Η Ελλάδα πέρα απο όμορφες θάλασσες έχει και πανέμορφα ποτάμια με πλούσια ομορφιά. Κάθε ένα απο αυτά μοιάζουν σαν πίνακες ζωγραφικής που σε συναρπάζουν και σε ταξιδεύουν και γίνεσαι ένα με την φύση… Δείτε τις υπέροχες εικόνες…
Ποταμός Ενιπέας, Εθνικός Δρυμός, Όλυμπος
Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Στο Φαράγγι του Ενιπέα λέει η μυθολογία, ότι κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ.
Τα παγωμένα νερά του ποταμού πηγάζουν από τα Πριόνια και φθάνουν μέχρι τις πύλες του Ολύμπου, σχηματίζοντας στη διαδρομή καταρράκτες, μικρές λίμνες και πολλές διακλαδώσει. Το μονοπάτι είναι κατά βάση σκιερό, και οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν στα κρυστάλλινα νερά του ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα γεμίσουν απλώς τα παγουράκια τους και θα δροσιστούν με το καθάριο νερό.
Ποταμός Αλφειός, Πελοπόννησος
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου ήταν και ο αγαπημένος ποταμός του Δία, ο πλουτοδότης Αλφειός με τους υπέροχους μύθους που τον συνοδεύουν. Ακόμη και στις μέρες μας ο Αλφειός αποτελεί μια μοναδική πηγή ζωής για την φύση του Μωριά. Οι ονομασίες του πολλές: Αλφειάς και Αρφειάς, και σε κάποιες περιπτώσεις Ρουφιάς. Στα Βυζαντινά χρόνια το ποτάμι ονομαζόταν Αλφέας.
Ποταμός Άρδας, Ροδόπη
Ο Άρδας είναι ο βορειότερος ποταμός της Ελλάδας ο οποίος βρέχει τη γειτονική Βουλγαρία.Ο Άρδας (στα βουλγαρικά προφέρεται Άρντα) πηγάζει από τα βουνά της Δυτικής Ροδόπης από τη μεριά της Βουλγαρίας, στα ανατολικά του νομού Δράμας. Στην Ελλάδα εισέρχεται στα βόρεια του νομού Έβρου κοντά στο χωριό Μηλέα και διασχίζει κάθετα το νομό μέχρι να εκβάλλει στον ποταμό Έβρο κοντά στις Καστανιές και στα σύνορα με τη Τουρκία. Το συνολικό μήκος του Άρδα φτάνει περίπου τα 260 χλμ. από τα οποία τα 220 βρίσκονται στο έδαφος της Βουλγαρίας και τα 40 στο έδαφος της Ελλάδας.
Ποταμός Άρδας, Ροδόπη
Το αρχαίο όνομα του ποταμού ήταν Άρπησσος. Μετά την κατασκευή του φράγματος του Άρδα και των τεχνητών λιμνών Κίρτζαλι, Στουντέν Κλάντενετς και Ιβάιλοβγκραντ, η στάθμη των νερών του ποταμού επηρεάστηκε σημαντικά. Εδώ είναι άφθονο το ψάρι και στα βάθη του ποταμού κατοικούν σίλουροι και σαζάνια.
Ποταμός Ληθαίος, Τρίκαλα, Θεσσαλία
Ο ποταμός της λήθης, ο διάσημος ποταμός της πόλης των Τρικάλων, Ληθαίος, μεταφέρει μέσα στο αστικό περιβάλλον την άγρια ζωή, θυμίζοντας σε όλους μας πώς θα μπορούσαν να είναι οι πόλεις μας εάν είχαμε σώσει τα ποτάμια της πατρίδας μας. Ο Ληθαίος πηγάζει σε υψόμετρο 500 μέτρων, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Στην πορεία του ενώνεται και με άλλους παραποτάμους, όπως τον Παραληθαίο στο ύψος της Περδικορράχης, και κινείται παράλληλα με το δεύτερο ποτάμι της πόλης, τον Αγιαμονιώτη. Μέσα στην πόλη, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου το ποτάμι διαχωρίζεται σε δυο τμήματα, με την παλαιά κοίτη να κινείται παράλληλα με τον Πηνειό Ποταμό.
Ποταμός Νέδα, Πελοπόννησος
Ο ποταμός Νέδα είναι ένα όμορφο ορεινό ποτάμι που πηγάζει από το βουνό Λύκαιο και στην αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία. Πήρε το όνομα του από τη νύμφη Νέδα, η οποία κατά τη μυθολογία ήταν εκείνη που μεγάλωσε τον θεό Δία κατ’ εντολή της μητέρας του, Ρέας, πρόκειμένου να τον σώσει από τον πατέρα του, Κρόνο. Είναι ξακουστό για την ομορφιά του αλλά και γιατί είναι ένα το μεγαλύτερο (από τα ελάχιστα) ποτάμια της Ελλάδας με… θηλυκό όνομα. Η Νέδα διασχίζει ένα εντυπωσιακό, καταπράσινο φαράγγι κατά μήκος του οποίου σχηματίζονται διάφοροι καταρράκτες, ώσπου να καταλήξει στα νερά του Ιονίου.
