Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Athens
HomeΕλλάδα15 λέξεις που κάνουν τους ξένους να ερωτεύονται την ελληνική γλώσσα

15 λέξεις που κάνουν τους ξένους να ερωτεύονται την ελληνική γλώσσα

Η ελληνική γλώσσα ομιλείται εδώ και πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, γεγονός που την κάνει την παλαιότερη γλώσσα της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας, γι’ αυτό και θεωρείται ως «η μητέρα των δυτικών γλωσσών». Η γλώσσα μας ακούγεται πολύ ευχάριστα σε κάποιον που δεν ξέρει να την μιλάει, ενώ περιλαμβάνει υπέροχες λέξεις που πάντα έχουν κάποια σημασία.

Μόλις 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα σε όλο τον κόσμο, παρόλα αυτά, η παγκόσμια επιρροή της γλώσσας μας είναι τεράστια. Πολλά από τα θεμελιώδη κείμενα της φιλοσοφίας (π.χ. Πλάτωνας κι Αριστοτέλης) ή της επιστήμης (π.χ. μαθηματικά, αστρονομία, κλπ.) γράφτηκαν στα ελληνικά, γι’ αυτό και υπάρχουν τόσοι όροι με ελληνικές ρίζες. Εκτός όμως από τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην επιστήμη και τη δημιουργία μεταγενέστερων γλωσσών, η γλώσσα μας είναι πολύ αγαπητή διεθνώς και πολλοί είναι οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου που την αγαπούν και ξεκινούν να την μαθαίνουν. Διαβάστε ποιες είναι οι 15 λέξεις που κάνουν τους ξένους να ερωτεύονται την ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με το Culture Trip.

- Advertisement -

1. Ελπίδα

Η λέξη «ελπίδα» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ἐλπίς», και ήταν η προσωποποίηση του πνεύματος της ελπίδας στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Συχνά απεικονιζόταν από μια νεαρή γυναίκα που έφερε άνθη ή το κέρας της Αμάλθειας. Σήμερα, εκτός από μια πολύ κοινή λέξη, είναι κι ένα σχετικά συνηθισμένο γυναικείο όνομα.

2. Χαρμολύπη

Η «χαρμολύπη» είναι μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από τις ελληνικές λέξεις «χάρμα» και «λύπη», επομένως σημαίνει τη συνύπαρξη χαράς και λύπης. Είναι δύσκολο να μεταφραστεί σε κάποια άλλη γλώσσα, αλλά πλησιάζει στην έννοια του γλυκόπικρου και τα ανάμεικτα συναισθήματα για κάτι.

3. Φιλοξενία

Η λέξη «φιλοξενία» είναι και αυτή σύνθετη, παράγεται από το επίθετο «φιλόξενος» που αποτελείται από τις λέξεις «φίλος» και «ξένος». Έχει την έννοια της φιλίας και ζεστής υποδοχής προς κάποιον που δε γνωρίζουμε και της στάσης «ό,τι είναι δικό μου, είναι και δικό σου». Είναι ένας όρος με βαθιά ιστορία, αφού τόσο ο Όμηρος στην Ιλιάδα τόσο και η Βίβλος αναφέρονται στη φιλοξενία. Στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό δίνεται μεγάλη έμφαση στην έννοια της φιλοξενίας και της ένδειξης γενναιοδωρίας σε όσους βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους, για το λόγο αυτό η φιλοξενία θεωρείτο ως μια σπουδαία αρετή.

4. Υγεία

Ο όρος «υγεία» συνδέεται με την «Υγεία», τη θεότητα-προσωποποίηση της υγείας σώματος και ψυχής, της καθαριότητας και της υγιεινής. Πριν γίνει ο συνηθισμένος τρόπος χαιρετισμού «γεια» στα νέα ελληνικά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον όρο για να ευχηθούν σε κάποιον να είναι καλά.

5. Ψυχή

Η λέξη «ψυχή» από την οποία παράγονται πάρα πολλοί άλλοι όροι, προέρχεται από το ρήμα «ψῡ́χω» (δίνω πνοή), και σημαίνει πνεύμα, το άυλο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Συνδέεται με την Ψυχή, την ηρωίδα του μυθικού έργου «Έρως και Ψυχή» (2ος αι. ), στο οποίο οι δύο εραστές ξεπερνούν μια σειρά από εμπόδια που συναντούν στο δρόμο για την ένωσή τους. Η ιστορία έχει πολλές φορές ερμηνευθεί ως μια αλληγορία για την ψυχή που λυτρώνεται μέσα από την αγάπη.

6. Ίριδα

Η λέξη «ίριδα» της νέας ελληνικής γλώσσας προέρχεται από τη λέξη «Ίρις» την προσωποποίηση του ουράνιου τόξου και αγγελιαφόρο των θεών. Σύμφωνα με το μύθο, είχε όμορφα φτερά και ένα πλούσιο χιτώνα που δημιουργούσε ουράνιο τόξο όσο αυτή ταξίδευε μεταφέροντας μηνύματα από τους θεούς του Ολύμπου στη γη. Το όνομά της είχε αργότερα την έννοια της λέξης «ουράνιο τόξο», ενώ σήμερα είναι και όνομα λουλουδιού και γυναικείο όνομα.

