Η λέξη «σαχάρα» σημαίνει έρημος στα αραβικά και η έρημος Σαχάρα είναι η πιο ζεστή έρημος στον κόσμο. Εκτείνεται από τον Ατλαντικό, βόρεια στη Μεσόγειο και ανατολικά στην Κόκκινη Θάλασσα.
Καλύπτοντας λοιπόν την πλειοψηφία της βόρειας Αφρικής , η Σαχάρα είναι η πιο διάσημη έρημος στον κόσμο. Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για αυτό το εμβληματικό τοπίο; Αν και πολύ γνωστή, πολλά είναι τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το ιδιαίτερο αυτό μέρος της Γης.
Εδώ θα δείτε 11 γεγονότα για την έρημο Σαχάρα που ίσως δεν έχετε ακούσει πριν
- Είναι μια κοινή παρανόηση ότι η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου. Στην πραγματικότητα, είναι η μεγαλύτερη θερμή έρημος μετά από την Αρκτική και την Ανταρκτική, που είναι και οι δύο ψυχρές έρημοι. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η μέση θερμοκρασία στη Σαχάρα κυμαίνεται μεταξύ 38-46°C.
2. Η έρημος Σαχάρα εκτείνεται σε περίπου 8.600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο, αυτό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου καθώς η πραγματική περιοχή της ερήμου επεκτείνεται και συστέλλεται με τις εποχές.
3. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το συνολικό μέγεθος της Σαχάρας έχει γίνει 10% μεγαλύτερο από ό,τι ήταν σχεδόν πριν από έναν αιώνα. Αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στους φυσικούς κλιματικούς κύκλους, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι επίσης υπεύθυνη.
4.Εκτεινόμενη σχεδόν στο ένα τρίτο της αφρικανικής ηπείρου, η Σαχάρα φτάνει συνολικά σε 11 χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Τσαντ, τη Λιβύη, το Μάλι, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, τον Νίγηρα, το Σουδάν, τη Δυτική Σαχάρα και την Τυνησία .
5.Η Σαχάρα πήρε το όνομά της από την αραβική λέξη sahra , που σημαίνει « έρημος ».
6.Οι αμμόλοφοι και τα φύλλα καλύπτουν μόνο το 25% περίπου της πραγματικής επιφάνειας της Σαχάρας. Αυτή η έρημος έχει επίσης πολλά άλλα χαρακτηριστικά της γης, όπως αλυκές, χαλίκια, οροπέδια και ακόμη και βουνά όπου έχει καταγραφεί χιόνι.
7.Ενώ πολλοί από τους αμμόλοφους της Σαχάρας φτάνουν σε ύψος πάνω από 180 μέτρα, το υψηλότερο σημείο αυτής της ερήμου είναι ένα ανενεργό ηφαίστειο που ονομάζεται Mount Koussi στο Τσαντ, το οποίο έχει υψόμετρο 3.415 μέτρα.
8.Μπορεί να είναι ένα από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα στη Γη, αλλά η Σαχάρα φιλοξενεί μια ποικιλία άγριας ζωής που έχει προσαρμοστεί στην ακραία ζωή. Μαζί με τις καμήλες και τις κατσίκες, τα είδη της ερήμου περιλαμβάνουν τσιτάχ, γαζέλες, στρουθοκάμηλους, την αλεπού Fennec και σαύρες μόνιτορ. Τα πιο θανατηφόρα πλάσματα περιλαμβάνουν τον σκορπιό και την εξαιρετικά δηλητηριώδη αμμοοχιά.
9.Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι αποκαλούν επίσης τη Σαχάρα “σπίτι”, οι περισσότεροι από τα οποίους έχουν βερβερικές ή αραβικές ρίζες. Είτε ζουν σε μόνιμους οικισμούς κοντά σε πηγές νερού είτε έχουν νομαδικό τρόπο ζωής, ταξιδεύοντας από μέρος σε μέρος με κοπάδια προβάτων, κατσίκες ή καμήλες .
10. Οι εμπορικοί δρόμοι της Σαχάρας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις οικονομίες της Αρχαίας Αφρικής . Εμπορεύματα όπως ο χαλκός , το αλάτι και ο χρυσός μεταφέρονταν με καμήλα καραβάνια, τα οποία στην ακμή τους αποτελούνταν από χιλιάδες καμήλες. Υπάρχει ακόμη και ένα αρχείο που αναφέρει καραβάνια με 12.000 καμήλες που ταξίδευαν μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν .
11. Last but not least… Ξέρατε ότι, στην Σαχάρα χιόνισε για πρώτη φορά το 1979;! Το χιόνι άλλωστε είναι σχεδόν το τελευταίο πράγμα που περιμένει να δει κανείς στην έρημο της Σαχάρας. Μετά από εκείνη την πρώτη και μεγάλη χιονόπτωση στην Σαχάρα (διήρκησε 30 ολόκληρα λεπτά), δεν ξαναχιόνισε παρά 37 χρόνια αργότερα! Συγκεκριμένα το 2016 στις 19 Δεκεμβρίου, ήταν όταν οι κάτοικοι της πόλης Ain Sefra στην Αλγερία είδαν χιόνι μετά εκείνη την πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 1979.
Δείτε επίσης