Ο Πύργος του Άιφελ είναι κάτι περισσότερο από μια εικονική δομή. Διαθέτει τη δική του συναρπαστική ιστορία, με αρκετά πράγματα που δεν ξέρετε γι’ αυτόν.
Μπορεί να είναι μια όμορφη εικόνα και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Παρίσι, αλλά η ιστορία του Πύργου του Άιφελ δεν είναι καθόλου απλή. Έχει χαρακτηριστεί γελοίο δημιούργημα, κετέχει πολλά ρεκόρ, ενώ υπήρξε ο τόπος μυστικών διαμερισμάτων και τραγικών ατυχημάτων.
Αυτά τα 10 εκπληκτικά γεγονότα σχετικά με τον Πύργο του Άιφελ θα ρίξουν λίγο φως στη μυστική του ιστορία
1. Η εμφάνισή του ήταν αμφιλεγόμενη
Οι κριτικοί τον περιέγραψαν αρχικά ως τερατώδες σχέδιο, γελοίο αλλά και “μισητή στήλη από λαμαρίνες”, ενώ ξεκίνησε μια προσπάθεια να σταματήσει την κατασκευή του. Ορισμένοι αρχιτέκτονες πίστευαν ότι ήταν φυσικά αδύνατο να χτιστεί μια δομή τέτοιου ύψους.
2. Αρχικά σχεδιάστηκε ως είσοδος
Χτισμένος για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, ο πύργος ήταν αρχικά μια μνημειακή πύλη όπως η Αψίδα του Θριάμβου. Από τότε έχει βρει μια θέση στις παρισινές καρδιές – καθώς αποδεικνύεται χρήσιμος ως πύργος επικοινωνίας – και έχει διαρκέσει 111 χρόνια πέρα από την προγραμματισμένη ημερομηνία διάλυσης.
3. Είναι βαμμένος σε διαφορετικά χρώματα
Ο Πύργος του Άιφελ είναι βαμμένος σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις του καφέ, με τη σκοτεινότερη σκιά στην κορυφή και τον πιο απαλό τόνο στο κάτω μέρος. Η σκίαση έχει σκοπό να αντισταθμίσει την ατμοσφαιρική ομίχλη και να κάνει τη δομή να εμφανίζεται με ένα ομοιόμορφο χρώμα από πάνω προς τα κάτω. Παλιότερας, μάλιστα, ήταν βαμμένος σε έντονο κόκκινο και κίτρινο.
4. Συρρικνώνεται το χειμώνα
Ο κρύος καιρός κάνει το μέταλλο του πύργου να συρρικνώνεται, ενώ η θερμότητα το κάνει να επεκτείνεται. Η διαφορά στο ύψος του Πύργου του Άιφελ μπορεί να είναι έως και 15 εκατοστά. Και ναι, η κορυφή του Πύργου μπορεί να ταλαντεύεται στον άνεμο.
5. Υπάρχει ένα (όχι τόσο) μυστικό διαμέρισμα στην κορυφή
Ο αρχιτέκτονας Gustave Eiffel είχε το δικό του διαμέρισμα στην κορυφή του πύργου για να πραγματοποιεί πειράματα και να δέχεται επισκέπτες. Ωστόσο, δεν είχε σχεδιαστεί για να κοιμάται καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι. Αφού κλειδώθηκε για χρόνια, το γραφείο αναδημιουργήθηκε και είναι πλέον ανοιχτό περιοδικά στο κοινό.
6. Η λήψη φωτογραφιών του πύργου τη νύχτα δεν “επιτρέπεται”
Ενώ η δομή του πύργου ανήκει στον δημόσιο τομέα της Γαλλίας, ο φωτισμός προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι παράνομο να διανέμονται εμπορικά οποιεσδήποτε φωτογραφίες του. Η γαλλική νομοθεσία παραμένει λίγο σκοτεινή όταν πρόκειται για τη δημοσίευση φωτογραφιών, για παράδειγμα, στη ροή στο Instagram.
7. Μπορεί να είναι επικίνδυνος
Ο πρώτος όροφος του Πύργου του Άιφελ αποτελεί εδώ και χρόνια μαγνήτη για τους τολμηρούς. Το 1912, ο Franz Reichelt σκοτώθηκε πηδώντας από την πλατφόρμα προσπαθώντας να κάνει επίδειξη το αλεξίπτωτο που φορούσε, ενώ το 1926 ο Léon Collot προσπάθησε να πετάξει το αεροπλάνο του κάτω από την αψίδα του πρώτου ορόφου και έπεσε.
8. Έχει πολλά αντίγραφα
Ο Πύργος του Άιφελ έχει πολλά αντίγραφα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Πακιστάν, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αλλά το πρώτο κτήριο που εμπνεύστηκε από τη δομή ήταν ο Πύργος του Μπλάκπουλ. Χτίστηκε πέντε χρόνια μετά τον Πύργο του Άιφελ, αφού ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε κάτι παρόμοιο δίπλα στην παραλία Lancashire. Βέβαια, και στην Ελλάδα υπάρχει απομίμησή του…
9. Αποτελεί ρεκόρ
Όπως η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και ο Μπουρτζ Χαλίφα, ο Πύργος του Άιφελ κάποτε διεκδίκησε τη διάκριση ως “η ψηλότερη δομή στον κόσμο”. Ωστόσο, το 1957 πέρασε τον παλιό του αντίπαλο στη Νέα Υόρκη μετά την προσθήκη ραδιοκατασκευών και έχει ύψος 324 μ. Είναι επίσης το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στον κόσμο – περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανέβει επάνω – ή τέσσερις φορές ο πληθυσμός της Γαλλίας σήμερα.
10. Έχει μια “καρδιά” από γυαλί
Το 2014 έγινε μια μεγάλη ανακαίνιση στον Πύργο του Άιφελ, για να σηματοδοτήσει την 125η επέτειό του, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η νέα γυάλινη πλατφόρμα στον πρώτο όροφο.
Παρίσι: Ένα εντυπωσιακό νέο πάρκο για τον Πύργο του Άιφελ!
Το Παρίσι θα αποκτήσει άλλο ένα στολίδι και αυτό θα είναι το νέο πάρκο για τον Πύργο του Άιφελ με την επωνυμία «One Line». Την κατασκευή του θα υλοποιήσει το βρετανικό γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Gustafson Porter + Bowman για να αντιμετωπιστούν προβλήματα συνωστισμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. Με το σχέδιό του, το βρετανικό γραφείο αποτίει φόρο τιμής στον Πύργο του Άιφελ.
Όπως είναι γνωστό ο Πύργος βρίσκεται στο κέντρο ενός άξονα που συνδέει την Place du Trocadero, το Palais de Chaillot, την Pont d’Iena και το Champs de Mars. Κατά μήκος αυτής της ραχοκοκαλιάς θα συγκλίνουν πολλά τοπία: ένα αμφιθέατρο πράσινου θα δίνει χώρο στους πεζούς στο ύψος της Place du Trocadero ενώ ένας νέος δημόσιος χώρος θα ξετυλίγεται από τα «σιντριβάνια της Βαρσοβίας» ως την Pont d’Iena.
Στον προαύλιο χώρο του Πύργου, θα υπάρχουν επιπλέον υπηρεσίες και εγκαταστάσεις για τα πλήθη των επισκεπτών, αλλά διακριτικά κρυμμένες ανάμεσα στα δέντρα. Τα υπερυψωμένα επίπεδα με γρασίδι στο Champs de Mars θα λειτουργούν ως «προστασία» του τοπίου.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr