Καθώς η παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε αεροπορικά ταξίδια γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, η τεχνολογία αλλάζει για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.
Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την παροχή Wi-Fi στις πτήσεις: Η μία χρησιμοποιεί ειδικούς πύργους κυψελών που βρίσκονται στο έδαφος ενώ η άλλη χρησιμοποιεί δορυφόρους.
Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί το Wi-Fi στα αεροσκάφη; Ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ασύρματης σύνδεσης σε επιβατικές πτήσεις, η Gogo, χρησιμοποιεί τόσο πύργους στο έδαφος όσο και δορυφόρους σε όλο τον κόσμο, εξυπηρετώντας αερογραμμές όπως η Delta, η United, η Alaska Airlines και η Virgin Air.
O Στιβ Νόλαν, αντιπρόεδρος επικοινωνιών και δημοσίων σχέσεων της Gogo, εξηγεί στο Fortune πώς λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες:
Οι πύργοι κυψελών, που υπήρξαν η πρώτη μέθοδος παροχής ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο εν ώρα πτήσης, μοιάζουν με τους αντίστοιχους πύργους που προσφέρουν Wi-Fi σε κινητά τηλέφωνα.
Οι μεγάλοι αυτοί πύργοι παρέχουν ασύρματη σύνδεση στρεφόμενοι στον ουρανό και στέλνοντας Wi-Fi στα αεροσκάφη που πετούν από πάνω. Αντίθετα, οι πύργοι που χρησιμοποιούνται από παρόχους ασύρματης σύνδεσης στη γη είναι στραμμένοι προς το έδαφος. Καθώς οι πρώτοι έχουν προσανατολισμό προς τον ουρανό, εξασφαλίζουν και μεγαλύτερο εύρος κάλυψης.
«Τα ραδιοκύματα λειτουργούν σαν ένας κώνος» λέει ο Νόλαν. «Άρα, χρειάζεσαι πολλούς πύργους εδάφους επειδή η δέσμη δεν διευρύνεται επαρκώς. Αν όμως είναι στραμμένη προς τον ουρανό, η δέσμη καλύπτει πολύ μεγαλύτερο χώρο».
Η Καραϊβική μόλις μια ώρα από την Αθήνα; (Photos)
Με το Wi-Fi που τροφοδοτείται από δορυφόρους, τα αεροσκάφη συνδέονται στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μια κεραία που είναι τοποθετημένη στο πάνω μέρος του αεροσκάφους. Η συχνότητα δεν είναι ίδια μ’ εκείνη των πύργων κυψελών, ενώ η υπηρεσία είναι ταχύτερη και παρέχεται και όταν το αεροπλάνο πετάει πάνω από νερό.
Αυτή η νέα τεχνολογία υιοθετείται από ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον Νόλαν, 1.600 αεροπλάνα έχουν δεσμευτεί να εγκαταστήσουν τη δορυφορική τεχνολογία της Gogo, αν και υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που προσφέρουν την υπηρεσία.
Το πού μπορείς να εξασφαλίσεις Wi-Fi κατά τη διάρκεια της πτήσης εξαρτάται από την υπηρεσία που χρησιμοποιεί η εκάστοτε αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, η τεχνολογία της Gogo που χρησιμοποιεί πύργους κυψελών λειτουργεί μόνο πάνω από στεριά. Το δορυφορικό Wi-Fi της εταιρείας, όμως, δουλεύει και πάνω από θάλασσα, αλλά μπορεί να υπάρχουν και κενά στην κάλυψη.
Ως προς την ταχύτητα, τέλος, σύμφωνα με τον Νόλαν η υπηρεσία της Gogo που χρησιμοποιεί πύργους κυψελών προσφέρει 9 Mbps για ολόκληρο το αεροπλάνο ενώ η δορυφορική υπηρεσία δίνει 15 Mbps ανά άτομο. Και το FlyFi της Jetblue έχει ταχύτητες από 12 έως 20 Mbps ανά άτομο, όταν βρίσκεται εντός της ζώνης κάλυψης.
Πηγή: fortunegreece.com