Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens
HomeTravel13 χώρες-φαντάσματα που μπορεί να μη βρείτε στο χάρτη!

13 χώρες-φαντάσματα που μπορεί να μη βρείτε στο χάρτη!

Πολλοί περιπετειώδεις ταξιδιώτες αγαπούν να επισκέπτονται ασυνήθιστα μέρη, όπως οι 13 χώρες-φαντάσματα που μπορεί να μη βρείτε στο χάρτη.

Αυτό συμβαίνει, γιατί ακόμα κι αν πρόκειται για μια μάζα γης που αυτοαποκαλείται ως έθνος, δεν είναι πάντα έτσι. Τα μέρη αυτά είναι εν μέρει αναγνωρισμένα ως κράτη ή ως εξαρτώμενα εδάφη, αναλόγως με την κατάσταση αναγνώρισής τους ανά τον κόσμο.

- Advertisement -

Και παρά το γεγονός ότι η μη ύπαρξή τους μπορεί να είναι απλώς ένα τέχνασμα, είναι ενδιαφέρον να έχει κανείς σφραγίδα στο διαβατήριό του από ένα μέρος που δεν πιστεύουν όλοι ότι υπάρχει.

Επίσης, ανακαλύψτε ποιος ελληνικός δρόμος φιγουράρει ανάμεσα στους ωραιότερους του κόσμου;

Αυτό σημαίνει, ασφαλώς, ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν επισκέπτονται ένα τέτοιο μέρος, καθώς, παρόλο που τα περισσότερα αποτελούν ασφαλείς προορισμούς, δεν υπόσχονται όλα πολιτική σταθερότητα. Ποια είναι, όμως αυτά τα μέρη; Δείτε τη λίστα παρακάτω:

Abkhazia

Το 1993 η Abkhazia αποσχίστηκε από τη Γεωργία και κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1999, παρόλο που ακόμα και σήμερα δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως κράτος. Σύμφωνα με τη Γεωργία, η περιοχή είναι ακόμα κατειλημμένη από τη Ρωσία και το 2014 η Γεωργία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να προσαρτήσει την Abkhazia, όπως αναφέρει το BBC.

Transnistria

To 2016 υπήρχαν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι σε αυτή τη λωρίδα γης ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Το 1990 η περιοχή διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία επειδή η χώρα αποκόπηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Εκείνη την εποχή, η Transnistria ήταν πατρίδα πολλών Ρώσων και ρωσόφωνων, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους χώρα ως ένδειξη αφοσίωσης στη Ρωσία.

Κόσοβο

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και το κράτος αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η Σερβία και η Ρωσία αρνούνται να το αναγνωρίσουν. Τα κορυφαία αξιοθέατα του Κοσόβου περιλαμβάνουν σέρβικα μοναστήρια του 13ου αιώνα.

Δημοκρατία της Artsakh

Οι άνθρωποι της Δημοκρατίας του Ναγκορνο Καραμπαχ, γνωστή κι ως “Δημοκρατία της Artsakh”, εξέφρασαν την επιθυμία τους να μετατραπούν σε ξεχωριστό κράτος στο δημοψήφισμα της 10ης Δεκεμβρίου 1991, και τα θεσμικά δημοψηφίσματα στις 10 Δεκεμβρίου 2006 και 20 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, οκτώ κρατίδια των ΗΠΑ και ένα της Αυστραλίας, καθώς και η Βάσκικη Βουλή υποστηρίζουν τη Δημοκρατία της Transnistria της Artsakh. Ωστόσο, ο ΟΗΕ τα θεωρεί ως τμήμα του Αζερμπαιτζάν, παρόλο που είναι υπό τον έλεγχο Αρμένιων εθνικιστών.

Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου

Η τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, το κρατίδιο αυτό είναι τμήμα της Δημοκρατίας της Κύπρου υπό Τουρκική κατοχή. Μια ζώνη που ελέγχεται από τον ΟΗΕ χωρίζει τη Βόρεια Κύπρο από το υπόλοιπο νησί.

