Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens
HomeTrip Ideas3+1 νησιά για να περάσετε ένα υπέροχο Πάσχα!

3+1 νησιά για να περάσετε ένα υπέροχο Πάσχα!

Αντίστροφα μετράμε για το Πάσχα που φέτος πέφτει 24 Απριλίου, και καλό είναι, όσοι προτίθενται να περάσουν τις ηµέρες αυτές µακριά από το σπίτι τους, να το κανονίσουν άμεσα αφού δεν έχουν μείνει και πολλές μέρες.

Εδώ εμείς θα σας προτείνουμε 4 υπέροχα ελληνικά νησιά που φηµίζονται ιδιαίτερα για τις ηµέρες αυτές, για να επιλέξετε µε βάση το γούστο, τη διάθεση και το budget σας!

- Advertisement -

Το Πάσχα αποτελεί ιδανική αφορµή για να αφήσουµε για λίγες µέρες πίσω µας το «κλεινόν άστυ», να επισκεφτούµε άλλα µέρη και να περάσουµε παραδοσιακά αυτές τις µέρες µε αγαπηµένους µας ανθρώπους συνδυάζοντας τις, µε ξεκούραση.

Η µεγαλύτερη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας, γιορτάζεται µε ιδιαίτερο τρόπο σε όλη τη χώρα, όπου ήθη και έθιµα διατηρούνται αναλλοίωτα. Αν, δε, ο καιρός το επιτρέπει, είναι και η τέλεια ευκαιρία για µια ανοιξιάτικη εκδροµή.

Ωστόσο εδώ θα πάμε σε νησιώτικους προορισμούς για Πάσχα, τις Σπέτσες, την Άνδρο, τη Σύρο και φυσικά τον τοπ πασχαλινό προορισμό, την Κέρκυρα! Μην ξεχνάτε ότι και η Πάτμος φημίζεται για το Πάσχα της, και είναι ένας ιδανικός προορισμός για την περίσταση!

Σπέτσες: Πάσχα στη Ριβιέρα του Αργοσαρωνικού

Στις αρχοντικές και φινετσάτες Σπέτσες, που προσφέρονται για πραγματικά μαγευτικές βόλτες, ταιριάζει μοναδικά η σύντομη απόδραση για τον εορτασμό του Πάσχα.

Το στολίδι του Αργοσαρωνικού αποδεικνύεται δημοφιλής προορισμός, καθώς τα συνδυάζει όλα! Η τεράστια ιστορική του σημασία, η φυσική του ομορφιά, τα μικρά πλακόστρωτα σοκάκια του και τα επιβλητικά αρχοντόσπιτα μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, χωρίς όμως να λείπει και η σύγχρονη πλευρά του νησιού, με πολλές και ποιοτικές προτάσεις σε διαμονή, φαγητό και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δυνατό χαρτί τους η κοντινή απόσταση από τον Πειραιά -μόλις 2 ώρες με το Flying Dolphin.

Η άνοιξη, ειδικότερα, είναι η εποχή των Σπετσών, με τους ανθισμένους κήπους και τα γιασεμιά να κάνουν ακόμα πιο θελκτική μια απόδραση στο νησί των αρωμάτων! Ένα ποδήλατο είναι αρκετό για να βολτάρουμε και να γνωρίσουμε κάθε όμορφη γωνιά του!

Σπέτσες

Ανάσταση του Λαζάρου

Το κοσμοπολίτικο σπετσιώτικο Πάσχα έχει το δικό του εθιμοτυπικό. Το Σάββατο που προηγείται της Μεγάλης Εβδομάδας γιορτάζουν την Ανάσταση του Λαζάρου. Τα παιδιά βγαίνουν στις γειτονιές τραγουδώντας με τα παραδοσιακά κουλουράκια των Σπετσών τα «λαζαράκια».

Μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, όλο το νησί προετοιμάζεται πυρετωδώς μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αφού ετοιμαστούν με ιδιαίτερη προσοχή οι στολισμοί των επιταφίων, ξεκινούν οι περιφορές τους από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Αναλήψεως, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ιωάννη όπου άπαντες συγκεντρώνονται στην πλατεία Ποσειδωνίου. Ακολουθεί μια σύντομη δέηση και στη συνέχεια οι επιτάφιοι επιστρέφουν στις Ενορίες τους, για να μπορέσουν οι πιστοί να προσκυνήσουν.

Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Τη βραδιά της Ανάστασης τα πυροτεχνήματα σε όλες τις ενορίες ενώνονται στον ουρανό του νησιού και όλοι μέχρι το πρωί βρίσκονται στους δρόμους. Κάθε ενορία αναβιώνει τα έθιμα της. Άλλο κλασικό ραντεβού είναι το «Χριστός Ανέστη» στη γυναικεία μονή των Αγίων Πάντων, εν μέσω σχεδόν νεκρικής σιγής, και η συνέχεια στο Παλιό Λιμάνι με τους ταρσανάδες και τα πιο δημοφιλή εστιατόρια και μπαράκια του νησιού – μην ξεχάσετε το θεαματικό κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής στην Κουνουπίτσα. Στην ενορία της «Ανάληψης» – ενορία των ψαράδων– καίνε μια βάρκα στο προαύλιο του ναού.

Πως να πάτε

Οδικώς, από το Πόρτο Χέλι (από την Αθήνα απέχει 174 χλμ. (περίπου 2,5 ώρες) με IX ή με το ΚΤΕΛ από Αθήνα καθημερινά, με το εξής δρομολόγιο: Αθήνα – Κρανίδι (Επίδαυρος, Ερμιόνη, Πότο Χέλι, Κόστα, Σπέτσες).

Μέχρι την Κόστα Ερμιονίδας με Ι.Χ., ή με ΚΤΕΛ Ν. Αργολίδας (διάρκεια: 3,5 ώρες, KTEΛ Κηφισού: Τ.210 5134588).

Ακτοπλοϊκώς, από τον Πειραιά με την Hellenic Seaways και διάρκεια ταξιδιού 2,5 ώρες, (hellenicseaways.gr)

Προσοχή! Εάν δεν είστε μόνιμος κάτοικος του νησιού, δεν σας επιτρέπεται η μεταφορά του δικού σας Ι.Χ. Μπορείτε να το αφήσετε σε ιδιωτικό πάρκινγκ στην Κόστα.

Άνδρος: Πάσχα στο νησί των καπετάνιων

Η κατά τ’ άλλα χαμηλών τόνων Άνδρος φημίζεται για τη νησιώτικη αύρα, τα παραδοσιακά έθιμα και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που βιώνουν όσοι την επισκέπτονται για να γιορτάσουν το Πάσχα.

Η Άνδρος με την αρχοντική ατμόσφαιρα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως «εκρηκτική» , αφού εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα «μάσκουλα», τα παλιά μαντεμένια κανόνια που βροντούν προς κάθε κατεύθυνση.

Τo Πάσχα στην Άνδρο γιορτάζεται έντονα στο Μπατσί, αλλά και ήρεμα στα ορεινά χωριουδάκια της που είναι πνιγμένα στα λουλούδια και τις λεμονιές, στις Στενιές με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά των καπεταναίων, τις Μένητες με τα τρεχούμενα νερά και τις παλιές βρύσες, αλλά και τα Αποίκια με τις γνωστές πηγές του νερού Σάριζα.

Άνδρος

Κυριακή των Βαΐων

Οι εορτασμοί ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων. Σύμφωνα με τα έθιμα της νηστείας, στα εστιατόρια υπάρχουν άφθονα φρέσκα θαλασσινά από τα ντόπια ψαροκάικα.

Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Πέμπτη

Μια πρόταση για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας είναι τη Μεγάλη Τρίτη, όπου μπορείτε να απολαύσετε το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Χώρα. Ξεχωριστά είναι και την Μεγάλη Πέμπτη που μετά τα 12 Ευαγγέλια και τη σταύρωση του Νυμφίου, ακολουθεί το ολονύκτιο στόλισμα των Επιταφίων σε όλους τους ναούς.

Μεγάλη Παρασκευή

Την Μεγάλη Παρασκευή αξίζει να περιηγηθείτε στα ορεινά χωριά του νησιού, να δείτε και να προσκυνήσετε τον ανθοστολισμένο Επιτάφιο της κάθε ενορίας. Το απόγευμα δεν πρέπει να χάσετε την περιφορά των Επιταφίων από τις τρεις ενορίες της Χώρας, που μετά την περιφορά τους στα πλακόστρωτα σοκάκια συναντιούνται στην πλατεία Καΐρη σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης.

Μεγάλο Σάββατο

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, στη Χώρα, γίνεται η Γιορτή του Λεμονιού και προσφέρονται γλυκά με βάση το λεμόνι, ενώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στην Παναγία Θεοσκέπαστη στη Χώρα γίνεται η Ανάσταση μέσα σε ένα πανδαιμόνιο βεγγαλικών και κροτίδων. Η βραδιά συνεχίζεται με την παραδοσιακή μαγειρίτσα και διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Πως να πάτε

Με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας, διάρκεια 1 ώρα 55′ ή 1 ώρα 10′ (το γρήγορο).

Σύρος: Μυσταγωγικό Πάσχα στο πανέμορφο Κυκλαδονήσι

Θαρρείς και ανταγωνίζονται µεταξύ τους σε οµορφιά και γραφικότητα, η Ερµούπολη και η Άνω Σύρος θα µονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας σε αυτή την ξεχωριστή πασχαλινή εξόρµηση!

Η µεν πρώτη νεοκλασική, η δεύτερη µεσαιωνική, κάνουν αµέσως φανερές τις αντιθέσεις τους αλλά και την ξεχωριστή προσωπικότητα αυτού του νησιού που δεν γίνεται να µη σας κερδίσει µε το που φτάσετε στο λιµάνι! Αν έχετε χρόνο, κάντε µια βόλτα προς την Άνω Σύρο, χαθείτε στα στενά ανηφορικά σοκάκια και αφήστε το βλέµµα σας να περιπλανηθεί στο απέραντο γαλάζιο και τα γύρω νησιά!

Σύρος

Ορθόδοξη και η Καθολική κοινότητα γιορτάζουν μαζί

Σ’ αυτό το νησί το Πάσχα είναι πραγµατικά µοναδικό! Κι αυτό γιατί η Ορθόδοξη και η Καθολική κοινότητα του νησιού (η µεγαλύτερη στην Ελλάδα µε ποσοστό περίπου 40% των Συριανών), ανεξάρτητα από το πότε πέφτει το Πάσχα των Καθολικών, γιορτάζουν µαζί τις άγιες αυτές µέρες! Μια κατανυκτική συνύπαρξη που επισφραγίζει κάθε χρόνο τη µακραίωνη αρµονική συµβίωση των δύο κοινοτήτων και χαρίζει στον επισκέπτη µια αξέχαστη εµπειρία!

Από τις προετοιµασίες της Μεγάλης Εβδοµάδας µε τις ψαλµωδίες της φηµισµένης χορωδίας του Αγίου Νικολάου να αντηχούν στο νησί, έως την κορύφωση του Θείου Δράµατος, όπου Καθολικοί και Ορθόδοξοι γιορτάζουν αρµονικά και η Σύρος φωτίζεται από τα αµέτρητα βεγγαλικά, το Πάσχα εδώ υπόσχεται έναν πλούτο εµπειριών!

Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Τη Μεγάλη Δευτέρα οι νοικοκυρές φουρνίζουν κουλουράκια, τσουρέκια και την παραδοσιακή γλυκιά τυρόπιτα από κατσικίσιο τυρί και οι γειτονιές µοσχοβολούν από το υπέροχο άρωµά τους. Τη Μεγάλη Τρίτη θα πάτε στον ναό του Αγίου Νικολάου για να ακούσετε τη χορωδία του να ψάλλει το Τροπάριο της Κασσιανής, ενώ τη Μεγάλη Πέµπτη στους ορθόδοξους ναούς, µετά από τα 12 Ευαγγέλια, τα κορίτσια αναλαµβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο µε λεµονανθούς, πασχαλιές, βιολέτες και κρίνους. Στους καθολικούς το στόλισµα του Επιταφίου γίνεται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι το αποκορύφωµα του Πάσχα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι το αποκορύφωµα του Πάσχα στη Σύρο και αυτό γιατί συνυπάρχουν οι Επιτάφιοι από τις ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες! Οι Επιτάφιοι των καθολικών ξεκινούν από το ναό του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο κι από την Ευαγγελίστρια στην Ερµούπολη και συνοδεύονται αντί για εξαπτέρυγα, από χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια κρεµασµένα σε κοντάρια, που συµβολίζουν τα Θεία Πάθη. Από τους ορθόδοξους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοίµησης της Θεοτόκου και της Μεταµόρφωσης του Σωτήρος ξεκινούν οι επιτάφιοι για να συναντηθούν όλοι µαζί στην πλατεία Μιαούλη, µπροστά στο Δηµαρχείο όπου ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Νικολάου, δηµιουργώντας µια συγκινητική ατµόσφαιρα.

To βράδυ της Ανάστασης

To βράδυ της Ανάστασης, µπορείτε να παρακολουθήστε τη δοξολογία στον ορθόδοξο ναό της Ανάστασης στον λόφο Δήλι, ή γιατί όχι και στον καθολικό του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο! Αφού ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» από εκεί θα έχετε την καλύτερη πανοραµική θέα στη γιορτή των πυροτεχνηµάτων που ακολουθεί! Αφού ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται ένα και γιορτάζουν το χαρµόσυνο µήνυµα της Ανάστασης, η ατµόσφαιρα «µεταφέρεται» στα στέκια του νησιού για τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσµατα αλλά και διασκέδαση.

Πως να πάτε

Από το λιµάνι του Πειραιά, µε συµβατικό πλοίο και διάρκεια 3 ώρες και 30 λεπτά ενώ µε ταχύπλοο θα φτάσετε περίπου 2 ώρες
(www.bluestarferries.comwww.seajets.gr)

Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο τοπ πασχαλινός προορισμός που δεν είναι άλλο από την Κέρκυρα

Πάσχα στην πριγκίπισσα του Ιονίου!

Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία! Θεωρείται το διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας. Αυτή η αρμονική σύζευξη ενετικών εθίμων και ορθόδοξων παραδόσεων δημιουργεί μια ιδιαίτερη εμπειρία που έστω και μία φορά πρέπει να βιώσετε.

Οι εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι οι γιορτές που φέρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στο νησί και κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών.

Σάββατο του Λαζάρου

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν ουσιαστικά από το Σάββατο του Λαζάρου που είθισται κάθε χρόνο τα χορωδιακά σύνολα του νησιού, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Αγίου Λαζάρου, να ξεκινούν για τα «Κάλαντα του Λαζάρου» με την ιδιόμορφη κερκυραϊκή διάλεκτο. Oι χορωδίες του νησιού τα ψάλλουν από καντούνι σε καντούνι, με την τελική συνάντησή τους να γίνεται στο «San Giaccomo», το παλιό Δημαρχείο της Πόλης.

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου λαμβάνουν μέρος όλες οι φιλαρμονικές του νησιού!

Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη

Τη Μεγάλη Τρίτη, στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων, ψάλλεται μοναδικά το «Τροπάριο της Κασσιανής». Τη Μεγάλη Τετάρτη, η Κέρκυρα αποχαιρετά τα ζωντανά της χρώματα, βυθίζεται στη θλίψη των Αγίων Παθών και ντύνεται στα μωβ. Τα φανάρια της πόλης στο Λιστόν, τα Ανάκτορα και τους δρόμους του νησιού φωτίζονται με μωβ χρώμα, με το ίδιο πένθιμο χρώμα φωτίζεται και ο Σταυρός στο Παλαιό Φρούριο.

Μεγάλη Πέμπτη

Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Κέρκυρα αναβιώνει στο Duomo, στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών, η «Τελετή του Νιπτήρα». Πρόκειται για την αναπαράσταση της «νίψεως των ποδών των Αποστόλων από τον Κύριο». Στην ύπαιθρο του νησιού, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, αναβιώνει το έθιμο του «πλεξίματος του γαϊτάνιου». Σύμφωνα με την παράδοση, οι γυναίκες σταματούν το πλέξιμο, κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο.

Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή η Κέρκυρα «πλημμυρίζει» από τα πένθιμα εμβατήρια των Φιλαρμονικών και τη μεγάλη πομπή των επιταφίων, που ξεκινά το μεσημέρι και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Η πρώτη περιφορά του Επιταφίου, πραγματοποιείται από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και είναι σαγηνευτική. Μέσα στην πόλη θα γίνει η περιφορά των 33 επιταφίων, συνοδευόμενοι από τους μελωδικούς ήχους των φιλαρμονικών.

Το έθιμο των Μπότηδων

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας. Στην περιοχή γύρω από το Λιστoν θα δείτε δεκάδες κανάτια κάθε μεγέθους να πετάγονται από τα μπαλκόνια και να σπάνε με πάταγο στο έδαφος.

Το βράδυ κατευθυνθείτε στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στην πόλη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ξεκινάει η πομπή με τις φιλαρμονικές και τις χορωδίες του ορθόδοξου και του καθολικού κλήρου με κατεύθυνση προς την πλατεία Σπιανάδα.

Μπότηδες Κέρκυρα

Πως να πάτε

Οδικώς, από Αθήνα για Ηγουμενίτσα (448 χλμ, περίπου 5 ώρες). Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ferry boats ξεκινούν στις 6 π.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. Διάρκεια ταξιδιού κατά μέσο όρο, 1 ώρα και 45 λεπτά.

Aεροπορικώς, με Sky Express (www.skyexpress.gr) ή με Οlympic Airlines (www.olympicair.com), ανάλογα τις ημερομηνίες και τις ώρες

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,083LikesLike
88,761 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