7. Ευτυχία

Η λέξη “ευτυχία” αποτελείται από το συνθετικό «ευ-» που σημαίνει καλό, και «τύχη». Επίσης έχει την έννοια της ευχαρίστησης, που για πολλούς αποτελεί το αληθινό και πιο ουσιαστικό συστατικό της ευτυχίας.

8. Αιώνιος

Η λέξη αυτή προέρχεται από τη λέξη «αιών» που είναι η εποχή, μια μακριά χρονική περίοδος εκατό ετών.

9. Αγάπη

Στην αρχαία ελληνική γλώσσα υπάρχουν πολλές λέξεις που έχουν την ίδια έννοια. Η «αγάπη» θεωρείται ως η ανώτερη μορφή του συναισθήματος αυτού που υπάρχει ανάμεσα σε δυο εραστές, η αγάπη που ενώνει τους γονείς και τα παιδιά ή η αγάπη που νιώθουν οι άνθρωποι για το Θεό και αντίστροφα. Ο όρος «έρωτας» στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα συνήθως σχετίζεται με τη ρομαντική φύση της αγάπης, ενώ η «φιλία» αναφέρεται στη φιλική έλξη, ενώ και οι δυο αυτές λέξεις είναι εξίσου αγαπητές στους ξένους.

10. Μεράκι

Αυτή είναι μια από τις δυσκολότερες λέξεις για να μεταφραστεί σε κάποια ξένη γλώσσα. Το να κάνει κάποιος κάτι με μεράκι σημαίνει να δίνει σε αυτό αληθινή αφοσίωση κι ένα κομμάτι από την ψυχή του. Η ρίζα της λέξης αυτής βρίσκεται στον όρο «merak», μια τούρκικη λέξη που έχει την έννοια μιας πράξης με αγάπη και ευχαρίστηση.

11. Νοσταλγία

Η λέξη «νοσταλγία» είναι σύνθετη και αποτελείται από τους ελληνικούς όρους «νόστος», που σημαίνει επιστροφή στο σπίτι, και «άλγος», ένας ομηρικός όρος που έχει την έννοια του πόνου. Είναι μια λέξη που αποδίδεται αυτούσια στις ξένες γλώσσες, π. χ. «nostalgia» στα αγγλικά, και δεν μπορεί να μεταφραστεί με ευκολία.

12. Φιλότιμο

Μια ακόμα λέξη που είναι δύσκολο να μεταφραστεί είναι το «φιλότιμο», που σημαίνει μια σειρά από αρετές: τιμή, αυτοθυσία, καθήκον, κουράγιο, υπερηφάνεια και εντιμότητα. Είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τη λέξη «φίλος» και την «τιμή», επομένως σημαίνει «αγάπη για την τιμή» και αναφέρεται σε μια τιμητική πράξη που δε γίνεται για ίδιον συμφέρον.

13. Χαλαρά

Η λέξη αυτή συνδέεται πολύ συχνά με τη χαλαρή και μη αγχωτική ατμόσφαιρα και τρόπο ζωής που συναντά κάποιος στη Θεσσαλονίκη και, γενικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται, δηλαδή, για νοοτροπία και τρόπο ζωής παρά για όρο με βαθύτερη έννοια, ωστόσο είναι κάτι που γοητεύει και ευχαριστεί όποιον το ακούει για πρώτη φορά.

14. Πετριχωρ

Μια λέξη που δεν χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά σύμφωνα με το Culture Trip είναι στις προτιμήσεις των ξένων. Η λέξη «πετριχωρ» αναφέρεται στην ευχάριστη γήινη μυρωδιά που προκαλείται όταν η βροχή πέφτει στο έδαφος, ιδιαιτέρως μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας. Αποτελείται από την «πέτρα» και τον όρο «ίχωρ», που ήταν το χρυσό υγρό που αποτελούσε το αίμα των θεών.

15. Ελευθερία

Η λέξη «ελευθερία» αναφέρεται στην κατάσταση μετά την απελευθέρωση από τη δουλεία. Στην αρχαία Ελλάδα, η ελευθερία ήταν αρετή της θεάς Άρτεμης. Σήμερα, είναι ένα κοινό γυναικείο όνομα και μια πολύ συχνή λέξη που έχει χρησιμοποιηθεί σε συνθήματα (π. χ. «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ή «Ελευθερία ή Θάνατος») και εξακολουθεί να γοητεύει όποιον την μαθαίνει.

Ανακαλύψτε και τα 13 τοπωνυμία με ελληνικές ρίζες που κυριαρχούν στον κόσμο!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,045LikesLike
88,614 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