Μήπως με το να τρέχουμε συνέχεια στα ταξίδια για να προλάβουμε να τα δούμε όλα τελικά χάνουμε το πιο πολύτιμο, την ίδια τη στιγμή; Το κίνημα του Slow Travel έρχεται να βάλει φρένο στους… φρενήρεις ρυθμούς και να μας βοηθήσει να απολαμβάνουμε όλη την ουσία του ταξιδιού!
Tο κίνημα της βραδύτητας (Slow movement) εναντιώνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής – ειδικά των δυτικών κοινωνιών, που έχουν επιλέξει το γρήγορο και… πρόχειρο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Επίσης, γνωρίζετε το dark tourism; Μόδα ή νέα τάση στο ταξίδι;
Πρόκειται, δηλαδή, για μια φιλοσοφία, με έμφαση στην ουσία και σεβασμό στην ανάγκη για αργούς ρυθμούς καθημερινότητας. Το Slow έχει πολλά παρακλάδια, slow food, cities, planet, travel, ως μια στροφή προς την κατάργηση της βιασύνης των καιρών μας. Για την ιστορία, το Slow Food έχει ως έδρα την Ιταλία και ξεκίνησε το 1986 από τον Carlo Petrini, με αφορμή την εγκατάσταση ενός Mc Donalds στη Piazza Navona, στην καρδιά της Ρώμης.
Ακόμα κι αν όλες αυτές οι απόψεις έχουν μια δόση ρομαντισμού, είναι φανερό τελευταία πως ο κόσμος έχει αλλάξει. Δεν είναι τυχαίο πως και στη χώρα μας πολλοί έχουν στραφεί σε τοπικά προϊόντα και σε μικρούς παραγωγούς. Όσον αφορά τώρα στο Slow Travel, το κίνημα αντιδρά κυρίως στα οργανωμένα ταξίδια και τις must do lists που βάζει κάθε φορά ο σύγχρονος ταξιδιώτης στην ατζέντα του.
Τι είναι το slow travelling;
Ταξιδεύω «αργά» σημαίνει μένω περισσότερο χρόνο σε ένα μέρος και διαθέτω τις μέρες μου για να γνωρίσω καλύτερα τον τόπο, τη γειτονιά, τους ντόπιους. Έχει να κάνει με την ποιότητα της εμπειρίας, και όχι με την ικανοποίηση της ανάγκης να δει κάποιος όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορεί. Ξέχνα τις to do lists και άσε την πόλη να σου «μιλήσει»,… να αγγίξει την ψυχή σου!
Slow Travel μπορεί να είναι ένα wine tour στη Βουργουνδία στη Γαλλία, ένας ποδηλατικός γύρος γύρω από τα κανάλια του Άμστερνταμ, η διαδρομή της Κυανής Ακτής με 50cc scooter, ή ακόμα κι ένα σαφάρι με καμήλες στο Μαρόκο. Slow Travel δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ένας συγκεκριμένος προορισμός, αλλά μια εμπειρία, όπως για παράδειγμα να πραγματοποιήσεις τη θρυλική Route 66 στις ΗΠΑ, ή τη διαδρομή, δια μέσου πολλών πόλεων της Ευρώπης, του προσκυνήματος στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη βορειοδυτική Ισπανία.
Τα οφέλη του Slow Travel
Ενώ το να χάσεις ένα αεροπλάνο, να αργήσεις σε έναν σταθμό είναι κάτι που δεν θέλει να πάθει ένα οργανωμένος ταξιδιώτης, για τον slow traveler είναι κι αυτό κομμάτι της περιπέτειας. Αν, για παράδειγμα, τύχει και χαθείς, είναι ευκαιρία να δεις πράγματα που οι άλλοι τουρίστες δεν πρόκειται να δουν και να έρθεις σε επαφή με τους ντόπιους και την αυθεντική ζωή της πόλης.
Οπότε, αν θέλεις κι εσύ να γίνεις ένας slow traveler, οργάνωσε σε ένα βαθμό όλα όσα σε ενδιαφέρουν να επισκεφθείς, καθώς και ποιες περιοχές είναι ασφαλείς, αλλά άσε και τα απρόοπτα της κάθε μέρας να σε οδηγήσουν στα άγνωστα μονοπάτια μια μοναδικής ανακάλυψης! Συνήθως πηγαίνουμε σε ένα μέρος και μέσα σε λίγες μέρες θέλουμε να δούμε όσα περισσότερα αξιοθέατα γίνεται, τρέχουμε από μνημείο σε μνημείο και γεμίζουμε δεκάδες κάρτες μνήμης με φωτογραφίες, γυρίζοντας τελικά στη βάση μας πιο κουρασμένοι από ποτέ.