Sahrawi Αραβική Δημοκρατία

Συχνά αναφέρεται ως SADR ή Δυτική Σαχάρα, το αυτοαποκαλούμενο κράτος θεωρεί ότι διαθέτει έδαφος που προς το παρόν βρίσκεται υπό την κατοχή του Μαρόκο, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica. Η ανεξαρτησία και η ισχύ του SADR έχει αναγνωριστεί από πολλές χώρες κατά καιρούς, αλλά η διαμάχη συνεχίζεται.

Somaliland

Το Somaliland κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σομαλία το 1991, παρόλα αυτά, στον κόσμο αναγνωρίζεται ως αυτόνομη περιοχή. Παρά το ανεπίσημο καθεστώς του, διαθέτει τουρισμό, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκέπτονται για να δουν τις ζωγραφιές στη σπηλιά Laas Geel που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι τουλάχιστον 5000 ετών.

Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας)

Μια από τις μεγαλύτερες διαμάχες είναι αυτή ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Κίνα. Στο επίκεντρο της πολιτικής διαφωνίας βρίσκεται ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Κίνα το 1927. Οι κομμουνιστές επαναστάτες κατέλαβαν την ενδοχώρα το 1949 και οι Κινέζοι εθνικιστές κατέφυγαν στην Ταϊβάν, την οποία ακόμα είχαν υπό έλεγχο. Το αυτοδιοικούμενο νησί θεωρείται ως ξεχωριστή χώρα, ενώ η Κίνα επιδιώκει την πλήρη επανένωση.

Δημοκρατία της Νότιας Οσσετίας

Αφού ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γεωργία το 1991, η Δημοκρατία της Νότιας Οσσετίας είναι σήμερα ένα εν μέρει αναγνωρισμένο κρατίδιο. Το 2008 ήταν αιτία πολέμου μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας και σήμερα αναγνωρίζεται μόνο από κάποιες χώρες όπως η Ρωσία, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα και η Συρία.

Και κάτι που δεν ξέρατε, μάθετε γιατί οι αεροσυνοδοί έχουν περασμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη τους!

Νησιά Φερόε

Παρόλο που τα νησιά Φερόε είναι φαινομενικά τμήμα της Δανίας, λειτουργούν ως ανεξάρτητο έθνος από το 1948. τα 18 νησιά βρίσκονται ανάμεσα στη Νορβηγική θάλασσα και το Βόρειο Ατλαντικό, σχεδόν ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία. Οι ταξιδιώτες επισκέπτονται το νησιωτικό σύμπλεγμα για τις υπέροχες αγροικίες του και τους γραφικούς χερσοτόπους.

Νησιά Cook

Τα Νησιά Cook αυτοπεριγράφονται ως “όπως η Χαβάη πριν 50 χρόνια, αλλά με όλες τις σύγχρονες ανέσεις”. Τα 15 ανεξάρτητα νησιά λειτουργούν σε πλήρη συνεργασία με τη Νέα Ζηλανδία, εκτός από την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Τα νησιά βρίσκονται στη μέση της Πολυνησίας και είναι γνωστά για το υπέροχο εξωτικό τοπίο που διαθέτουν.

Niue

Το νησί Niue έχει περίπου 1600 κατοίκους, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μικρότερα έθνη του κόσμου. Όπως και τα νησιά Cook, συνεργάζεται με ελεύθερο τρόπο με τη Νέα Ζηλανδία και έχουν κοινό νόμισμα (δολάριο της Ν. Ζηλανδίας). Είναι γνωστό ως “ο βράχος της Πολυνησίας” και βρίσκεται στη μέση των Tonga, Samoa και νησιά Cook.

Νησιά Åland

Αποτελείται από 6700 μικρά νησάκια, και πρόκειται για αυτόνομη φινλανδική επαρχία, παρόλο που συνορεύουν με τη Σουηδία. Περίπου 60 από τα νησιά κατοικούνται και οι κάτοικοι μιλούν σουηδικά. Η επαρχία διαθέτει τη δική της σημαία, φορολογικό σύστημα και δική της σφραγίδα ταχυδρομείου.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,065LikesLike
88,709 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