Ακόμη και τα μεγάλα αξιοθέατα του κόσμου, που είναι γνωστά σε όλους και καθημερινά προσελκύουν πλήθος τουριστών, έχουν τα «μυστικά» τους που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Τα ανακαλύψαμε και σας τα αποκαλύπτουμε!
Και μιας και μιλάμε για αξιοθέατα, εσύ ξέρεις σε ποια αξιοθέατα του κόσμου απαγορεύεται να βγάλεις selfie;
Πύργος του Άιφελ, Παρίσι
Κατά την κυριαρχία των Γερμανών, τα καλώδια του ανελκυστήρα του πύργου κόπηκαν και έκλεισε για το κοινό. Οι Ναζί προσπάθησαν να τοποθετήσουν μια σβάστικα στην κορυφή του, αλλά ήταν τόσο μεγάλη που την πήρε ο αέρας και έπρεπε να αντικατασταθεί με μια μικρότερη.
Empire State Building, Νέα Υόρκη
Eίναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Όσοι το έχουν επισκεφτεί, νομίζουν ότι έχουν φτάσει στην κορυφή του, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένα εκτός ορίων παρατηρητήριο στον 103ο όροφο, στο οποίο λίγοι άνθρωποι επιτρέπεται να φτάσουν. Ο μυστικός αυτός όροφος δεν είναι για τους λιπόψυχους, με ένα πρεβάζι μέχρι το ύψος της μέσης να τους χωρίζει από το κενό. Ο όροφος αυτός βρίσκεται ακριβώς κάτω από την 60 μέτρων ατσάλινη κορυφή του κτιρίου. Ο μυστικός όροφος αρχικά σχεδιάστηκε ως πίστα προσγείωσης για αεροσκάφη, τα οποία θεωρούνταν το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών κατά τη δεκαετία του 1930, όταν κατασκευάστηκε ο ουρανοξύστης.
Γκραντ Κάνυον, Αριζόνα
Όσο οι επισκέπτες του εντυπωσιακού αυτού φαραγγιού στην Αριζόνα των ΗΠΑ θαυμάζουν το τοπίο, το πιθανότερο είναι να μην ξέρουν ότι υπάρχει ένα μικρό χωριό λίγων εκατοντάδων κατοίκων που ζουν στη βάση του. Το χωριό Supai βρίσκεται στη βάση του φαραγγιού Havasu και είναι προσβάσιμο μόνο με ελικόπτερο ή με τα πόδια, ενώ θεωρείται η πιο απομακρυσμένη κοινότητα στις ΗΠΑ και το μοναδικό μέρος της χώρας όπου τα γράμματα φτάνουν με… μουλάρι.
Παλάτι Μπάκιγκχαμ, Λονδίνο
Ένας έφηβος κατάφερε να μπει κρυφά στο παλάτι 3 φορές. Το 1838, ο 14χρονος Edward Jones, γιος ράφτη στο Westminster, κατάφερε να μπει για πρώτη φορά προσποιούμενος τον καπνοδοχοκαθαριστή, μέχρι που πιάστηκε έχοντας κρύψει εσώρουχα της βασίλισσα Βικτώρια στο παντελόνι του. Δύο χρόνια αργότερα εισέβαλε ξανά σκαρφαλώνοντας στον τοίχο του παλατιού και στη συνέχεια ξαναβρέθηκε μέσα στο σπίτι έπειτα από ένα μήνα, κρυμμένος κάτω από τον καναπέ στο δωμάτιο της Βασίλισσας…
Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη
Το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, φιλοξενεί περίπου 70 γάτες, οι οποίες το φυλάνε από τα τρωκτικά. Η παράδοση αυτή έχει ρίζες από το 1745 και την αυτοκράτειρα Ελισάβετ, κόρη του Μεγάλου Πέτρου, ιδρυτή της Αγίας Πετρούπολης.
