Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στην ερώτηση «ποια χώρα έχει τη νοστιμότερη κουζίνα», αν και το CNN έχει ξεχωρίσει τις 10 χώρες με την καλύτερη κουζίνα, μεταξύ τους και την ελληνική. Αυτό εξαρτάται πάντα από τη γεύση, την όρεξη και, φυσικά, τις διατροφικές συνήθειες του καθενός.
Υπάρχουν όμως μερικές κουζίνες του κόσμου που ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες για τα υλικά, τα πλούσια αρώματά τους και τις μοναδικές –λιτές ή πιο περίπλοκες- συνταγές τους και το συγκεκριμένο διάστημα που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστούμε στην κουζίνα και να περάσουμε ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο μας!
Η ελληνική κουζίνα είναι μια από αυτές, αφού λατρεύεται σε όλο τον κόσμο, όμως δεν θα τη δείτε στην παρακάτω λίστα διότι όλοι την γνωρίζετε και πολύ καλά μάλιστα. Εμείς εδώ συγκεντρώσαμε 10 υπέροχες κουζίνες του κόσμου που ίσως δεν γνωρίζετε τόσο καλά και αξίζει να τις δοκιμάσετε.
1. Μεξικάνικη κουζίνα
Το μεξικάνικο φαγητό είναι έντονο, γεμάτο γεύσεις και με αναμφισβήτητο τοπικό χαρακτήρα. Είναι αγαπητό σε όλο τον κόσμο, οι ρίζες του βρίσκονται σε αρχαίους πολιτισμούς κι αυτό το κάνει ακόμα πιο μοναδικό. Εκτός από γεμάτο γεύσεις και αρώματα, έχει χαρακτηριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO. Η μεξικάνικη κουζίνα έχει τεράστια ποικιλία, με τις εντσιλάδας να προέρχονται από τον προ-Μάγιας πολιτισμό. Πώς θα μπορούσε μια χώρα με τέτοια ποικιλομορφία, χρώμα και φαντασία να έχει μια κουζίνα διαφορετική; Γνωρίστε καλύτερα τη μεξικάνικη κουζίνα!
2. Ινδική κουζίνα
Το ινδικό φαγητό είναι συνώνυμο των μπαχαρικών. Είναι μια πραγματική περιπέτεια των αισθήσεων. Μια εμπειρία. Δεν υπάρχουν κανόνες όταν πρόκειται για την ποσότητα των μυρωδικών και μπαχαρικών που μπαίνουν σε ένα ινδικό πιάτο. Στη ινδική κουζίνα την παράσταση κλέβουν υλικά όπως ο άνηθος, το κάρδαμο, το πιπέρι καγιέν, το μοσχοκάρυδο και του τουρμερίκ. Δοκιμάστε τραγανά σαμόσας, αρωματικά κάρυ και κρεμώδη κόρμα. Τα αρώματα και οι γεύσεις που αφήνουν στο στόμα είναι απλά μεθυστικά!
3. Ιταλική κουζίνα
Με την πίτσα και τα ζυμαρικά ως σημαία, η ιταλική κουζίνα περιλαμβάνει απλές συνταγές με λίγα υλικά, αλλά εξαιρετική ποιότητα. Οι ντομάτες κι ο βασιλικός, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το προσούτο Πάρμας είναι παραδοσιακά ιταλικά υλικά. Ένα πλήρες ιταλικό γεύμα θεωρείται ότι περιέχει μέχρι και δέκα διαφορετικά πιάτα, από απεριτίβο μέχρι καφέ. Οι Ιταλοί είναι, επίσης, διάσημοι για την ποικιλία των γλυκών τους, όπως παγωτά, τιραμισού, κλπ. Η ιταλική κουζίνα είναι συνώνυμο της απλότητας και της νοστιμιάς. Ανακαλύψτε και 7 απίστευτα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιταλική κουζίνα!
