Σε απόσταση 35 χλµ. από τo Ρεθύµνο, ο δήµος Μυλοποτάµου, γεµάτος κρυµµένα µυστικά, μας καλεί να τα ανακαλύψουµε και να γίνουµε µύστες της οµορφιάς του κάθε εποχή του χρόνου!
Φυσιολατρικός & αγροτικός τουρισμός
Το φυσικό περιβάλλον του Μυλοποτάµου είναι µοναδικής οµορφιάς! Ολόκληρη η περιοχή είναι ενταγµένη στο Φυσικό Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, το οποίο προστατεύεται από την Unesco, αρκετές από τις εκτάσεις ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000, ενώ επιµέρους περιοχές είναι χαρακτηρισµένες ως Καταφύγια Άγριας Ζωής ή ως Περιοχές Ιδιαίτερης Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα. Η σηµαντικότερη φυσιολατρική διαδροµή είναι η ανάβαση στον Ψηλορείτη από το χωριό Λιβάδια. Παραδοσιακά µητάτα, ποιµενικές µάνδρες και αιωνόβια δέντρα συνθέτουν ένα µοναδικό τοπίο, ενώ η στράτα του Ψηλορείτη που οδηγεί στην κορυφή χαρίζει πανοραµική θέα στο Κρητικό και το Λιβυκό Πέλαγος. Για τους λάτρεις του αγροτουρισµού ο Μυλοπόταµος διαθέτει αξιόλογες µονάδες στην Αξό, στην Επισκοπή, στη Δροσιά, στο Δαλάµπελο Αγγελιανών, στον Αχλαδέ, στο Μελιδόνι, στο Πάνορµο αλλά και µεµονωµένες αγροικίες, παραδοσιακά σπίτια και ενοικιαζόµενα δωµάτια που καλύπτουν κάθε είδος ταξιδιώτη.
Απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα
Οι ακτές του Πανόρµου, του Μπαλί και της Αλµυρίδας Σισών σάς περιµένουν για να απολαύσετε το µπάνιο σας σε γαλαζοπράσινους κόλπους, να ξεκουραστείτε σε εξαιρετικές ξενοδοχειακές µονάδες, να δοκιµάσετε την τοπική κουζίνα και να ζήσετε µια ξεχωριστή εµπειρία στη σκιά των βουνών, στα οποία πρώτος κατοίκησε το µυθικό ροµπότ Τάλως!
Σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα
Ο Μυλοπόταµος κατοικείται από την αρχαιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από τα σηµαντικά αρχαιολογικά ευρήµατα και τις γραπτές ιστορικές πηγές.
• Η σπουδαιότερη αρχαία πόλη της περιοχής ήταν η Όαξος στη θέση της σηµερινής Αξού, όπου βρίσκονται και τα περίφηµα ταφικά µνηµεία «Ελληνόσπιτα».
• Επίσης, η πόλη Αυλών στη θέση Γρίβιλα, όπου θα συναντήσετε και το «Δέντρο της ζωής», που ακόµα και σήµερα αναβιώνει η αρχαία παγανιστική συνήθεια των ευχών µε το δέσιµο ενός πανιού στη δενδροειδή Τραµιθιά, που υπάρχει δίπλα από τον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Φανουρίου.
• Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Μινωικός Τάφος των Μαργαριτών, νοτιοανατολικά του Περάµατος, ο υστεροµινωικός θαλαµοειδής τάφος των Αγγελιανών, οι παράκτιοι µινωικοί οικισµοί στους Αγίους Πατέρες και στους Γαλήνους στην περιοχή των Σισών, καθώς και η µινωική αγροικία που σώζεται στο Κρυονέρι.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙΟΥ
Πρόκειται για ένα σηµαντικότατο Ιερό και ένα από τα επισκέψιµα µνηµεία του Μυλοποτάµου, εντός του οποίου αναδεικνύεται η µακραίωνη ιστορία του τόπου, µε τις επιγραφές που υπάρχουν εκεί από την αρχαιότητα έως σήµερα. O «Γεροντόσπηλιος», όπως τον αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ντόπιοι, βρίσκεται σε υψόµετρο 220 µ. στη νότια πλευρά του όρους Κουλούκωνα και αποτελούσε λατρευτό άντρο του Ταλέος Ερµή. Έχει πολύ µεγάλη σηµασία από αρχαιολογικής µεριάς αλλά και ιστορικής, µιας και ήταν καταφύγιο για 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεµιστές, για να αποφύγουν τον τουρκικό ζυγό κατά τον Οκτώβριο του 1823. Ιστορικά γεγονότα αναφέρουν ότι ο Χουσεΐν Μπέις, όταν πληροφορήθηκε για την κρυψώνα αυτή, κύκλωσε το σπήλαιο µε τον στρατό του και ζήτησε στους Κρητικούς να παραδοθούν. Εκείνοι φυσικά αρνήθηκαν και µετά από µια τρίµηνη πολιορκία, άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Στη κέντρο του σπηλαίου δεσπόζει σήµερα το οστεοφυλάκιο, µε τα κόκαλα των ηρώων. (Καθηµερινά 08:00-20:00, είσοδος €4, κιν.6941 561261)
Βυζαντινός Πολιτισμός
Εδώ θα επισκεφθείτε αξιόλογα θρησκευτικά µνηµεία, όπως τα µεγάλα Μοναστήρια Σωτήρος Χριστού Χαλέπας, Τιµίου Σταυρού Βωσάκου, Αγίου Ιωάννη Προδρόµου Μπαλί, Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου και Σωτήρος Χριστού – Αγίου Γεδεών Μαργαριτών. Σηµαντικά θρησκευτικά κέντρα υπήρξαν η Αξός, όπου θα ξεναγηθείτε σε 40 βυζαντινούς ναούς, ενώ σπουδαία µνηµεία είναι και η παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Σοφίας στον Πάνορµο και ο Επισκοπικός Ναός του Αγίου Ιωάννη στην Επισκοπή. Βυζαντινούς ναούς µε ωραία αρχιτεκτονική και διάκοσµο θα συναντήσετε στα χωριά του Μυλοποτάµου µε σηµαντικότερους αυτούς που βρίσκονται στις Μαργαρίτες, στον Καλαµά, στο Μελισσουργάκι, στις Πασαλίτες, στον Άγιο Μάµα, στα Λιβάδια, στους Αγίους Πατέρες Σισών, στο Αργουλιό, στην ερειπωµένη Μονή Σωτήρα Χριστού Μουρτζανών και βέβαια στο Καστρί, όπου σώζονται επίσης τµήµατα του µοναδικού Βυζαντινού Κάστρου του Άρχοντα Αλέξιου Καλλέργη.
Λαϊκή παράδοση
Ο Μυλοπόταµος αποτελεί σηµαντικό κέντρο Κρητικού Λαϊκού Πολιτισµού, µε τους περισσότερους από τους οικισµούς του να έχουν χαρακτηριστεί υψηλής ή µεσαίας πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι οικισµοί Αβδελάς, Βεργιανά, Γαράζο, Καλαµάς, Καλανδαρέ, Καλλέργο, Κάτω Τριπόδο, Κρασούνας, Λαγκά, Μελιδόνι, Μουρτζανά και Οµάλα. Σπουδαία λαϊκή αρχιτεκτονική συναντούµε στην Επισκοπή όπου έχουν αναστηλωθεί τα παραδοσιακά αρχοντικά και ο νερόµυλος της οικογένειας Κυρίµη, στο Δοξαρό, στις Δαφνέδες, στον Άγιο Ιωάννη και στις Αβδανίτες. Επίσης, στο χωριό Μαργαρίτες, που από τη Μινωική Εποχή έως και σήµερα αποτελεί αξιοζήλευτο κέντρο κεραµικής τέχνης αλλά και την Αξό όπου υπηρετείται µε συνέπεια η λαϊκή υφαντουργία. Σήµερα, ο Μυλοπόταµος έχει και ένα δυναµικό πολιτιστικό στίγµα. Αυτό µεταφράζεται σε περισσότερα από 30 πολιτιστικά σωµατεία και διοργανώσεις όπως το ετήσιο φεστιβάλ «Ταλλαία» που φιλοξενεί σηµαντικά θεατρικά, µουσικά, εικαστικά και πνευµατικά δρώµενα.
