Η Ισπανία είναι κλασικός και δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς η χώρα διαθέτει αμέτρητες ομορφιές… Από την πρωτεύουσα Μαδρίτη μέχρι τη φημισμένη Βαρκελώνη και από τους προορισμούς της Ανδαλουσίας μέχρι τη χώρα των Βάσκων στον βορρά..τι να πρωτοπεί κανείς! Αρχιτεκτονική, παραλίες, αξιοθέατα, φυσικά τοπία, γαστρονομία…ειδικά το τελευταίο, η γαστρονομία είναι κοινός παρονομαστής όπου και αν βρεθείτε στην Ισπανία. Αν έχετε επισκεφτεί την Ισπανία, το γνωρίζετε.
Το ισπανικό φαγητό και τα προϊόντα είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο και υπάρχει λόγος! Πάντως αν πρέπει να ξεχωρίσουμε ένα μέρος στην Ισπανία για το φαγητό του αυτό είναι χωρίς δεύτερη σκέψη, το Σαν Σεμπαστιάν, η πρωτεύουσα των Βάσκων, της γαστρονομίας και του surf –εδώ μπορείτε να δείτε τον πλήρη οδηγό μας για το Σαν Σεμπαστιάν.
Αν λοιπόν έχετε πάει στην Ισπανία έχετε σίγουρα δοκιμάσει κάποια -αν όχι όλα- από τα διάσημα κλασικά πιάτα της κουζίνας της. Αν πάλι δεν έχετε πάει ή πρόκειται να ξαναπάτε, εδώ φτιάξαμε μια λίστα με 14 κλασικά ισπανικά φαγητά που δεν γίνεται αν ταξιδέψετε στην Ισπανία να μη δοκιμάσετε! Φυσικά, μπορείτε να τα βρείτε παντού, αλλά όπως και να το κάνουμε, αλλιώς είναι να τα δοκιμάσετε στην πατρίδα τους.
Η ισπανική κουζίνα είναι κυρίως βασισμένη στην μεσογειακή διατροφή και φημισμένη για τα χρώματα και τα αρώματά της. Εκτός από τo σήμα κατατεθέν, την παέγια και τα περίφημα τάπας που θα βρείτε παντού και όλοι γνωρίζουν -έχουν, δεν έχουν πάει στην Ισπανία- ανακαλύψτε 14 αυθεντικά φαγητά που δεν υπα΄ρχει περίπτωση να μην ευχαριστηθείτε!
Tortilla
Η ταπεινή ισπανική πίτα, είναι συνήθως γεμισμένη με λουκάνικο chorizo (τσορίθο), πιπεριές, κρεμμύδια και πατάτες σε κύβους. Μία τέλεια τορτίγια θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι μαλακή και υγρή στο κέντρο.
Fideua
Είναι ένα είδος ισπανικών ζυμαρικών. Είναι δημοφιλή στην Καταλονία και τη Βαλένθια, χρησιμοποιούνται στα πιάτα θαλασσινών. Ανταγωνίζονται την παέγια τόσο στη γεύση όσο και στην πολυπλοκότητα τους.
Gazpacho
Είναι μια κρύα σούπα με βάση την ντομάτα. Ιδανική για ένα καυτό καλοκαίρι της Σεβίλλης. Εκτός από ντομάτα, έχει πιπεριές, σκόρδο, ψωμί και ελαιόλαδο.
Jamon
Tο ζαμπόν ή χοιρομέρι είναι ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα της Ισπανίας. Το ζαμπόν Serrano (του βουνού) είναι το πιο κοινό είδος και προέρχεται από λευκούς χοίρους. Ωστόσο, το πιο ακριβό είναι το Ιβηρικό Χαμόν το οποίο προέρχεται από το κρέας μαύρων χοίρων.
Churros
Άλλη μια αγαπημένη τηγανητή ζύμη που παραπέμπει σε λουκουμάδες. Tα churros σερβίρονται με ζάχαρη και λιωμένη σοκολάτα και είναι το αγαπημένο γλυκό ντόπιων και επισκεπτών ενώ πρωταγωνιστεί σε εκδηλώσεις, γιορτές και φεστιβάλ.
Pimientos de Padron
Πρόκειται για ένα ορεκτικό πιάτο με τηγανιτές πράσινες πιπεριές που προέρχονται από την ομώνυμη πόλη.
Paella Valenciana
Πρόκειται ουσιαστικά για την εκδοχή της παέγια στη Βαλένθια, ένα κλασικό πιάτο. Είναι η συνταγή που παρασκευάζεται στη Βαλένθια και έχει δύο εκδοχές, η μία με κοτόπουλο και η άλλη με θαλασσινά.
Leche frita
Πρόκειται για ένα απλό αλλά γευστικό γλυκό. Χτυπάτε γάλα με κρόκους αυγών και αλεύρι. Τα διατηρείτε στην απλή ψύξη μέχρι να στερεοποιηθούν και μετά τα τηγανίζετε. Είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά στην Ισπανία.
Bacalao
Ο παστός μπακαλιάρος σερβίρεται με πολλούς τρόπους. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όταν σερβίρεται με την PIL-PIL σάλτσα που αποτελείται από ελαιόλαδο, σκόρδο και χυμό ψαριών. Αυτή η συνταγή προέρχεται από τη χώρα των Βάσκων.
Μigas
Το φαγητό των αγροτών που έχει κατακλύσει και τα ακριβά εστιατόρια. Πρόκειται για τριμμένη φρυγανιά που τηγανίζεται με chorizo και μπέικον. Η απλότητα της ισπανικής μαγειρικής σε όλο της το μεγαλείο.
Patatas bravas
Διάσημο ισπανικό ορεκτικό. Πρόκειται για κύβους πατάτας που είναι επικαλυμμένοι και τηγανισμένοι σε πικάντικη σάλτσα.
Croquetas
Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει τα γευστικά τηγανητά … σωληνάκια που έχουν ως κύρια συστατικά φρυγανιά, σφιχτή μπεσαμέλ, μπακαλιάρο ή και ζαμπόν. Είναι οι γνωστές τηγανητές κροκέτες όπου στην ισανική εκδοχή χρησιμοποιείται μπεσαμέλ, φρυγανιά και κάποιο ακόμα υλικό στη γέμιση, όπως το hamon.
Albondigas tapas
Πρόκειται για ένα πιάτο τάπας, κάτι σαν ορεκτικά δηλαδή, τα οποίο έχει ως κύριο συστατικό πικάντικους κεφτέδες μέσα σε σάλτσα ντομάτας. Υπάρχουν βέβαια και άλλες εκδοχές.
Δείτε επίσης
- Σας αρέσουν τα πικάντικα φαγητά; Αυτά είναι τα καλύτερα του κόσμου – 10 spicy πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε
- Οι κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί της Ευρώπης
- Τα 10 κορυφαία πιάτα της γαλλικής κουζίνας
- Πώς η σκανδιναβική κουζίνα έγινε παγκόσμιο «γαστρονομικό μανιφέστο»
- Ρώμη: Οι 10 καλύτερες πιτσαρίες στην ιταλική πρωτεύουσα