Μπιγκ Μπεν, Λονδίνο
Η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν είναι μια τρανή απόδειξη της διαφοράς ανάμεσα στην ταχύτητα του φωτός και του ήχου. Αν καθίσει κάποιος στη βάση του πύργου, θα ακούσει τον χτύπο της καμπάνας περίπου 1/6 του δευτερολέπτου αργότερα από τον ίδιο τον χτύπο. Όσοι ακούνε τον χτύπο σε ζωντανή σύνδεση, από την άλλη, θα τον ακούσουν πριν από αυτό που κάθεται στη βάση του πύργου. Η μουσική νότα με την οποία χτυπά είναι η Μι και υπάρχουν άλλες 4 μικρές καμπάνες κάτω από τη μεγάλη, που χτυπούν στα τέταρτα. Κάτι ακόμη που ίσως δεν ξέρατε, είναι ότι ο πύργος έχει κλίση περίπου 1/250 (0,04 βαθμούς).
Στόουνχεντζ, Γουΐλτσιρ, Μεγάλη Βρετανία
Το 1915, το διάσημο αυτό μνημείο πουλήθηκε σε δημοπρασία και αγοράστηκε από τον βαρονέτο Cecil Chubb για 6.600 λίρες. Λέγεται ότι το αγόρασε σαν δώρο για τη γυναίκα του, αλλά δεν της άρεσε, οπότε και το δώρισε στη χώρα 3 χρόνια αργότερα…
Central Park, Νέα Υόρκη
Για να βοηθηθούν τους επισκέπτες ώστε να μη χαθούν, κάθε φανοστάτης έχει 4 ψηφία κοντά στη βάση του. Τα πρώτα 2 αναφέρονται στον πλησιέστερο δρόμο και τα επόμενα 2 δείχνουν αν το μέρος βρίσκεται στην ανατολική ή τη δυτική πλευρά του πάρκου (με τους ζυγούς να υποδηλώνουν ανατολικά και τους μονούς δυτικά). Έτσι, το 7420, θα σήμαινε ότι είστε κοντά στην 74η οδό, στην ανατολική πλευρά του πάρκου.
Μάτσου Πίτσου, Περού
Οι Ίνκας φαίνεται ότι ήξεραν μερικά πράγματα παραπάνω για τον ήλιο. Κάθε χρόνο, στις 11 Νοεμβρίου και τις 30 Ιανουαρίου, στις 12 η ώρα, ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πέτρα Intihuatana και δεν δημιουργείται καμία σκιά. Στις 21 Ιουνίου, η κολόνα κάνει τη μεγαλύτερη σκιά του χρόνου και στις 21 Δεκεμβρίου τη μικρότερη.
Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη
Το πρόσωπο του περίφημου αυτού αγάλματος λέγεται ότι δημιουργήθηκε με βάση τη μητέρα του γλύπτη, Φρεντερίκ Μπαρτολντί, ενώ αρχικά προοριζόταν για τη Διώρυγα του Σουέζ, πριν καταλήξει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στο Liberty Island.
Tower Bridge, Λονδίνο
Το 1952, η γέφυρα άρχισε να ανοίγει ενώ ένα διώροφο λεωφορείο ήταν ακόμα πάνω της. Ο αριθμός 78, ο οποίος οδηγούταν από τον Albert Gunton, έπρεπε να επιταχύνει και να περάσει πάνω από ένα μικρό κενό 1 μέτρου. Του απονεμήθηκαν 10 λίρες για την ανδρεία του!
Ταζ Μαχάλ, Ινδία
Το μαυσωλείο για να ολοκληρωθεί εργάστηκαν… 22.000 άνθρωποι και 1.000 ελέφαντες για 17 χρόνια, ενώ ο αυτοκράτορας Shah Jahan, ο άνθρωπος πίσω από αυτό, σχεδίαζε να χτίσει άλλο ένα από μαύρο μάρμαρο στην αντίθετη πλευρά του ποταμού.
Διαβάστε επίσης: