Από μια ημερήσια απόδραση ως ένα long weekend το σίγουρο είναι ότι το Ναύπλιο σε εκπλήσσει κάθε φορά! Εμείς το Ναύπλιο το γνωρίζουμε, το αγαπάμε και το επισκεπτόμαστε συχνά! Γι αυτό σας προτείνουμε μια λίστα με προτάσεις για φαγητό που είμαστε σίγουροι, ότι θα φάτε καλά!
Από τις Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) και Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])
Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης
Liatero
Στον σχεδόν έναν χρόνο παρουσίας του στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, το Liatero έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις. Το εξαιρετικό μενού συνδυαστικά με τον εξαίσιο χώρο του –ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός– μας ενθουσιάζει! Μια ολάνθιστη αυλή περιτριγυρισµένη από εξωτικές µπανανιές, βουκαµβίλιες και γιασεµιά µετέτρεψε ο ιδιοκτήτης Αντρέας Λιάτας σε αξιοζήλευτη όαση, που δίνει την αίσθηση ότι είμαστε σε νησί… ενώ εκεί πλέον είναι και το bar που σερβίρει cocktails από τη signature list.
Σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, απολαμβάνουμε από νωρίς λαχταριστό πρωινό αλλά και αργότερα το γεύμα και το δείπνο μας με πιάτα µεσογειακής κουζίνας, από το φρέσκο ζυµάρι της πίτσας µέχρι τα χειροποίητα ζυµαρικά, από ένα εμπνευσμένο μενού που ανανεώνεται εποχικά. Στον νέο κατάλογο, από τα ορεκτικά, δοκιμάστε οπωσδήποτε τον γαύρο τεντούρα με σάλτσα από γλυκόξινο παντζάρι καθώς και το ρολό μελιτζάνας με κρούστα από γραβιέρα Νάξου, ενώ από τα κυρίως το πεντανόστιμο μοσχαρίσιο steak με ψητά λαχανικά και το τραγανό λαυράκι με σπανάκι σωτέ, ρύζι basmati και καπνιστό χαβιάρι μελιτζάνας! Aπό €15/άτομο. Καθημερινά από τις 08:00 έως όσο πάει. (Εθνικής Αντιστάσεως 4, τηλ. 2752 400907).
Βρείτε εδώ τις καλύτερες και οικονομικότερες επιλογές διαμονής στο Ναύπλιο
Το όμορφο ταβερνάκι
Στην πρόσφατη πεζοδρομημένη συνοικία του Γιαλού, το Όμορφο Ταβερνάκι έκλεισε 20 χρόνια και συνεχίζει να δίνει δυναμικό “παρών” στον γαστρονομικό χάρτη του Ναυπλίου. Με ύφος παλιάς ταβέρνας, ο εσωτερικός χώρος, ντυμένος με ξύλο και διακοσμημένος με ρετρό πινελιές, ξυπνάει µνήµες, την ώρα που τα τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, σε μία από τις πιο γραφικές γωνιές του ιστορικού κέντρου, γίνονται ανάρπαστα! Από το 1997, άλλωστε, που το ανέλαβαν τα αδέλφια Γιώργος και Δηµήτρης Τσιώλης, έθεσαν ψηλά τον πήχη της ποιότητας.
Όσο για το μενού, φέτος υπογράφουν οι Σωτήρης Κατσέλης και Σκουλαξινός Δημήτριος, εξελίσσοντας δημιουργικά τις κατά βάση ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Ο κατάλογος είναι γεμάτος από πεντανόστιμα μαγειρευτά, ενώ μερακλήδικοι µεζέδες συνοδεύουν ιδανικά κρασιά από ελληνικούς αµπελώνες. Σε top επιλογές έχουν αναδειχθεί το κότσι, το ψαρονέφρι µε δαµάσκηνα και το πέταλο μπατάκ (λουκάνικο). Από €15/άτομο. Καθημερινά 12:30-24:00 (Κωτσονοπούλου & Βασ. Όλγας 1, τηλ. 27520 25944, www.omorfotavernaki.gr, fb Το omorfo tavernaki-To όμορφο ταβερνάκι).
Popeye
Μέσα σε μικρό διάστημα, αυτό το προσεγμένο μπιστρό επί της Σταϊκοπούλου, σε μία από τις παραδοσιακές γαστρονομικές πιάτσες της πόλης, όχι μόνο έκανε αμέσως τη διαφορά, αλλά εκτόξευσε τη φήμη του πέρα από τα στενά όρια του Ναυπλίου. Αυτό, βέβαια, οφείλεται στη σκληρή δουλειά που γίνεται στην κουζίνα, υπό την καθοδήγηση του ταλαντούχου σεφ και ιδιοκτήτη Ηλία Κόκκορη.
Γιατί μπορεί ο καλαίσθητος χώρος με industrial μοντέρνες πινελιές να είναι αυτός που προσελκύει αρχικά το ενδιαφέρον, όμως αυτά που έχουν κερδίσει πιστούς θαμώνες είναι το άψογο service και οι συνταγές οι οποίες γίνονται τη στιγμή της παραγγελίας στη full open κουζίνα, με εμμονή στις ποιοτικές πρώτες ύλες και τα ψαγμένα εξ Ιταλίας προϊόντα.
Πιστή στην ιταλοτραφή ταυτότητά της, με μεσογειακές πινελιές, η value for money κάρτα του δεν σταματά να προτείνει νέους πειραματισμούς, ενώ συνδυάζει κάθε φορά την άριστη πρώτη ύλη με τις καθαρές γεύσεις και την τεχνική. Το χειροποίητο ζυµάρι στην πίτσα, τα πεντανόστιμα ριζότο, η ιταλική pasta και τα φρέσκα ραβιόλι, τα ολόφρεσκα burgers µε µοσχαρίσιο κιµά και τα κρεατικά του -με top επιλογή την ταλιάτα- είναι μερικά από τα «μυστικά» της γευστικής επιτυχίας του, που μας κάνουν να το επιλέγουμε ξανά και ξανά! Από €10/άτομο. Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά -εκτός Τετάρτης- 13:00-24:00 η κουζίνα (Σταϊκοπούλου 32, τηλ. 27520 26005, www.popeyebistro.com fb PopeyeBistro).
3 Sixty Grill Dining & Wine Bar
Το 2012 το νεοκλασικό στολίδι του 1890 «άναψε τα φώτα» και το 3Sixty Café-Bar-Restaurant εισήλθε δυναμικά στο πεδίο της all day διασκέδασης! Η upper class αισθητική τόσο στον χώρο του φαγητού όσο και του ποτού και οι μινιμαλιστικές γραμμές «σκηνοθετούν» μια ατμόσφαιρα ιδανική για να αφεθούμε σε γευστικές απολαύσεις.
Συνεχίζοντας να εξελλίσεται και να εντυπωσιάζει πρόσφατα μας σύστησε το new concept του μενού με εξειδίκευση στο grill dining με βάση τα premium κρέατα από όλο τον κόσμο σε ειδικές κοπές και συνεργασίες όπως αυτή με το πλέον γνωστό κρεοπωλείο της Αθήνας Drakoulis Meat, που σερβίρονται άψογα από τις εκτελέσεις του chef Ανδρέα Κουτσουρόπουλου.
Συνεχίζοντας, ένα κελάρι με 360 επιλεγμένες –κυρίως ελληνικές– ετικέτες αποτελεί το επιστέγασμα σε αυτήν τη γαστρονομική εμπειρία. Το βράδυ, πάλι, στο bar παρελαύνουν εντυπωσιακά cocktails. Καθημερινά 08:00-όσο πάει (Παπανικολάου 26 & Κωλέττη 1, τηλ. 27520 28068, www.3sixtyhotel.gr).
Mέντα
Κάτω από το Παλαμήδι, στην ανερχόμενη γειτονιά της Πρόνοιας, στη θέση του ιστορικού καφενείου που λειτουργούσε χρόνια άνοιξε πρόσφατα η Μέντα. Ένα meze bar με βιομηχανικό design, vintage αναφορές και νοσταλγικό αέρα που μας εξέπληξε ευχάριστα με το δημιουργικό μενού του που δοκιμάσαμε, με επιλεγμένους ιδιαίτερους μεζέδες να συνοδεύουν άριστα τα εκλεκτά αποστάγματα, ενώ το βράδυ το bar λειτουργεί μέχρι αργά. Highlight: Ο διαλεχτός καφές και τα χειροποίητα κουλουράκια καθώς η Μέντα μάς υποδέχεται από το πρωί! Καθημερινά 12:00-όσο πάει(25ης Μαρτίου 9, τηλ. 27520 23603).
Μπείτε εδώ για να γνωρίσετε τα καλύτερα cafe-bar της πόλης του Ναυπλίου