Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές, παραλίες, χωριά, πόλεις, βουνά, άπειρες οι επιλογές για όλα τα γούστα και για κάθε εποχή του χρόνου. Τώρα που είμαστε στην…αναμονή της άνοιξης και με αφορμή το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, εδώ θα δούμε κάποιους όμορφους προορισμούς που θα φτάσετε οδικώς για να πάρετε ιδέες για εκδρομή.
1.Καλαρρύτες, Τζουμέρκα
Στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, οι Καλαρρύτες είναι ένα χωριό χτισμένο στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Απέχει 56 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και στα βορειοδυτικά του βρίσκεται το Συρράκο, με τους δύο οικισμούς να χωρίζει η απόκρημνη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού.
Στους Καλαρρύτες θα γνωρίσετε την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, δηλαδή πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά μονοπάτια, στέγες από σχιστόλιθο, σε έναν οικισμό που θα ξεκουράσει το μάτι σας, αλλά και την ψυχή σας, με φουλ φύση με έλατα, βελανιδιές και πλατάνια. Σημειώστε ότι μέσα στο χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, οπότε θα αρκεστείτε στα πόδια σας και μετά την περιήγηση θα ξεκουραστείτε στην πολύ γραφική πλατεία του, αμφιθεατρικά χτισμένη που θυμίζει υπαίθριο θέατρο.
2.Δημητσάνα, Ορεινή Αρκαδία
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, το οποίο συνδυάζει επιλογές για όλα τα γούστα. Αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς τόσο για πολυήμερες εκδρομές, όσο και για μία αδιήμερη απόδραση. Προσφέρεται για extreme sports στον Λούσιο και τον Αλφειό, αλλά και για οικογενειακές εκδρομές. Ο πετρόκτιστος οικισμός της Δημητσάνας διαθέτει έναν πολύ ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με ατμοσφαιρικούς ξενώνες, εντυπωσιακά μοναστήρια και μικρά πέτρινα σοκάκια με όμορφα γεφύρια και μπαρουτόμυλους.
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της είναι η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, όπου φυλάσσονται σπάνια έγγραφα και κώδικες, και το μικρό Εκκλησιαστικό Μουσείο, στο ανακαινισμένο σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Σε μικρή απόσταση έξω από το χωριό, υπάρχει το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο είναι και μοναδικό στην Ελλάδα.πίσης, μπορείτε να περιηγηθείτε στο δάσος του Μαινάλου, το οποίο μπορείτε να γνωρίσετε σε μια εκδρομή στα παρακάτω μέρη: Δημητσάνα-Στεμνίτσα-Δάσος Μαινάλου-Ελάτη-Βυτίνα-Καρκαλού-Δημητσάνα.
3.Τρίκαλα Κορινθίας
Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ο αρχαιότερος οικισμός της περιοχής του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και αποτελούνται από τρία εκπληκτικά χωριά σε απόσταση αναπνοής. Αφετηρία μιας χειμωνιάτικης βόλτας στην περιοχή είναι τα Κάτω Τρίκαλα σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων με υπέροχη θέα στο βουνό και την θάλασσα, ενώ ακολουθούν τα Μεσαία Τρίκαλα σε υψόμετρο 1050 μέτρων, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν και τέλος σας περιμένουν τα Άνω Τρίκαλα στα 1.100 μέτρα με τα πετρόκτιστα αρχοντικά και τις παλιές εκκλησίες.
Επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας του 1.700 στα Μεσαία Τρίκαλα και περιηγηθείτε στη Ζήρεια και τα ορειβατικά μονοπάτια, θαυμάστε τη θέα από το μοναστήρι του Αγ. Βλασίου και αφήστε το γραφικό σκηνικό των χωριών να σας παρασύρει.
4.Μακρινίτσα, Πήλιο
Όταν την επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1934 μαγεμένος με τη θέα προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο την ονόμασε «μπαλκόνι του Πηλίου». Και όχι άδικα. Η Μακρυνίτσα, αυτό το κουκλιστικο χωριό του Πηλίου, βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο από 300 μ. μέχρι 850 μ. και χτίσθηκε το 1204, όπως ενημερώνει τους επισκέπτες της μία πινακίδα λίγο πριν την κεντρική πλατεία.
Το χωριό ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, τα καλοδιατηρημένα και αναστηλωμένα αρχοντικά του, τα γραφικά και αριστοτεχνικά καλντερίμια του, τις 60 περίπου παραδοσιακές του κρήνες (από τις οποίες οι 40 έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία) και το καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια, τις καστανιές, τις καρυδιές και τις οξιές. Τη δεκαετία του ’60 ο ΕΟΤ αναστήλωσε τρία αρχοντικά και τα μετέτρεψε σε ξενώνες δίνοντας το έναυσμα για την τουριστική ανάπτυξη της Μακρυνίτσας ενώ το 1980 χαρακτηρίστηκε διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας.
Το πιθανότερο είναι ότι το όνομά της το χρωστάει στην ύπαρξη του μοναστηριού της Μακρινιτίσσης Θεοτόκου Οξείας Επισκέψεως (13ος αι.) που ιδρύθηκε από τον άρχοντα της Μαγνησίας Κωνσταντίνο Μαλιασηνό. Γύρω από τη μονή άρχισαν σιγά σιγά να σχηματίζονται οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες κυρίως από τους ακτήμονες εργάτες που δούλευαν στα πλούσια κτήματα του μοναστηριού. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα όταν ιδρύθηκαν τα περίφημα σχολεία της (τέσσερα δημοτικά, ένα διδακτήριο και ένα Παρθεναγωγείο).Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στους Οθωμανούς μαζί με τα περισσότερα χωριά του Πηλίου και την υπόλοιπη Ελλάδα, το 1821
Παρόλα αυτά, όταν ο Τούρκος πασάς Δράμαλης κατέβηκε νότια για να καταπνίξει την επανάσταση στην Πελοπόννησο, ισοπέδωσε στο πέρασμά του το πλούσιο κεφαλοχώρι.Παρά το γεγονός όμως ότι ολόκληρο το χωριό πυρπολήθηκε, τα επιβλητικά αρχοντικά του σαν τον Φοίνικα ξαναγεννήθηκαν μέσα από της στάχτες τους και σήμερα στέκονται ψηλά και περήφανα για το ένδοξο παρελθόν τους.Σήμερα η Μακρυνίτσα είναι ένα χωριό πραγματικό κόσμημα.Μπαίνοντας στο χωριό (περπατώντας – αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στον οικισμό) σε καλωσορίζει η ωραιότερη ίσως πλατεία της ορεινής Ελλάδας με τα αιωνόβια πλατάνια και τις βρύσες με το κρυστάλλινο «Αθάνατο νερό» όπως λένε οι ντόπιοι.
Εδώ βρίσκεται και ο ναός του Αϊ-Γιάννη (19ου αι.), αλλά και το διάσημο παραδοσιακό καφενείο με την τοιχογραφία του Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Μετά το παλιό καφενείο ένα καλντερίμι θα σε οδηγήσει στη συνοικία της Αγ. Τριάδας, όπου ξεχωρίζει ο πύργος των Αξελών.
Η ομορφιά που δεν σταματά… Κοντά στην Μακρυνίτσα βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό της Πορταριάς, με τα τρεχούμενα νερά, κρυμμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση και τους μύθους του όρους των Κενταύρων.
5.Αμφίκλεια, Παρνασσός
Σε υψόμετρο 400 μέτρων, με μοναδική θέα στον κάμπο, παραδοσιακά καλντερίμια, βρύσες, πέτρινα αρχοντικά και πλατείας, η Αμφίκλεια σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χάρη και στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Πέραν της γραφικής της ατμόσφαιρας, στην Αμφίκλεια θα συναντήσετε ρουμελιώτικα έθιμα, ντόπιους που τιμούν τις παραδόσεις και ποικίλες εκδηλώσεις, από εκθέσεις, μέχρι γιορτή ψωμιού και βράσιμο σιταριού. Οι τουριστικές της υποδομές θα σας δώσουν πολλές επιλογές, τόσο σε ξενώνες όσο και παραδοσιακές ταβέρνες κι εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το χειμωνιάτικο, ορεινό τοπίο της.
Δείτε επίσης