Tο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έφτασε, είναι το πρώτο τριήμερο της νέα χρονιάς και η πρώτη εξαιρετική ευκαιρία για μια εκδρομή, για όσους φυσικά μπορούν και θέλουν να κάνουν. Κάποιοι ήδη έχουν κανονίσει ένα ταξιδάκι σε κάποιον κοντινό ή και μακρινό προορισμό. Ωστόσο υπάρχουν πάντα και εκείνοι της “τελευταίας στιγμής” αλλά και όσοι δεν μπορούν να φύγουν 2 ή και 3 μέρες αλλά θέλουν να κάνουν μια μονοήμερη απόδραση κοντά στη φύση.
Εδώ έχουμε μια πολύ καλή ιδέα για εκδρομή για το τριήμερο ή ακόμα και για μια ημέρα αφού βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα… Τα χωριά του Παρνασσού και συγκεκριμένα, 6 από τα όμορφα χωριά του Παρνασσού.
Εκτός από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, τα χωριά του Παρνασσού είναι πολλά και εξίσου πανέμορφα ενώ παράλληλα βρίσκονται μέσα στη φύση, κάτω από τη σκιά του βουνού ενώ άλλα συνδυάζουν και θάλασσα! Μερικά είναι πολύ γνωστά, αλλά όμως ίσως δεν τα γνωρίζετε, ωστόσο όλα αποτελούν πραγµατικά «διαµάντια» που περιµένουν να τα ανακαλύψετε και τώρα έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.
1.Αγόριανη
Χτισµένη στις πλαγές του Παρνασσού, το πανέµορφο χωριό µε τη διπλή ονοµασία, (Αγόριανη ή Επτάλοφος) βρίσκεται µόλις 25 χλµ. από την Αράχωβα, µε εύκολη πρόσβαση στο χιονοδροµικό κέντρο του Παρνασσού. Ένα τοπίο πνιγµένο στα έλατα και ένας καταρράκτης µε γάργαρα νερά θα σας τραβήξουν την προσοχή από την πρώτη κιόλας στιγµή! Τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, γεµίζει µε κόσµο αφού θεωρείτε κλασικός προορισµός µε value for money επιλογές.
2.Πολύδροσος
Η Πολύδροσος βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σηµεία του Παρνασσού και πολύ κοντά στο χιονοδροµικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αξιόλογες τουριστικές υποδοµές. Πλατάνια, rustic ταβέρνες και cafes δεσπόζουν στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία απέναντι από την εκκλησία της Κοίµησης της Θεοτόκου. Κάντε βόλτα µε τα πόδια στην «αγροτική» διαδροµή για το βυζαντινό µνηµείο της Αγίας Ελεούσας. Στο δρόµο για το χιονοδροµικό κέντρο περάστε από το γραφικό χωριό, της Άνω Σουβάλας. Αρχοντικά σπίτια και παραδοσιακό φαγητό είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του.
3.Αντίκυρα
Μια αναπάντεχη έκπληξη σας περιµένει στην πίσω πλευρά του Παρνασσού που από τη µια «κοιτάζει» το βουνό και από την άλλη τη θάλασσα! Μοιάζει µε νησί, αλλά βρίσκεται στη Βοιωτία! Ένα κλασικό, µικρό ψαροχώρι, που διατηρεί πολλά στοιχεία από το παρελθόν. Αραγµένα ρυµουλκά, ψαροταβέρνες και cafes βρίσκονται στο λιµανάκι. Κάντε µια στάση ξεκούρασης, δίπλα στο κύµα! Το χειµώνα οι ρυθµοί εκεί είναι απολύτως χαλαροί, ενώ το καλοκαίρι ζωηρεύουν, αφού υπάρχει και η όµορφη παραλία!
4.Ζεμενό
Μικρός οικισµός, χτισµένος πάνω στο στενό πέρασµα που συνδέει τη Βοιωτία µε τους Δελφούς και τη Φωκίδα, από το οποίο διερχόταν στην αρχαιότητα η Σχιστή οδός. Λίγο πριν την Αράχωβα (µόλις 5 χλµ.) ξεπροβάλλει ανάµεσα στις κορυφές του Παρνασσού και του ελατόδασους της Κίρφης σε µια κατάφυτη περιοχή µε πλατάνια, αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες, εκεί που άλλοτε υπήρχαν παλιά χάνια.
5.Αμφίκλεια
Για αρκετά χρόνια ο οικισµός αυτός, αποτελούσε «πέρασµα» για το χιονοδρικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια όµως, η περιοχή προσελκύει περισσότερο ποιοτικό τουρισµό, οικογένειες και λάτρεις της φύσης. Παλιά αρχοντικά, πετρόκτιστες βρύσες, στενά δροµάκια που οι ντόπιοι ονοµάζουν «στριµούλες», είναι από τα πρώτα πράγµατα που θα αντικρίσετε. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τον περιφεριακό δρόµο του χωριού, ώστε να έχετε προνοµιακή θέα.
6.Χρισσό Φωκίδας
Μόλις 6 χλµ. από τους Δελφούς, 15 χλµ. από την Αράχωβα και 8 χλµ. από την Ιτέα, συναντάµε το Χρισσό, ένα χωριό αµφιθεατρικά χτισµένο στους πρόποδες του Παρνασσού και της Γκιώνας µε ξεχωριστή θέα στον Κορινθιακό κόλπο και τον Ελαιώνα της Άµφισσας. «Φωλιασµένο» στους πρόποδες του Παρνασσού, αλλά µε το βλέµµα του στραµµένο στη θάλασσα, το Χρισσό, σας περιµένει να το ανακαλύψετε! Κατηφορίστε στο κεντρικό καλντερίµι και φτάστε µέχρι τη γραφική πλατεία µε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τα τρεχούµενα νερά, πιείτε το καφεδάκι σας στα παρακείµενα καφενεία και δοκιµάστε αυθεντικά ελληνικά πιάτα στα ταβερνάκια. Τip:Στο χωριό υπάρχει το Εθνικό – Λαογραφικό Μουσείο µε τη µεγάλη συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές, σπάνιες γκραβούρες, κεντήµατα και όπλα του 1821.
Δείτε επίσης