Το Slow Travel επιδιώκει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, εξουδετερώνοντας ταυτόχρονα όλες τις ψυχολογικές καταστάσεις που απειλούν το σώμα μας. Τέλος, οι επιλογές ενός slow traveler είναι πολλές φορές πιο φιλικές για το πορτοφόλι,… χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ο κύριος σκοπός. Όμως, αυτά τα χρήματα που θα ξοδέψεις π.χ. μένοντας σε ένα οικολογικό lodge στην Αφρική ή κάνοντας safari, ενισχύουν οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας δουλειά στους ντόπιους.
Τι κάνει ένας slow traveler;
- Διαλέγει καταρχήν ένα μέρος με σκοπό να “ενσωματωθεί” στον πολιτισμό του, να γνωρίσει τις γεύσεις, τις συνήθειές του.
- Προτιμά, όποτε είναι εφικτό, τρένο, λεωφορείο ή πλοίο και όχι αεροπλάνο, προτιμά έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ταξιδιού.
- Αποφεύγει τα ξενοδοχεία. Αντ’ αυτού, προτιμά να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, ή ένα cottage σε γειτονιές της πόλης όπου θα έρθει σε επαφή με την καθημερινότητα των ντόπιων.
- Αρέσκεται να γεύεται μόνο τοπικές γεύσεις. Μάλιστα, πολλές φορές, αντί να τρώει σε εστιατόρια, προτιμά να ψωνίζει στην τοπική αγορά και να μαγειρεύει στο σπίτι συνταγές από τον τόπο. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, ενισχύει και τις μικρές επιχειρήσεις.
- Μπορεί να τον δεις, αντί να περιμένει στις ουρές των πιο τουριστικών αξιοθέατων, να κάθεται για ώρες σε ένα παραδοσιακό καφέ, απολαμβάνοντας ντόπιες λιχουδιές και χαζεύοντας τους περαστικούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κυλάει η ζωή στην πόλη.
- Γνωρίζει ντόπιους και, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, κάνει συχνά παρέα μαζί τους. Μπορεί να πάρει μέρος σε μαθήματα γλώσσας ή πολιτισμού, αλλά και σε ομάδες εθελοντισμού. Είναι αυτός που θα προσπαθήσει να μάθει κάποιες χρήσιμες φράσεις, θα χρησιμοποιήσει το λεξικό της χώρας αλλά και, γιατί όχι, θα αγοράσει μια τοπική εφημερίδα.
- Θα προσπαθήσει να ζήσει όπως οι ντόπιοι, μακριά από τα τουριστικά κλισέ, επιλέγοντας μικρά μαγαζάκια, με αυθεντικό άρωμα του τόπου.
- Ταξιδεύει λιγότερο, βιώνει περισσότερες εμπειρίες.
- Σε γενικές γραμμές, ο slow traveller επιλέγει έναν προορισμό και επιδιώκει να τον μάθει αρκετά καλά. Θα γνωρίσει τη γειτονιά, θα μετακινηθεί με τα τοπικά μέσα μεταφοράς και έτσι θα καταφέρει να αντιληφθεί περισσότερα για αυτόν τον τόπο.
Προορισμοί που έχουν ήδη υιοθετήσει οργανωμένη slow travel φιλοσοφία
Υπάρχουν ήδη κάποιοι προορισμοί που ικανοποιούν οργανωμένα… τις ανάγκες ενός slow traveller: μεταξύ άλλων, η Βαρκελώνη (barcelonaslowtravel.com) το Βερολίνο (www.slowtravelberlin.com) και η Ιταλία (slowitaly.yourguidetoitaly.com). Σαφώς προτάσεις slow travelling υπάρχουν σε κάθε μέρος, σε κάθε χώρα, σε κάθε προορισμό, γιατί, όπως θα αντιληφθείτε, δεν έχει να κάνει μόνο με το ταξίδι, αλλά με ένα γενικότερο τρόπο σκέψης και ζωής…
Χρήσιμα sites για το slow travel:
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: