Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το ασταθές οικονομικό κλίμα αποθαρρύνουν τους τουρίστες. Από αυτό επωφελούνται η Ελλάδα κι άλλες χώρες της Μεσογείου, αλλά και εξωτικοί προορισμοί.
«Θα μπορούσα να έρχομαι ξανά και ξανά» λέει η Μπέρμπερ Κίνζελ από το Μαγδεμβούργο. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε διακοπές στην Τουρκία. Αλλά ούτε η κατάσταση ασφαλείας ούτε η πολιτική κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή της να «ψηφίζει» Τουρκία για διακοπές. Τα τελευταία 6 χρόνια ξεκουράζεται τακτικά σε τουρκικές λουτροπόλεις, της αρέσει ο καιρός, το φαγητό, οι αμμουδιές και βρίσκει εξαιρετική τη σχέση τιμής και προσφοράς.
«Κοιλιά στις αφίξεις»
Με χαμηλές τιμές οι τουρ οπερέιτορ προσπαθούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των τουριστών. «Κάνουν διακοπές σε πολύ καλή τιμή, οι πελάτες μας είναι ικανοποιημένοι», λέει η Κάτριν Ρίτερ-Πάντσκε, εκπρόσωπος τύπου του γραφείου οργάνωσης ταξιδίων Öger, που ειδικεύεται στον τομέα και κατέχει την πρώτη θέση στη γερμανική τουριστική αγορά για τουρισμό στην Τουρκία. Πέρυσι τα έσοδα έπεσαν κατά 30%. Κυρίως ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις αποθάρρυνε πολλούς. Η «κοιλιά» διατηρείται και φέτος, αλλά παρατηρείται κάποια βελτίωση. «Καταγράφουμε θετική τάση», λέει η Ρίτερ-Πάντσκε. «Για το καλοκαίρι έχουμε περισσότερες κρατήσεις από ότι πέρσι την ίδια εποχή».
Στον μεγαλύτερο τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, τον TUI, το ποσοστό τουριστικής κίνησης προς την Τουρκία για το 2016 μειώθηκε στο μισό. «Στις παλιές καλές χρονιές είχαμε δύο εκατομμύρια τουρίστες στην Τουρκία» θυμάται ο Κούζεϊ Αλεξάντερ Έσενερ, εκπρόσωπος τύπου του συγκροτήματος. «Πολλοί επέλεξαν το 2016 άλλες χώρες για διακοπές, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Καραϊβική ή το Πράσινο Ακρωτήριο». Βέβαια για την TUI η Τουρκία παραμένει σημαντική χώρα. «Έχουμε ένα εκατομμύριο πελάτες, η χώρα ανήκει ανάμεσα στους 10 τοπ προορισμούς. Για το 2017 προβλέπεται να κρατήσουμε τα περσινά επίπεδα». Βέβαια για μεγάλους τουρ οπερέιτορ, όπως η TUI αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, είναι εύκολο, όχι όμως για μικρές επιχειρήσεις.
Πού είναι οι τουρίστες;
«Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πηγή επιβίωσης» λέει κάποια γερμανίδα ιδιοκτήτρια μικρής πανσιόν στην Παμφυλία, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της. Όπως επισημαίνει, τα τελευταία 30 χρόνια ζει εκεί και έχει περάσει πολλές κρίσεις, αλλά σαν την τελευταία δεν ήταν ποτέ. Μόνο πιστοί πελάτες έρχονται, οι περισσότεροι αποφεύγουν τη χώρα, γιατί «θέλουν να εναντιωθούν στην πολιτική Ερντογάν». Μεγάλο λάθος, γιατί «όπως δεν μπορεί κανείς να μποϋκοτάρει συλλήβδην όλα τα καταστήματα στη Γερμανία, έτσι δεν πρέπει να μποϊκοτάρουν οι τουρίστες την Τουρκία, την πληρώνουν οι λάθος άνθρωποι» λέει. Εδώ και χρόνια πανσιόν, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα έχουν πέσει θύματα των προσφορών All-inclusive των μεγάλων αλυσίδων. Σε περίοδο κρίσης η τουριστική βιομηχανία προσπαθεί με ντάμπινγκ τιμών να προσελκύσει πελάτες, κάτι που οξύνει το πρόβλημα.
Ο Κοράι Τσαβντίρ έχει το γραφείο του στην Αττάλεια. Είναι ο επικεφαλής της TUI στην Τουρκία. «Η καθημερινότητα κυλά κανονικά, δεν γίνονται αισθητές ούτε πολιτικές εντάσεις, ούτε οικονομικά προβλήματα» λέει. «Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, αν και ορισμένα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη λόγω σεζόν. Εκείνο που λείπει είναι οι τουρίστες, ο τόπος είναι άδειος» λέει. Η Τουρκία δίνει μάχη για να κρατηθεί τουριστικά ζωντανή. Κάθε τουρίστας είναι αυτήν την εποχή πολύτιμος.
Πηγή: protothema.gr