Ποταμός Λούσιος, Πελοπόννησος
Ο Λούσιος είναι ποταμός της Πελοποννήσου, παραπόταμος του Αλφειού, με μήκος περίπου 23 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα αυτό επειδή στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Οι πηγές του βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα στην περιοχή της αρχαίας Θεισόας. Ο Λούσιος διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων και καταλήγει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα. Στις δύο πλευρές του φαραγγιού βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου. Το φαράγγι χαρακτηρίστηκε, το 1997, περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου και προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Από τη δυτική πλευρά του φαραγγιού περνάει το εθνικό μονοπάτι 32 (παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 GR), το οποίο ξεκινάει από τη Βυτίνα και καταλήγει στο Γύθειο.
Τα πιο ακριβά κτίρια στον κόσμο
Ποταμός Βοϊδομάτης, Ζαγοροχώρια, Ήπειρος
Ο γαλάζιος Βοϊδομάτης, ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης, ξεχύνεται από τους πρόποδες της Τύμφης, και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θύλακες άγριας ζωής. Η ονομασία του Βοϊδομάτη προέρχεται από το σλάβικο Μπόντε Ματ, που σημαίνει «καλό νερό». Το ποτάμι πηγάζει στα νότια του όρους Τύμφη, ενώ στα ψηλότερα σημεία του αρχίζει η βαθειά χαράδρα του Βίκου.
Ποταμός Πηνειός, Θεσσαλία
Ο Πηνειός είναι ο κύριος και αξιολογότερος ποταμός της Θεσσαλίας , με μήκος 205χλμ. Είναι το τρίτο σε μήκος ποτάμι της χώρας μας. Οι πηγές του βρίσκονται στην Πίνδο και σε όλο του το μήκος ενσωματώνονται πολλοί παραπόταμοι οι κυριότεροι είναι ο Τιταρήσιος, ο Ενιπέας, ο Καλέτζης, ο Ληθαίος και το Μουργκάνι. Ρέει στα στενά της Καλαμπάκας (εκεί όπου λόγω της διάβρωσης από τα νερά του ποταμού δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα) κατόπιν συνεχίζει στον Θεσσαλικό κάμπο και διασχίζει το πέρασμα της περίφημης Κοιλάδας των Τεμπών.
Ποταμός Πηνειός, Θεσσαλία
Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 216 χλμ. και η συνολική του επιφάνεια 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο Πηνειός μαζί με τους παραπόταμούς του αποτελεί για τη Θεσσαλία το μοναδικό υδάτινο αποδέκτη.
Ποταμός Περαστικός, Κρήτη
Ο Περαστικός έχει πολλά νερά και παρά το μικρό του μήκος δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό υδροβιότοπο. Γύρω από τις πηγές του δημιουργείται καλαμιώνας όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά υδρόβια πουλιά, έντομα, αμφίβια και χελώνες αλλά και πολλά υδροχαρή φυτά.
Αχέροντας, Ήπειρος
Στα βουνά του Σουλίου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, 2 μόλις χλμ. από το χωριό Γλυκή συναντάμε τις πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης ο ποταμός συνεχίζει το ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς. Τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις και να τον ακούσεις. Πρέπει να τον διασχίσεις και σίγουρα με τα πόδια.
Ποταμός Σεληνίτης, Άνδρος
Τα σημαντικότερα ποτάμια της Άνδρου είναι ο Αρνιπόταμος, ο Σεληνίτης, ο Άχλας, ο Μεγάλος Ποταμός και τα Διποτάματα. Η Άνδρος είναι επίσης γνωστή για τις πηγές της. Η πιο γνωστή πηγή στο νησί είναι η πηγή Σάριζα που βρίσκεται στα Αποίκια. Άλλες πηγές που δεν είναι όσο διάσημες όσο η Σάριζα είναι οι πηγές της Αγίας Ειρήνης και η αλατούχος πικροπηγή της Άρνης.
Ποτάμι στο φαράγγι της Σαμαριάς, Κρήτη
Το μονοπάτι στο φαράγγι κατεβαίνει δίπλα από γκρεμούς και μέσα από πυκνά δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. και διασταυρώνει αρκετές φορές τον ποταμό του φαραγγιού. Κινείται παράλληλα ή ταυτίζεται με αυτόν, και αφού διέρχεται ανάμεσα από στενά και κάθετα τοιχώματα, καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ρούμελης.
Ποταμός Λούρος, Πρέβεζα
Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από το όρος Τόμαρος κοντά στην περιοχή του Μαντείου της Δωδώνης, του Νομού Ιωαννίνων. Περνάει από τα χωριά Βούλιστα, Παναγιά, Κλεισούρα, και μετά το χωριό Κερασώνα τα νερά του εγκλωβίζονται από το Τεχνητό Υδροηλεκτρικό Φράγμα της ΔΕΗ Λούρου, ύψους 25 μ. και πλάτους 70 μ. Ένα τμήμα των υδάτων του Λούρου, διοχετεύεται με σήραγγα ανατολικά μέσα από λόφο και ξαναπέφτει στο κεντρικό τμήμα του ποταμού, λίγο πριν το χωριό Aγιος Γεώργιος.
Ποταμός Αγραφιώτης, Ευρυτανία
Ο Αγραφιώτης ή Αγραφιώτικος είναι ένας καθαρά Ευρυτανικός ποταμός, από τους κυριώτερους παραπόταμους του Αχελώου. Έχει μήκος 35 χιλιόμετρα περίπου και διαιρεί την περιοχή σε Ανατολικά και Δυτικά Άγραφα. Ρέει ολόκληρος πάνω στην Ευρυτανική γη. Ξεκινάει το ταξίδι του από τις βουνοκορφές της νότιας Πίνδου και καταλήγει στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.