Σε ένα ταξίδι στη Φλωρεντία υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε και να δείτε, να απολαύσετε την περίφημη ιταλική κουζίνα και φυσικά ένα (ή δύο ή και πολλά περισσότερα) gelato! Λέγεται μάλιστα ότι η Φλωρεντία ήταν αυτή που ανακάλυψε το gelato – αλλά οι απόψεις διίστανται, οπότε ας αφήσουμε την ιστορία αυτή. Το σίγουρο είναι ότι να πας στην Φλωρεντία -όπως οπουδήποτε στην Ιταλία– και να μη φας gelato είναι σαν να μην είδες το Duomo!
Μετά λοιπόν από τόσο νόστιμο φαγητό, τι είναι αυτό που χρειάζεστε οπωσδήποτε; Σωστά, ένα gelato, το απόλυτο must όταν βρίσκεστε στην Ιταλία. Μια πραγματική απόλαυση που κοστίζει μόνο περίπου 1,50-3,00 €. Και επειδή στη Φλωρεντία θα βρεις σε κάθε γωνιά να πουλάνε και gelato εδώ ετοιμάσαμε μια λίστα με τα καλύτερα στην πόλη για να πας στοχευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις εφευρετικές γεύσεις, τις επιλογές vegan, την προσιτή τιμή και πολλά άλλα. Εδώ είναι οι κορυφαίες επιλογές.
Οι καλύτερες gelateria στη Φλωρεντία
1.Perché No!…
Αυτή η ιστορική, μικροσκοπική gelateria ( Perché No! μεταφράζεται «γιατί όχι;») λειτουργεί από το 1939, στο κέντρο της πόλης μεταξύ της Piazza Signoria και της Piazza della Repubblica. Υπάρχουν πολλά που προσφέρονται, από μια επιλογή από semifreddo (επιδόρπια σαν μους) μέχρι επιλογές παγωτού φιλικές προς τους vegan και μερικά φτιαγμένα με γάλα σόγιας. Αν και υπάρχουν σαφώς πολλά που μπορείτε να επιλέξετε, δοκιμάστε οτιδήποτε παρασκευάζεται με γεύσεις τζίντζερ, μέλι, σουσάμι και εποχιακά φρούτα.
2.My Sugar gelato artigianale
Κάνοντας μια παράκαμψη από το Mercato Centrale και την πολυσύχναστη γειτονιά San Lorenzo θα βρείτε η φωτεινή και φιλόξενη gelateria που διευθύνει το νεαρό ζευγάρι Alberto και Julia μαζί με την αδελφή του Alberto Debora. Θέλοντας να είναι μέρος του πρόσφατου τύπου «αναγέννησης» της γειτονιάς του San Lorenzo, οι ιδιοκτήτες ψωνίζουν στην τοπική αγορά φρέσκα υλικά κάθε πρωί για να δημιουργήσουν τις 16 καθημερινές γεύσεις που συνδυάζουν στο My Sugar. Προτίνονται το κρεμίνο με τσάι από φουντούκι και ασιατικής έμπνευσης από μαύρο γάλα και μαύρο σουσάμι, αλλά, φυσικά, θα βρείτε επίσης τα περιζήτητα κλασικά όπως το τιραμισού, το φιστίκι Αιγίνης και ένα παρασκεύασμα σοκολάτας με κρασί Chianti.
3.Carabè
Ένα υπέροχο μαγαζί με gelato για σχεδόν 20 χρόνια κοντά στην γκαλερί Accademia αφιερωμένο στις καλοφτιαγμένες γεύσεις της Σικελίας που πάντα εντυπωσιάζουν. Προτιμήστε το φιστίκι Bronte, το αποξηραμένο σύκο, τη Μάλαγα (μια λεπτή κρέμα με άρωμα ρούμι με μουσκεμένες σταφίδες) και το σορμπέ φρέσκων φρούτων εποχής. Επίσης, δεν μπορείτε να παραλείψετε την παγωμένη γρανίτα του Carabé καθώς ο καιρός ζεσταίνει, ειδικά τις εκδοχές με μανταρίνι και αμύγδαλο. Ένα άλλο hot tip; Το προσωπικό σερβίρει κανόλι που γεμίζουν επί τόπου.
4.Gelateria della Passera
Μια μικροσκοπική gelateria που πήρε το όνομά της από την πλατεία που βρίσκεται ένα από τα πιο γοητευτικά μέρη για να σταματήσετε, να καθίσετε και να απολαύσετε τη ζωή για μια στιγμή στη γειτονιά Oltrarno (την «άλλη πλευρά του ποταμού»). Η ιδιοκτήτρια Cinzia δημιούργησε ένα υπέροχο μέρος σε αυτή τη γωνιά της πόλης, όπου προσφέρει υψηλής ποιότητας, χειροποίητα αγαπημένα προϊόντα, όπως καφέ και παγωτό φιστίκι και έναν από τους ωραιότερους συνδυασμούς μέντας/γάλακτος που θα δοκιμάσετε ποτέ. Οι πιο εξωτικές επιλογές περιλαμβάνουν το δημοφιλές «profumi d’oriente» της Gelataria della Passera , φτιαγμένο με φρέσκο τζίντζερ, κάρδαμο, κανέλα, σαφράν και λεμόνι. Επίσης, θα βρείτε επιλογές σορμπέ χωρίς γάλα που είναι εξίσου νόστιμες.
5.Gelateria Pasticceria Badiani
Την πρώτη ή την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Φλωρεντία φροντίστε να επισκεφτείτε το Badiani , μια από τις ιστορικές gelateria της πόλης. Τώρα που διευθύνεται από την οικογένεια Pomposi, θα βρείτε αυτό το κομψό μαγαζί για gelato, αλλά και φρέσκα αρτοσκευάσματα και περίτεχνα κέικ, τα οποία είναι όλα πολύ αγαπητά στους κατοίκους της περιοχής. Δοκιμάστε τη γεύση κατατεθέν «Buontalenti», ένα παρασκεύασμα κρέμας του οποίου η συνταγή είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.
6.Gelateria De’ Medici
Με δύο τοποθεσίες σε περιοχές της πόλης – το Statuto (εύκολα προσβάσιμο με το τραμ) και την Piazza Beccaria – η παλιά σχολή Gelateria De’ Medici είναι εκεί όπου πολλοί ντόπιοι έρχονται για ένα γλυκό μετά το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο και συχνά μετά το σχολείο. Αν και το προσωπικό σέβεται την παράδοση, δεν πτοείται από πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς όπως γκοργκοντζόλα και αχλάδι. Επίσης, ρωτήστε για τα περίτεχνα κέικ που μπορούν να ετοιμάσουν κατά παραγγελία για ειδικές περιστάσεις.
7.Gelateria La Sorbettiera
Το Gelato ήταν πάντα οικογενειακή υπόθεση για τον Antonio, τον παθιασμένο ιδιοκτήτη του La Sorbettiera στην Piazza Tasso, μια ήσυχη πλατεία στη γειτονιά San Frediano που προσελκύει κυρίως τους ντόπιους, μια σημαντική επιλογή για τον ιδιοκτήτη. Άρχισε να μαθητεύει σε ένα μαγαζί με παγωτό που ανήκε στον αδερφό και την κουνιάδα του σε ηλικία 16 ετών στη Γερμανία πριν συνεχίσει το γλυκό ταξίδι στη Φλωρεντία με τη σύζυγό του, Ελίζα. Το μικροσκοπικό φυλάκιό τους φωλιασμένο στην πλατεία είναι μια συσσώρευση του πάθους τους, της συνεχούς έρευνας σε νέες γεύσεις και συνδυασμούς σε 16 καθημερινές φρέσκες προσφορές, ενώ παράλληλα τηρούν τη χρήση των καλύτερων πρώτων υλών. Θα βρείτε ένα νόστιμο μείγμα από κλασικά αγαπημένα, όπως το φιστίκι Bronte, η λαχταριστή αλατισμένη καραμέλα του Antonio και μια πλούσια σοκολάτα «Catrame» 75%, διαθέσιμη και σε μορφή σορμπέ. Επίσης, θα βρείτε παρασκευές εμπνευσμένες από τα δύο παιδιά του ζευγαριού και πιο εξωτικούς συνδυασμούς, όπως κουρκουμά και αμύγδαλο ή και γκοργκοντζόλα και κουκουνάρι.
