Η Αράχωβα μας αποκαλύπτεται σε κάθε γραφική γωνιά…
Η Αράχωβα δεν έγινε τυχαία ένας από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς, καθώς είναι ένας τόπος ευνοηµένος από την ιστορία. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνδέουν την Αράχωβα µε την οµηρική πόλη Ανεµώρεια, στους πρόποδες του Παρνασσού, ενώ για το σηµερινό της όνοµα δεν υπάρχει επίσηµη εκδοχή.
Στα χρόνια της Eπανάστασης ήταν ήδη γνωστή ως «Ράχωβα», ονοµασία που, σύµφωνα µε µια ερµηνεία, προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις «ράχις» και «ωβάς» και δηλώνει οικιστική ένωση. Κάποιοι ιστορικοί θέλουν να προέρχεται από το «Οrechova» («orech+ova»), που στα σλάβικα σηµαίνει τόπος µε πολλές καρυδιές.
Τόσο η Αράχωβα όσο και η ευρύτερη περιοχή ανήκαν στη Φωκίδα και εντάχθηκαν στα διοικητικά όρια της Βοιωτίας, µε πρωτεύουσα τη Λιβαδειά, στις 6/7/1899. Ο σηµερινός «καλλικρατικός» δήµος Αράχωβας, µε έδρα το Δίστοµο, αποτελείται από τους πρώην δήµους Αραχώβης και Διστόµου και την πρώην κοινότητα Αντίκυρας.
1. Πανοραμική άποψη της Αράχωβας
2. Κεντρικός δρόμος
Ένας και µοναδικός είναι ο κεντρικός δρόµος του χωριού, και µάλιστα αποτελεί τµήµα της Ε.Ο. Λιβαδειάς-Άµφισσας! Mια ολοζώντανη περαντζάδα µε γραφικές ταβέρνες, µοντέρνα cafés, φανταχτερές βιτρίνες των εµπορικών καταστηµάτων, που µονοπωλεί το ενδιαφέρον κάθε στιγµή της ηµέρας! Αφήστε το αυτοκίνητό σας σε κάποιο από τα parking, γιατί πολύ απλά δεν θα το ξαναχρειαστείτε, παρά µόνο για το Χιονοδροµικό Κέντρο και τις εξορµήσεις στις γύρω περιοχές!
3. Ρολόι ή Η ώρα
Το διάσηµο Ρολόι, γνωστό και ως «Η Ώρα», πέρασε από δοκιµασίες, όπως ο σεισµός του 1870 και η ανατίναξη από τους Γερµανούς το 1944. Πρώην καµπαναριό του µητροπολιτικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, (χρονολογείται στον 18ο αι.), οφείλει τη σηµερινή του µορφή, στον ηγούµενο της Μονής του Οσίου Λουκά. Όσο για τον βράχο στον οποίο στέκεται ονοµάζεται «Τυριάς», καθώς χρησίµευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριού!
Τip: Eπισκεφθείτε το για τη µοναδική θέα του! Zητήστε τα κλειδιά από το ΚΕΠ.
4. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
Ανηφορίσετε µέχρι την κορυφή του χωριού όπου δεσπόζει ο ναός του Αγ. Γεωργίου, προστάτη της Αράχωβας, όχι µόνο µε τη θρησκευτική έννοια, αλλά και µε την ιστορική. Κατά τη Μάχη της Αράχωβας, το 1826, η εκκλησία υπήρξε ορµητήριο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που αντιµετώπιζε τις τουρκικές δυνάµεις του Μουσταφά µπέη. Στη βόρεια πλευρά του περιβόλου σώζονται µέχρι σήµερα οι πολεµίστρες που κατασκεύασε ο οπλαρχηγός.
5. Εγκάρσιος
Για να φτάσουµε µέχρι τον Αϊ-Γιώργη και να θαυµάσουµε την πανοραµική θέα, αρκεί να δοκιµάσουµε τους… καρδιακούς µας παλµούς στην ανηφορική οδό µε τα 264 σκαλοπάτια! Πρόκειται για τον Εγκάρσιο, τον δρόµο που άνοιξε το 1927 µε την απειλή όπλου ο λήσταρχος Καραθανάσης, εφαρµόζοντας έναν αποτελεσµατικό τρόπο… απαλλοτρίωσης για τη διάνοιξη του δρόµου που οδηγεί σήµερα στην κορυφή!
Δείτε ακόμα: Μοναδικά Χριστούγεννα στην Ευρυτανία!
