Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
13.4 C
Athens
HomeTravel1+1: Τα ομορφότερα χωριά των νησιών του Αιγαίου!

1+1: Τα ομορφότερα χωριά των νησιών του Αιγαίου!

Μπορεί τα νησιά να μη φημίζονται για τα χωριά τους (άλλωστε κατά κανόνα τις εντυπώσεις κλέβουν οι παραλίες) σε σχέση τουλάχιστον με την ηπειρωτική Ελλάδα που συνήθως ξεχωρίζει για τους ορεινούς οικισμούς, ωστόσο υπάρχουν μοναδικά χωριά και στα νησιά που αξίζει να τα εξερευνήσουμε

Εδώ θα “ταξιδέψουμε” στα 2 ομορφότερα χωριά νησιών του Αιγαίου, το ένα βρίσκεται στη Νάξο και το άλλο στη Χίο!

- Advertisement -

Εδώ θα δείτε τα 7 ομορφότερα χωριά στα Επτάνησα – Βολτάρουμε σε πέτρινα καλντερίμια κάτω από βενετσιάνικα αρχοντικά…

Απείρανθος Νάξου

“Ταξιδεύουμε” σε ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο του Αιγαίου και της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης, την Απείρανθο της Νάξου.

Απείρανθος Νάξου

Ξεκινάμε λοιπόν το…ταξίδι και φτάνουμε στο πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, τη Νάξο. Στο νησί με ιστορία αιώνων, μοναδικά αξιοθέατα, εναλλαγή τοπίων και φιλόξενους κατοίκους. Στο λιμάνι μας καλωσορίζει η αρχαία Πορτάρα, το μαρμάρινο υπερφυσικό πλαίσιο, ίδιο με το σήμα του National Geographic, και η θέα του μεσαιωνικού κάστρου.

Δείτε επίσης, τα 12 ομορφότερα χωριά της Νάξου

Στην ενδοχώρα μας υποδέχονται περήφανοι πύργοι, υπέροχοι μεσαιωνικοί οικισμοί και «απείραχτα» από τον χρόνο χωριά. Ένα λοιπόν από αυτά είναι και το «παράξενο» χωριό, όπως το χαρακτηρίζουν ξένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί, η Απείρανθος.

Απείρανθος Νάξου, στοά

«Τ’ Απεράθου», όπως την αποκαλούν οι Ναξιώτες, είναι χτισμένη στην πλαγιές ενός λόφου στους ανατολικούς πρόποδες της βουνοσειράς των Φαναριών. Σαν αξιοσημείωτο χωριό αναφέρεται ήδη στα 1413 από τον περιηγητή Χριστόφορο Μπουοντελμόντι.

Το είπαν το «μαρμάρινο χωριό», μάρμαρο παντού, στους δρόμους, στα σπίτια και φως στον ήλιο του Αιγαίου. Το λένε και «το χωριό που στιχουργεί», αφού οι κάτοικοι του, με αξιοθαύμαστη ευχέρεια κάνουν τραγούδι την καθημερινή τους ζωή, τη λύπη και τη χαρά…

Ενετικοί πύργοι, όμορφα παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα καλντερίμια με καμάρες, γραφικές πλατείες με καφενεία και η ποιητική διάθεση των Απεραθιτών, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που σπάνια συναντάται στον κυκλαδικό χώρο.

Απείρανθος Νάξου, σοκάκι με πέτρινα σπίτια
Απείρανθος Νάξου, δρομάκι

Δείτε εδώ επίσης τα 15 ελληνικά νησιά που προτείνει για διακοπές μετά την πανδημία η Daily Telegraph.

Κάθε γωνιά του αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργία της λαικής αρχιτεκτονικής, ακόμα και η ποικιλία στις μορφές των ανεφανών (καπνοδόχων) συνιστά μια «κοιλάδα από ανεφανούς».Διαβάστε ακόμα:Spiegel: Προτείνει 7 ελληνικά νησιά για διακοπές με αφορμή την άρση από σήμερα της 7ήμερης καραντίνας στη χώρα μας για ταξιδιώτες από 30 χώρες

Η Απείρανθος ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Νάξου στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς οι κάτοικοί της θεωρείται ότι προήλθαν από την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Αυτή ακριβώς η ικανότητα ανδρών και γυναικών να «μιλούν» με στίχους, όπως στην Κρήτη, κάνουν τ’ Απεράθου ένα τόπο ξεχωριστό σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια παράδοση που πάει πίσω στα βυζαντινά χρόνια και στην αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα σωζόμενα μνημεία.

Απείρανθος Νάξου, σκαλιά

Το χωριό του Μανώλη Γλέζου σήμερα διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, τη Βιβλιοθήκη Νίκου Νικ. Γλέζου, καθώς και έναν συνεταιρισμό υφαντικής τέχνης γυναικών.-

Εντυπωσιακός είναι ο Πύργος του Ζευγώλη (17ος αι.), χτισμένος πάνω σε βράχο στην είσοδο του χωριού. Από εκεί ξεκινάς την περιήγησή στους δρόμους του χωριού που είναι στρωμένοι με μαρμαρόπλακες, πριν καταλήξεις στην κεντρική πλατεία με τα καφενεία.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία του χωριού: Το Αρχαιολογικό, με ευρήματα κυρίως της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, το Γεωλογικό, με 2.000 σπάνια εκθέματα από την πλούσια φύση της Νάξου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με συλλογή από την πανίδα της περιοχής και ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και το Λαογραφικό, με παραδοσιακά υφαντά και εργαλεία.

