναντήσετε και το παλιότερο γεφύρι του βουνού, ένα υπέροχο μονότοξο γεφυράκι των αρχών του 18ου αιώνα ανάμεσα στα δέντρα.
Η Πορταριά
…με την πανέμορφη πλατεία της
…και τον πετρόχτιστο Άγιο Νικόλαο να δεσπόζει στην πλατεία της…
…από όπου ξεκινά το περίφημο Μονοπάτι των Κενταύρων, και κινείται παράλληλα της πηγής «Μάνα», μία από τις πιο μαγευτικές περιπατητικές διαδρομές που μπορείτε να απολαύσετε στο Πήλιο.
Η Βυζίτσα
…το χωριό-πρότυπο αποκατάστασης και διατήρησης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Εδώ θα περπατήσετε θαυμάζοντας σε κάθε βήμα και ένα άλλο πηλιορείτικο αρχοντικό, ένας λαβύρινθος γοητείας από τα παλιά…
Δείτε επίσης