Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.3 C
Athens
HomeΑττικήΑθήναΘα εντυπωσιαστείς από τη μεταμόρφωση αυτού του ιστορικού νεοκλασσικού στον Πειραιά (Photos)

Θα εντυπωσιαστείς από τη μεταμόρφωση αυτού του ιστορικού νεοκλασσικού στον Πειραιά (Photos)

Το εμβληματικό «Grand Dame» στην Καστέλα του Πειραιά σχεδιάστηκε από το αθηναϊκό γραφείο «Αskarchitects» και προτού παραδοθεί ως κατοικία υπήρξε κατά το παρελθόν η στέγη της γαλλικής πρεσβείας. Η ανακαίνιση ενός ιστορικού διατηρητέου και η μεταμόρφωσή του σε σύγχρονη κατοικία ήταν ένα πρότζεκτ που απαιτούσε τόλμη, πολύ εργασία και σεβασμό στον κλασικό χαρακτήρα του κτιρίου προκειμένου να αναδειχτούν όλα εκείνα τα καλαίσθητα και διαχρονικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του.

Στόχος ήταν η δημιουργία ανοικτών κατόψεων που ενοποιούν τους χώρους για να στεγάσουν τις ανάγκες μιας οικογένειας τεσσάρων ατόμων.

- Advertisement -

Διαβάστε ακόμα: Με αυτά τα 5 χρώματα στο σπίτι, θα νιώθετε πιο χαρούμενοι

Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι κατεδαφίστηκαν και καθαιρέθηκαν όλοι οι σοβάδες επιστρέφοντας το κτίριο στην απογυμνωμένη βασική του κατασκευαστική δομή, από όπου ξεκίνησε και η ανάγνωση του. Κατόπιν έγιναν οι απαραίτητες στατικές ενισχύσεις οι οποίες στόχο είχαν την διατήρηση του χαρακτήρα του κτιρίου αλλά και την αποκάλυψη στοιχείων του χαρακτήρα του κτιρίου όπως η λιθοδομή στο επίπεδο του ισογείου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατοικίας είναι η αυλή, η οποία, όπως και σε όλα τα έργα των askarchitects, είναι εμφανής ήδη από την είσοδο. Aποτελεί το κεντρικό στοιχείο της κάτοψης, τον πνεύμονα της κατοικίας και της αίσθησης του «εισέρχομαι έξω».

Όλες οι διακοσμητικές λεπτομέρειες της πρόσοψης αποτυπώθηκαν σε καλούπια και αναπαράχθηκαν πιστά, ενώ και στους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιήθηκαν λεπτομέρειες της εποχής και συντηρήθηκε η αρχική ξύλινη τριώροφη σκάλα που αποτελεί και την αποκλειστική κατακόρυφη κυκλοφορία της κατοικίας.

Διαβάστε ακόμα: Όλη η αλήθεια για τον καιρό του Πάσχα

Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα έχει κανείς την αίσθηση ότι διανύει τους αιώνες. Ξεκινώντας από το ισόγειο με τις στιβαρές λιθοδομές του 19ου αιώνα, προχωράει κανείς στον όροφο της δεκαετίας του 1930 για να καταλήξει στην σύγχρονη επέκταση του δώματος που πλαισιώνεται από μια πράσινη στέγη/ταρατσόκηπο.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,062LikesLike
88,696 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