Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15 C
Athens
HomeΕυρώπηΓαλλίαΠαρίσι : Γιατί μια ξύλινη πινακίδα της παμπάλαιας σοκολατοποιίας από το 1748...

Παρίσι : Γιατί μια ξύλινη πινακίδα της παμπάλαιας σοκολατοποιίας από το 1748 διχάζει όλη τη πόλη

Η ξύλινη πινακίδα του καταστήματος Le Negre Joyeux («O Χαρούμενος Νέγρος»), μοναδικό κατάλοιπο μιας παμπάλαιας σοκολατοποιίας στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού και υπενθύμιση των «εγκλημάτων της σκλαβιάς», θα αφαιρεθεί από την πρόσοψη του κτιρίου στην οδό Μουφτάρ 14 όπου βρίσκεται από το 1748.

Σκοπός, να επισκευαστεί πριν εκτεθεί στο Μουσείο Καρναβαλέ, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Παρισιού, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η επίμαχη ζωγραφισμένη πινακίδα έχει αποτελέσει αντικείμενο βανδαλισμών και επαναλαμβανόμενων αντιπαραθέσεων τα τελευταία χρόνια.

- Advertisement -

Δείχνει έναν μαύρο άνδρα, χαμογελαστό, να βρίσκεται στην υπηρεσία μιας λευκής κομψής κυρίας της υψηλής κοινωνίας.

8 μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται η φωτογράφηση!Ανάμεσα τους και το Λονδίνο

Πρόκειται για τον δούλο ή υπηρέτη Ζαμόρ και τη Μαντάμ ντι Μπαρί, την τελευταία αγαπημένη του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου, που στέκονται όρθιοι μπροστά από ένα τραπέζι με γλυκίσματα και ένα σερβίτσιο στο κατάστημα Au Negre Joyeux, όπως αναγράφεται στο πάνω μέρος της πινακίδας.

Το δημοτικό συμβούλιο, αν και πολύ διχασμένο στο θέμα αυτό, ψήφισε την απόφαση που ήταν πρόταση της κομμουνιστικής ομάδας η οποία κατήγγειλε μια «προσβλητική και τραυματική παρουσία» στο δημόσιο χώρο.

Ποια λίμνη Κόμο;Αυτή η λίμνη με τα σμαραγδένια πρασινογάλαζα νερά της είναι το «μυστικό» που δεν μας λένε οι Ιταλοί

Η ίδια ομάδα πρότεινε επίσης την ίδρυση μουσείου αφιερωμένου στη σκλαβιά.
Ο δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν ότι η δουλεία ήταν ένας εξευτελισμός και ότι δεν πρέπει να σβηστούν τα ίχνη της ιστορίας, συγκεκριμένα, αυτή η μαρτυρία της αποικιοκρατικής Γαλλίας δεν πρέπει να ξεχαστεί γιατί η πινακίδα του καταστήματος είναι «ένας δείκτης της ιστορικής μας συνέχειας και ένας δείκτης της εποχής μας».

Η σοκολατοποιία Le Negre Joyeux ήταν μια από τις πρώτες στο Παρίσι και η πινακίδα της πιθανόν είχε γίνει παραγγελία σε ειδικό προμηθευτή σε αυτό το είδος των κατασκευών στον 18ο και στον 19ο αιώνα.

Πηγή: iefimerida.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,126LikesLike
88,938 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