Κρητικές γεύσεις και τοπική παραγωγή
Η εύφορη γη του Μυλοποτάµου παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα µε πρώτο και καλύτερο το ελαιόλαδο, αλλά και σταφύλια, σταφίδα και χαρούπια, κεράσια, κίτρα, αλλά και κρασί, ενώ στις Σίσες και στις Αλόιδες συλλέγεται ο µοναδικός Κρητικός αρωµατικός αλάδανος. Επίσης, στα βουνά του Ψηλορείτη και των Ταλέων αναπτύσσονται κτηνοτροφικές µονάδες που παράγουν κρέας, γάλα και τυροκοµικά προϊόντα. Την ίδια στιγµή, παραδοσιακό τρόπο παραγωγής κάρβουνου συναντάµε στην Αγιά, εξαγωγή πέτρας γίνεται στην Επισκοπή, ενώ η αλφόπετρα, βασικό στοιχείο της κρητικής αρχιτεκτονικής, εξορύσσεται στην Άλφα. Πριν φύγετε, γευθείτε την τοπική κουζίνα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες που θα συναντήσετε και κυρίως τα υπέροχα ψάρια και θαλασσινά στις παραθαλάσσιες περιοχές, το οφτό αντικριστό κρέας στα ορεινά χωριά, το ψητό γουρουνόπουλο και το µέλι στη Δροσιά.
Σπήλαιο Σφεντόνη Ζωνιανών
Το σπήλαιο Σφεντόνη βρίσκεται στο χωριό Ζωνιανά του νοµού Ρεθύµνης, απέχει 43 χλµ. από το Ηράκλειο και 52 χλµ. από το Ρέθυµνο, καταλαµβάνει έκταση περίπου 3.500 τ.µ. και είναι από τα σηµαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας.
O επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τα 2/3 του σπηλαίου πάντα µε τη συνοδεία έµπειρου ξεναγού και µπορεί να απολαύσει ένα αισθητικό υπερθέαµα. Ογκώδεις κολώνες δηµιουργούν δαιδαλώδεις διαµερίσµατα. Αναρίθµητοι σταλακτίτες και σταλαγµίτες, ποικιλόµορφοι και πολύχρωµοι, διακοσµούν τις αίθουσές του, ενώ σε πολλά σηµεία υπάρχουν λιθωµατικές λεκάνες νερού και µαργαριτάρια σπηλαίων. Η ζωή διείσδυσε και µέσα στο σπήλαιο των Ζωνιανών, αναπτύσσοντας µοναδικές µορφές ζωής, απόλυτα προσαρµοσµένες στο σκοτάδι και την ελάχιστη τροφή.Όλα τα παραπάνω το κατατάσσουν σε ένα από τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης.
Το ειδικό µονοπάτι περιήγησης και ο φωτισµός επιτρέπουν την ασφαλή επίσκεψη στο σπήλαιο σε παιδιά, άτοµα µε ειδικές ανάγκες και υπερηλίκους. Το σπήλαιο είναι µέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, που µε τη σειρά του ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόµενων περιοχών µε ιδιαίτερη γεωλογική κληρονοµιά που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.
(Θερινό ωράριο: 15/4-30/10, καθηµερινά 10:00-17:00. Χειµερινό Ωράριο: 1/11-14/4, µόνο Σαβ/κα 10:00-15:00.
Είσοδος €5. Ζωνιανά, τηλ. 28340 61734, www.zoniana.gr
Μust Visit
Η ευρύτερη περιοχή του δήµου είναι γεµάτη µε ενδιαφέροντα µουσεία που αξίζουν λίγο από τον χρόνο σας:
• Λαογραφικό Μουσείο
• Μουσείο Ελιάς και Λαδιού (Γαραζό)
• Μουσείο Ελληνικής Χρηστικής Κεραµικής (Γαραζό)
• Λαογραφικό Μουσείο Ορθέ
• Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (Αλφά)
• Μουσείο παραδοσιακών επαγγελµάτων (Αξός)
• Μουσείο κέρινων οµοιωµάτων Ποταµιανού (Ζωνιανά)
• Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειµηλίων Μελιδονίου
• Μουσείο Παραγωγής Ελαιολάδου της οικογένειας Παρασχάκη (Μελιδόνι)
• Μουσείο Ξυλογλυπτικής Γεώργιου Κουτάντου (Αξός)
• Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της οικογένειας Κυριµάκη (Επισκοπή)
Πηγή: Icons Travellers
Περισσότερα ταξιδιωτικά νέα στο Icons Travellers που κυκλοφορεί!