6. Λαογραφικό Μουσείο
Ένα κτήριο χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής, αλλά και µεγάλης ιστορίας, που µας ταξιδεύει πίσω στο 1830 -υπήρξε από τα πρώτα σχολεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα µετά το 1821! Το 1910, µε δωρεά του Ανδρέα Συγγρού ιδρύθηκε νέο σχολείο, ενώ το 2009 ανακηρύχθηκε διατηρητέο µνηµείο και αναστηλώθηκε, µε σκοπό να µετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας, για την ανάδειξη, µεταξύ άλλων, της σπουδαίας αραχωβίτικης παράδοσης στην υφαντική τέχνη!
7. Βρύσες
Διάσηµες οι… βρύσες του χωριού, 6 στον πάνω οικισµό και 6 στον κάτω, το σύνολο 12, έχουν η καθεµιά το όνοµά της! Και µπορεί να µην είναι πλέον απαραίτητες για να… ξεδιψάσει ο περαστικός, ωστόσο αποτελούν σύµβολα της ιστορίας µε έντονες λαογραφικές αναφορές.
8. Άγαλµα του Καραϊσκάκη
Δεσπόζει στη δυτική είσοδο του χωριού. Ο σπουδαίος αυτός ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης πέτυχε στην Αράχωβα µια από τις µεγαλύτερες νίκες του, συγκεκριµένα τον Νοέµβριο του 1826, όταν κατατρόπωσε το στρατό του Μουσταφάµπεη.
9. Σοκάκια
Για να γνωρίσετε την αυθεντική Αράχωβα, αξίζει να… παραστρατήσετε λίγο από τον κεντρικό δρόµο και να χαθείτε χωρίς πυξίδα στα γραφικά καλντερίµια της (πολλά από τα οποία απέκτησαν πρόσφατα οδοσήµανση). Εκεί είναι που θα µυρίσετε πιο έντονα τον καπνό από τις καµινάδες, το τσίπουρο από τα ρακοκάζανα και τις ευωδιές από τις λιχουδιές που ετοιµάζουν οι νοικοκυρές στα σπιτικά τους… Έτσι µόνο θα καταλάβετε ότι, όσο κοσµοπολίτικη κι αν είναι η Αράχωβα, διατηρεί τη γνησιότητα ενός ελληνικού χωριού!
10. Πλατεία Λάκκα
Το απόλυτο σηµείο συνάντησης της Αράχωβας! Αυτή η µικρή πλατεία, στην καρδιά του χωριού, συγκεντρώνει µερικά από τα ωραιότερα all day στέκια που µονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών! Θυµίζοντας υπαίθριο… σαλόνι µε χουχουλιάρικες γωνιές και προσεγµένη διακόσµηση, τα τραπεζάκια τους έξω γίνονται ανάρπαστα κυρίως τις ηλιόλουστες µέρες, καθώς προσφέρουν µια αυθεντική αραχωβίτικη εµπειρία από νωρίς το πρωί µε καφέ, πρωινό και φαγητό, µέχρι αργά το βράδυ µε ποτό και cocktails!
11. Πλατεία Παπαϊωάννου
Λίγα µέτρα από την ολοζώντανη Πλατεία Λάκκα, µια άλλη «πιάτσα» υπήρξε για δεκαετίες το κλασικό «νυφοπάζαρο» µιας άλλης εποχής… Και µπορεί πλέον τα παλιά καφενεία της Αράχωβας, εκεί που κάποτε οι µεγαλύτερης ηλικίας θαµώνες απολάµβαναν έναν… ελληνικό µε ολίγη, να έχουν κλείσει (εκτός από το καφενείο του Ζάµπα που από το 1938 αποτελεί κλασική αξία), όµως η πλατεία Παπαϊωάννου συνεχίζει να είναι το ιδανικό µέρος για να γεµίσουµε τα ποτήρια µας µε τσίπουρο και να γευτούµε µερακλίδικους µεζέδες…
Δείτε ακόμα: Θεσσαλονίκη: Τα καινούρια boutique hotels στο κέντρο που έχουν γίνει ήδη talk of the town!
Πηγή: The Gold Book of Arachova Delphi 2019
Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Αράχωβα!
[joomag allowfullscreen=1 width=468 height=300 title=icons-magazines-gold-book-of-arachova magazineId=0849705001544005767 pageNumber=1 theme=293042,151b26,ffffff,ffe358,ffffff ]