Απείρανθος, Νάξος

Μην φύγετε αν δεν δείτε μερικές από τις πιο σημαντικές εκκλησίες του χωριού και κυρίως την Αγία Κυριακή, που χρονολογείται από την περίοδο της Εικονομαχίας (9ος αιώνας) και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία, όχι μόνο της Νάξου, αλλά και των Βαλκανίων.

Απείρανθος Νάξου, εκκλησία

Δείτε επίσης 2 σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για την Ελλάδα από το Lonely planet & το National Geograophic για το 2021

Πυργί, Χίος

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά χωριά όχι μόνο της Χίου αλλά της  Ελλάδας, το Πυργί μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή. Και επειδή διατηρείται έτσι όπως χτίστηκε και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της νότιας Χίου, είναι πλούσιο και σπουδαιότατο από λαογραφικής, αρχαιολογικής και γλωσσικής άποψης. Είναι χτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Πατέλλα, περιβαλλόμενο από μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του.

Πυργί Χίος

Επειδή ελάχιστα πλήγηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1881, διατηρεί και εσωτερικά τη μεσαιωνική του όψη. Οι δρόμοι είναι στενοί, τα σπίτια ψηλά, διώροφα και τριώροφα τα περισσότερα, συνεχόμενα μεταξύ τους κατά μήκος των δρόμων. Κατά την αρχαιότητα αρκετά σπίτια είχαν πυραμοειδή στέγη (τραβάκα). Οι δρόμοι είναι γραφικότατοι, καθώς τα σπίτια συνδέονται με τα απέναντι με αψίδες (δοξαράδες).

Πυργί Χίος σοκάκια
Πυργί Χίος, το χωριό - κέντημα

Στενοί, πέτρινοι δρόμοι, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, πλήθος άλλων εκκλησιών αλλά κυρίως η γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών, κάνουν το Πυργί πραγματικά μοναδικό.

Πυργί Χίος, τα "ζωγραφισμένα" σπίτια
Πυργί Χίος, σπίτια

Τα σπίτια, το ένα κολλητά με το άλλο, συνδέονται με τα απέναντι με εντυπωσιακές αψίδες, ενώ ο εξωτερικός τοίχος των πιο «απομακρυσμένων» κτισμάτων είναι μεσαιωνική περίβολος. Η αίσθηση πως το χωριό χτίστηκε ώστε να παρέχει προστασία στους κατοίκους του είναι διάχυτη καθώς ο επισκέπτης περπατά στα γραφικά δρομάκια του. Το «σφραγίζει» άλλωστε αυτό ο αμυντικός πύργος, στο κέντρο του χωριού, που λειτουργούσε σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.Διαβάστε ακόμα:Γύθειο: Ο ηπειρωτικός προορισμός με το νησιώτικο άρωμα & την ρομαντική αύρα…

Χωριό - κέντημα , Πυργί Χίος,
Τα ζωγραφισμένα σπίτια, Πυργί Χίος
Πυργί Χίος, μπαλκόνια
Μεσαιωνική όψη κτηριων Πυργί Χίος
Πυργί Χίος, μεσαιωνική όψη

Κάνουμε επίσης μια βόλτα στα Μεστά Χίου, το όμορφο χωριό που θυμίζει… λαβύρινθο!

Αξίζει να σταθεί κανείς στον ναό των Αγίων Αποστόλων, που είναι ένα άριστα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο. Όσο εντυπωσιακό είναι το εξωτερικό του τόσο εντυπωσιακοί είναι και οι εσωτερικοί χώροι του, με τοιχογραφίες, έργο του Αντωνίου Δομεστίχου του Κρητός. Χρονολογούνται από το 1665, με πολύ έντονο το λαϊκό στοιχείο αλλά και χαρακτηριστικά από την τεχνοτροπία της Κρητικής Σχολής.

Πυργί Χίος, εκκλησία
Πυργί Χίος Αγίων Απόστόλων

Οι προσόψεις των σπιτιών είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, με τα περίφημα «ξυστά» να δημιουργούν ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα και να δίνουν στο Πυργί τον μοναδικό χαρακτήρα του. Η εντυπωσιακή τεχνική, που τα σκαλίσματα γίνονται με το χέρι, περιλαμβάνει μαύρη άμμο που ασπρίζεται και στη συνέχεια ξύνεται. Έτσι δημιουργούνται τα περίφημα μαύρα μοτίβα πάνω σε άσπρο φόντο, απλά ή σύνθετα, που διατηρείται ζωντανή έως τις μέρες μας.

Πυργί Χίος, παλιό κτήριο
Τα χαρακτηριστικά κτήρια στο Πυργί Χίου
Πυργί Χίου
Πυργί Χίος, λαογραφικά στοιχεία
Πυργί Χίος, χαρακτηριστικό κτήριο
Πυργί Χίος, τοιχογραφία
Πυργί Χίος, γραφικό σοκάκι
Πυργί Χίος, στενό δρομάκι
Πυργί Χίος, τα κτήρια που μοιάζουν σαν κεντημένα

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,047LikesLike
88,617 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