8.Gelateria Caminia
Σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή Gavinana βρίσκεται η υπέροχη παραδοσιακή Gelateria Caminia , μια οικογενειακή επιχείρηση που εξυπηρετεί ντόπιους στην περιοχή από το 1987 και σκόπιμα έξω από τον ιστορικό δακτύλιο του κέντρου. Το κατάστημα έχει αναλάβει η νεαρή κόρη Lavinia, η οποία άρχισε να σερβίρει παγωτό σε ηλικία 16 ετών. Είναι αφοσιωμένη στο να διατηρεί ποιοτικά συστατικά και φυσικές γεύσεις, και θα βρείτε περισσότερες από 30 γεύσεις συν κέικ παγωτού και το εμβληματικό crema caminia , ένα μείγμα κρέμας, αυγού, ζάχαρης και γάλακτος.
9.Il Procopio
Προς το Sant’Ambrogio και ακριβώς έξω από την Piazza Ciompi, το Procopio είναι ένα φιλικό, εξαιρετικό μαγαζί για όσους λαχταρούν πιο κρεμώδεις γεύσεις, ειδικά το signature «follia del Propocopio». Απολαύστε επίσης υπέροχες επιλογές από τα κλασικά, όπως λεμόνι, φιστίκι και κρεμίνο με προαιρετικές επικαλύψεις και μια εξαιρετική επιλογή εποχιακής γρανίτας (εξαιρετικό το καρπούζι), καθώς και επιλογές για ροφήματα.
10.Cantina del Gelato
Μεταφρασμένο ως «το κελάρι του gelato», παραλείψτε το υπερτιμημένο, μαζικής παραγωγής gelato στο Ponte Vecchio και κατευθυνθείτε προς την Cantina del Gelato, ένα μικρό κατάστημα κοντά στον Άρνο που σερβίρει φυσικό, χειροποίητο παγωτό σε έναν υπέροχο, φρέσκο χώρο. Υπάρχει πάντα κάτι νέο και εξωτικό για να δοκιμάσετε ανάμεσα στις πιο τυπικές γεύσεις βανίλιας Ταϊτής, φιστικιού, καφέ και μαύρης σοκολάτας: προτιμήστε το vin santo και το καντουτσίνι (μια δροσερή εκδοχή του γλυκού επιδόρπιου κρασιού της Τοσκάνης που σερβίρεται με μπισκότα αμυγδάλου). Υπέροχες και όλες οι γεύσεις φρούτων (όπως το μούρο Acai και ο κουρκουμάς με σύκο) που μπορούν επίσης να γίνουν smoothies.
11.Vivoli
Αναμφίβολα μια από τις πιο ιστορικές και γνωστές gelaterias της πόλης. Η προέλευση του χώρου χρονολογείται από το 1926, καθιστώντας τον, επιζώντα του πολέμου και της μεγάλης πλημμύρας του Άρνο του 1966. Η φωτεινή επιγραφή και οι εσωτερικοί χώροι του Vivoli (όπου υπάρχουν καθίσματα) εξακολουθούν να είναι βασικοί πυλώνες, όπως και η αφοσίωση στην καθημερινή παρασκευή του gelato, μαζί με μια επιλογή από φρέσκα γλυκά και semifreddo. Έχει την τάση να γεμίζει κόσμο και είναι λίγο πιο ακριβό από ό,τι θα περίμενε κανείς, αλλά για όσους εκτιμούν την ιστορική συνέπεια, αυτό το μέρος εξακολουθεί να προσφέρει υπέροχες λιχουδιές. Δοκιμάστε το amarena , το λάιμ και τη μέντα, το σαφράν και το πολύ “φλωρεντίνικο” zabaione (παρόμοιο με το eggnog).
Ο Τάσος Δούσης και οι ΕΙΚΟΝΕΣ στη Φλωρεντία:
Δείτε επίσης