Λιθόκτιστα καλντερίμια, κόκκινες κεραμιδοσκεπές, πέτρινα σπίτια με καμινάδες και χωμάτινα μονοπάτια που καταλήγουν σε μαγεμένα δάση. Οι βουνοπλαγιές της Πελοποννήσου με τα πανέμορφα ορεινά χωριά έχουν τη δική τους μαγεία! Εδώ, την ανακαλύπτουμε, κάνοντας στάση σε 5 από τα χωριά αυτά που ίσως δεν είναι από τα ομορφότερα μόνο της Πελοποννήσου αλλά της Ελλάδας!
Καρύταινα
Γορτυνία, Αρκαδία
Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 582 μέτρων, στη σκιά ενός Κάστρου του 13ου αιώνα, με τα πέτρινα σπιτάκια της να στολίζονται με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και τα λιθόκτιστα καλντερίμια της να ελίσσονται ανάμεσά τους και να σκαρφαλώνουν στο λόφο του κάστρου, ως το σημείο με την ωραιότερη πανοραμική θέα στο χωριό.
Η Καρύταινα είναι και η ιδανική βάση για τους λάτρεις του rafting, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο λιλιπούτειο χωριουδάκι Βλαχορράφτη, απ’ όπου ξεκινούν οι καταβάσεις.
Στεμνίτσα
Μαίναλο, Αρκαδία
Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Μαινάλου, και όχι άδικα: Η εξόχως πέτρινη Στεμνίτσα, φωλιασμένη στα 1.083 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, μισοκρύβεται πίσω από φουντωτά πλατάνια, καρυδιές και κερασιές.
Έχει να υπερηφανεύεται για τα επιβλητικά πυργόσπιτά της, τα πέτρινα καλντερίμια της που ανηφορίζουν περνώντας κάτω από επίσης πέτρινες καμάρες, την ολοζώντανη πλατεία της, και μερικές από τις καλύτερες επιλογές για διαμονή και φαγητό στη δημοφιλέστατη Ορεινή Αρκαδία.
Καστάνιτσα
Πάρνωνας, Αρκαδία
Το ομορφότερο –ίσως– από τα πανέμορφα χωριά του Πάρνωνα, η Καστάνιτσα είναι σκαρφαλωμένη σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του. Είναι, επίσης, η τέλεια βάση για ρομαντικά weekends για δύο, μακριά απ’ όλους και απ’ όλα.
Προσφέρει, δε, μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία στα μονοπάτια που την ενώνουν με τον επίσης πανέμορφο Πραστό, την παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, αλλά και με την κορυφή του Πάρνωνα.
Λεοντάρι
Ταΰγετος, Αρκαδία
Στα πιο βόρεια του Βόρειου Ταΰγετου, εκεί που η Λακωνία συναντά την Αρκαδία, το Λεοντάρι είναι ένα κουκλίστικο, ήσυχο χωριό με αρκετές επιλογές για διαμονή και φαγητό, και αξιοθέατα που περιλαμβάνουν τις πηγές του Ευρώτα, στην θέση Σκορτσινός, τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στην κεντρική πλατεία, και τον παλιό πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό που χρονολογείται από το 1899 και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους της Πελοποννήσου.
Ζαχλωρού
Βουραϊκός, Αχαΐα
Η Ζαχλωρού είναι ορεινό χωριό του δήμου Καλαβρύτων στην Πελοπόννησο. Κρυμμένη στα βάθη του φαραγγιού του Βουραϊκού, από το όνομα του ποταμού που το διασχίζει –αν δε σας λέει κάτι θα είναι επειδή το ξέρετε ως φαράγγι του Οδοντωτού, από το όνομα του τραίνου που κάνει την ίδια διαδρομή.
Είναι ένα πανέμορφο χωριό, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε φουντωτά πλατάνια, μηλιές και καρυδιές, και το κελάρυσμα του ποταμού ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο να παρέχει το μόνιμο soundtrack. Η εντυπωσιακότερη εικόνα της, όμως, είναι τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού που υψώνονται γύρω της, δημιουργώντας την αίσθηση φυσικού καταφυγίου.
Δείτε επίσης