4. Ιαπωνική κουζίνα
Η ιαπωνική κουζίνα βασίζεται στην ακρίβεια, την ποίηση και τη φρεσκάδα των υλικών της. Είτε θέλετε να δοκιμάσετε σούσι, είτε ράμεν ή νάττο, η Ιαπωνία τα έχει όλα. Το φαγητό είναι, επίσης, σε μεγάλο μέρος του, εποχιακό και είναι πολύ βαθύτερο από τη γεύση. Δεν πρόκειται μόνο για την παρουσίαση, τις τοπικές συνήθειες και τη γεύση. Στην Ιαπωνία το φαγητό δεν είναι απλά νόστιμο, είναι umami.
5. Ταϊλανδέζικη κουζίνα
Το ρύζι ατμού και τα πιάτα με νουντλς με πολλά λαχανικά και σάλτσες είναι τα χαρακτηριστικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας. Η καυτερή πιπεριά χρησιμοποιείται ευρέως, όπως και ο ταϊλανδέζικος βασιλικός, το λεμονόχορτο και η καρύδα. Οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα κάνουν την ταϊλανδέζικη κουζίνα να μοιάζει με ένα εξωτικό χάδι στον ουρανίσκο μας!
6. Κινέζικη κουζίνα
Τα περισσότερα γεύματα σερβίρονται σε μικρά πιάτα που μπορεί να απολαύσει κανείς με chopsticks. Τα βασικά υλικά είναι το ρύζι και τα νουντλς. Το κρέας μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους, ενώ τα λαχανικά και το ψάρι έχουν πάντα σημαντική θέση στο τραπέζι. Σίγουρα έχει τύχει να δοκιμάσετε την κινέζικη κουζίνα σε κάποιο κινέζικο εστιατόριο, και το σίγουρο είναι ότι εκτός από πεντανόστιμη, είναι πολύ προσιτή κι αποτελείται από ολόφρεσκα υλικά.
7. Γαλλική κουζίνα
Η πατρίδα των γκουρμέ πιάτων και του οδηγού Michelin, είναι διάσημη για τα εκλεκτά και ποιοτικά της υλικά. Κρεμμύδια, φουά γκρα, τρούφα, φρέσκα θαλασσινά αλλά και ζύμες όπως μπαγκέτες και κρουασάν κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική κουζίνα. Τα πάντα επιλέγονται και παρασκευάζονται με μεγάλη προσοχή και συνοδεύονται από ένα ποτήρι κρασί. Σκέφτεστε τίποτα πιο φίνο;
8. Λιβανέζικη κουζίνα
Η λιβανέζικη κουζίνα περιλαμβάνει πολλά δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά και, φυσικά, μπαχαρικά. Το κοτόπουλο και το αρνί είναι πολύ αγαπητά συστατικά, ενώ το σκόρδο και το ελαιόλαδο είναι εξίσου σημαντικά, συχνά αρωματισμένα με χυμό λεμονιού και μυρωδικά. Η λιβανέζικη κουζίνα είναι ίσως οικεία σε μας, παρ’ όλα αυτά, τα πιάτα της είναι μοναδικά και κάνουν τη γεύση να ξεχειλίζει αρώματα και γεύσεις!
9. Κουζίνα της Καραϊβικής
Το ρύζι, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της κουζίνας της Καραϊβικής. Τα λαχανικά και τα φρούτα όπως η παπάγια, το λάιμ και το μάνγκο είναι βασικά συστατικά σε πολλά πιάτα. Το ίδιο ισχύει και για την καρύδα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Τα ολόφρεσκα τοπικά υλικά και οι εξωτικές γεύσεις προκαλούν μια αληθινή έκρηξη των αισθήσεων!
10. Ρωσική κουζίνα
Ψάρι, μανιτάρια, το κυνήγι και οι ρίζες λαχανικών αποτελούν τη βάση της ρωσικής κουζίνας. Οι σούπες όπως η διάσημη μπορς με παντζάρια και ντομάτες είναι ευρέως γνωστές. Το κρέας συνήθως βράζεται ή ψήνεται, ενώ τα μπλίνι και τα πιροσκί επίσης είναι πολύ κοινά ρωσικά φαγητά. Τα γεύματα συνήθως συνοδεύονται από ξινόγαλο ή βότκα. Η ρωσική κουζίνα είναι διαφορετική, μα αξίζει να την δοκιμάσετε!
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: